2022

Civil bátorság: öt beruházás, ahol a helyiek bemutattak a hatalomnak az elmúlt évben

Egyre többször fordul elő, hogy a helyiek érdekeit figyelmen kívül hagyva, a lakossági tiltakozások dacára indulnak – sok esetben természetkárosító – beruházások hazánkban. Szerencsére azonban arra is akad példa, hogy a lakosok fellázadnak a fejük felett hozott döntések ellen, kiállásukat, tiltakozó akcióikat pedig siker, részsiker koronázza. Most öt ilyen esetet gyűjtöttünk össze 2022-ből. Volt, ahol több millió forint gyűlt össze levegő- és talajvízvizsgálatokra, de előfordult olyan is, hogy végül civil nyomásra a zöldhatóság hiúsította meg a befektetők eredeti álmait.

A tihanyiaknak elegük lett a betonlázból

A Balaton körüli befektetők rendszerint figyelmen kívül hagyják a helyiek érdekeit, és szép lassan körbebetonoznák a tavat. A magyar tenger egyik legszebb települése, Tihany fokozottan ki van téve eme betonláznak.

A természetkárosító beruházások évek óta zajlanak a településen, mindeközben a mezőgazdasági telkekre – víztározónak becézett medencéstől – beköltözött a NER-elit. A hatóságok tétlenül állnak, a helyiek pedig egész sokáig nem hallatták a hangjukat az 1400 fős településen.

A fordulópontot a tihanyi rév melletti beerdősült terület, az úgynevezett Kenderföldek beépítési terve jelentette. Ez az a terület, amit a város élén 16 éve regnáló fideszes polgármester, Tósoki Imre beáldozott a beruházók érdekében mint „fejlesztési területet”. Azt pedig a megengedően módosított beépítési szabályok jelezték, hogy a korlátozások mintha nem vonatkoznának ugyanúgy mindenkire.

A helyi civilek az idei évben már felvértezték magukat jogászokkal, és összehangoltan léptek fel a hatóságoknál. A Révbe Érünk Egyesület mellett idén augusztustól egy másik civil társaság is védi a település érdekeit, ami a Halásztelepi, Kopaszhegyi és Kenderföldi Civil Társaság nevet viseli.

A Kenderföldekre tervezett tihanyi lakókomplexum miatt száz tiltakozó levél landolt a kormányhivatalnál. A tiltakozók azt akarták elérni, hogy a zöldhatóság ne engedélyezze a jelenlegi tervek megvalósulását az országos jelentőségű védett természeti területen. Meglepetésre a hivatal valóban nem adta ki az engedélyt a beruházáshoz. A kormányhivatal szerint ugyanis az építkezésnek tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatása lesz, emiatt hatásvizsgálati eljárást kell lefolytatni.

Nem illik a tájba, egyelőre nem épülhet a tihanyi lakókomplexum | atlatszo.hu

A kormányhivatal azért akasztotta meg a beruházás engedélyeztetését, mert az épületek nem illenek bele a tihanyi tájba. Az indoklás szerint: „a tervezett tevékenység megvalósítása esetén tájvédelmi szempontból jelentős környezeti hatás feltételezhető, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges”.

Budai Vár: kitartó harcot vívnak a Várkapitányság ellen

A budai Várban élők közül nem mindenkinek nyerte el a tetszését, hogy hatalmas beruházások kíséretében beköltöznek a minisztériumok. A civilek nehezített pályán mozognak, ugyanis kiemelt beruházásokat kaptak a nyakukba.

Az évek alatt felgyülemlett feszültség egy szőlőskert apropóján tört ki. A kedélyeket felborzoló látványosság ugyanis, mint utólag kiderült, valójában egy mélygarázs építéséről tereli el a figyelmet. A lakosokat érzékenyen érintő fakivágások idén kezdődtek meg, amikor is a szőlőskert és a mélygarázs miatt letarolták a domb oldalát. A lakosok, akik főként a Közösen a Vároldalért csoportban tömörültek, évek óta próbálnak valódi kommunikációt kialakítani a Várkapitánysággal. A tiltakozók szerint szó sincs a Várkapitányság által hangoztatott közösségi tervezésről, színjáték volt az egész. A budai civilek azért kerültek fel idén a listánkra, mert a közpénzszázmilliókból működő, propagandát toló Várkapitányságnak hosszú ideje, kitartóan beintenek a különböző fórumokon.

Drónfotók: letarolták a Vár oldalát a 18 milliárdos várgarázs és a szőlőskert miatt | atlatszo.hu

Szeptember 15-én, csütörtökön Strasbourgban az Európai Parlament képviselőinek 74%-os támogatásával, 21 % ellenében, 5 % tartózkodása mellett elfogadták azt az állásfoglalást, amely szerint Magyarország nem demokrácia, hanem választási önkényuralom.

Civil győzelem: nem lesz faaprító üzem Aszófőn

A szaporodó ipari tevékenységek láttán tavaly ősszel helyi lakosokból egy Aszófő Hangja nevű civil mozgalom szerveződött. A tervek szerint egy zöldhulladék-feldolgozó létesülne a falu határában. Az ellenzők szerint valójában egy faaprító üzemről van szó, ami további forgalom-növekedéssel, zajjal és porral sújtaná a Balaton-közeli települést.

A civilek már szeptemberben elkezdték akadályozni a folyamatokat. Az aszófői önkormányzat a szeptemberi testületi ülésen tárgyalta volna a HÉSZ-módosításhoz készült véleményezési dokumentáció elfogadását; az ülésen viszont két képviselő a civilek javaslatára népszavazási kezdeményezést nyújtott be az ügyben.

A népszavazási kezdeményezést követően ugyanis a polgármester november 7-ére egy lakossági fórumot hirdetett meg. Az aszófői civilek legújabb híre szerint a helyi képviselő-testület a novemberi ülésen leszavazta a faapríték-feldolgozó üzem létesítéséhez szükséges HÉSZ (Helyi Építési Szabályzat)-módosítást.

Fellázadtak a helyi lakosok az Aszófő határában terjeszkedő ipari övezet ellen | atlatszo.hu

A cégnek számos telephelye van országszerte. Az általunk megkérdezett helyi lakosok keserűen jegyezték meg, hogy talán Aszófőn van a Molnárbeton Kft. legszebb panorámájú – a Balatonra és a tihanyi apátságra néző – telepe; a forgalma is nagy, gyakran napi 50-100 kamion és betonkeverő is áthalad a falun vagy a telephez vezető, faluszéli murvás úton.

Kétszer nekimentek a Déli Körvasút engedélyének

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület (PoPÉK) szintén régi motorosnak számít. Az Újbudán működő csoport azt szeretné megakadályozni, hogy a Déli Körvasút megvalósításával az ország teljes nyugat-kelet irányú vasúti teherforgalmát a városrész közepén, a lakóházak között vezessék el. A 338 milliárdos projekt kivitelezője a Mészáros Lőrinc közvetlen tulajdonában lévő V-Híd Építő Zrt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 1000 fát tervez kivágni a vágánybővítési munkálatok miatt. A helyieknek azonban sikerült megakasztaniuk a folyamatokat, februárban megsemmisítette a bíróság a körvasút környezetvédelmi engedélyét, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A legfrissebb állás szerint a Déli Körvasút projektre ismételten kiadott környezetvédelmi engedély ellen újból bírósági pert indított a civil szervezet és az újbudai önkormányzat. Eközben a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. megkezdte a fakivágást a vasúti töltés mentén, ami ellen az önkormányzat és a civilek egyaránt tiltakoznak.

Fakivágás indult meg a Hamzsabégi sétányon, miközben a Déli Körvasút engedélye újra per alatt áll | atlatszo.hu

„A bíróság döntéseit a környezetvédelmi hatóság szinte alig vette figyelembe és úgy adott ki újabb engedélyt, hogy az továbbra is súlyos hiányosságokat tartalmaz; nem történt meg az alternatív útvonalak vizsgálata sem. Ezt a környezetvédelmi engedélyt a beruházó erőszakolta ki, ennek megléte kell ugyanis ahhoz, hogy a Déli Körvasút beruházása megkapja a 240 milliárdos EU-s támogatást.”

12 millió forintot gyűjtöttek levegő- és vízmérésre az akkumulátorgyár ellen

Az egyik legjelentősebb lakossági tiltakozási akció 2022-ben a 12 ezer lakosú Győrszentivánon zajlott. A helyiek egy akkumulátorgyár terve ellen tiltakoznak.

Az augusztus elején indult lakossági megmozdulást elsősorban az váltotta ki, hogy egy kormányrendelet nyomán kiemelt beruházási célterületté nyilvánítottak közel 400 hektár győrszentiváni területet, s emiatt a győri önkormányzat az érintett terület mezőgazdasági övezetből ipari övezetbe való átsorolásának eljárását indította el.

Az ügy tetőzése egy szeptemberi lakossági fórum volt, amit a Szívügyünk Szentiván civil mozgalom szervezett. A parázs hangulatú eseményen kifütyülték a kormánytisztviselőket. A civil mozgalom tagjai ezután úgy döntöttek, nem várnak a polgármesterre, hanem saját kezükbe veszik a sorsukat. Van okuk az az aggodalomra. Az ipari park környezetében élő lakosok körében az utóbbi években aggasztóan megnőtt a légúti, daganatos és egyéb megbetegedések száma. A civil mozgalom tagjai adománygyűjtésbe kezdtek, hogy független levegő- és talajvízvizsgálatokat készíttessenek el.

Egy hét alatt 12 millió forintot gyűjtöttek.

Győrszentiván olyan faluvá vált, ahol a lakók megmutatták, hogy képesek az életminőségük védelméért közösen kiállni.

Egy hét alatt 12 millió forintot gyűjtöttek levegő- és vízmérésre az akkumulátorgyár ellen tiltakozó győrszentivániak | atlatszo.hu

A Szentiváni Öko Szeglet Egyesület tájékoztatása szerint a cél minimum 10 millió forint összegyűjtése volt. A lakossági fórumon támogatást kértek az ott megjelent ezer főnyi résztvevőtől, s ennek nyomán meg is indultak a közzétett bankszámlaszámra az átutalások. Szeptember 24-re pedig adománygyűjtő családi napot is szerveztek, önkéntesek segítségével.

Zsilák Szilvia 

Címlapkép: Lakossági fórum a győrszentiváni Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban 2022. szeptember 20-án (fotó: Balogh Dénes)

Megosztás