madocsa

A helyi népszavazáson 98 százalék voksolt nemmel, mégis engedélyezték a fidesz-közeli kavicsbányát

Hiába, hogy a helyi népszavazáson a résztvevők 98 százaléka voksolt „nem”-mel, a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala első fokon mégis engedélyezte a madocsai fidesz-közeli kavicsbányát. A helyiek fellebbeznek, de ha másodfokon is buknak, úgy sejtik, hogy a NER új különbíróságához hiába is fordulnának.

Év végi támogatási kampány

„Feleslegesen” nem terhelti a környezetet, úgy kell működni, hogy „a lehető legkevesebb” légszennyező anyag kerüljön a környezetbe, a munkagépek, szállítójárművek motorjai „feleslegesen” nem terhelhetik a környezeti levegőt, a sebességet a szállításkor úgy kell megválasztani, hogy a porképződés „minimális legyen” – ilyen kemény feltételeket szabott a Tolna Megyei Kormányhivatal a már megnyitása előtt elhíresült madocsai kavicsbánya üzemeltetői számára, s ezeket is csak a termelés beindulása utáni egy éven belül kell mind teljesíteni.

A pénteken hozott határozat szerint „környezetvédelmi szempontból jogszabályi kizáró ok nem merült fel”, így az engedély kiadható. Évi egymillió tonnát bányászhatnak összesen, ami ágazati hírek szerint a közeli Paksra megy majd.

Madocsa gyászban van és el is képedt. A településen, paprikás hangulatú tüntetések után júniusban tartottak népszavazást, amelyen a jogosultak 76,8 százaléka vett részt. Ők 98 százalékban arra szavaztak, hogy húzzon el a beruházó a bányájával együtt a lehető legmesszebb a falutól.

A Bet-Bau Kft. vezetőinek szavatartásáról pedig csak annyit, hogy többször nyilvánosan kijelentették: ha a népszavazás ellenük dönt, felhagynak a tervekkel. Például ezen a közmeghallgatáson:

 

A lakók a nyugalmukat, a megélhetésüket és a környezet értékeit féltik. A környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye. A beruházók korábban arra hivatkoztak, a Paks2 beruházásnak kell majd a kavics.

A Bet-Bau Kft.-t 2010-ben alapították, jelenlegi tulajdonosai a bólyi Schumann József Róbert, a szekszárdi Németh Tibor és a szintén szekszárdi Vass-család. A tagok egyéb érdekeltségei szépen nyerik az állami, önkormányzati megbízásokat.

A kft. ügyvezetője korábban kitérő választ adott érdeklődésünkre, amely szerint a Bet-Bau-ban tag Schumann Róbert azonos-e azzal a Schumann Róberttel, aki a Fidesz 2014-es pártmérlegében az 500 ezer forintnál többet adó adományozók között szerepel.

Rádi Antónia

Fotó: Törjék Gábor / Madocsa

Megosztás