Civil kurázsi

Megunták, hogy kiárusítják a Velencei-tó partszakaszait, tüntetnek a civilek – levélben

Gárdonyban hónapok óta civil összefogásban tiltakoznak a Velencei-tó helyi partszakaszainak további beépítése ellen. A polgármester korábban azt nyilatkozta, szerinte ez csak hisztéria, a ballibeláris erők hadjárata, az önkormányzat valójában értelmes, a település egészének javára váló fejlesztéseket kíván végrehajtani a saját területein. Ennek részeként most épp azzal szembesültek a helyiek, hogy az Agárdi szabadstrand egy részét lebetonozták. Valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami arra ösztönözte az aktivistákat, hogy valamilyen módon a veszélyhelyzet ellenére is fellépjenek a természetrombolás, a környezetpusztítás, az építkezések és a betonozások ellen.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Az elmúlt egy évtizedben hatalmas változásokon ment keresztül a Velencei-tó és a közvetlen part menti területei. A 2006 óta regnáló fideszes polgármester, Tóth István eladta a Gárdonyi félszigetet, az Agárdi Hajóállomás melletti vízparti ingatlant, a városi tulajdonban álló, de Velencefürdőn található part menti területet, valamint a Tópart utcában található vízkapcsolatos közpark és a Pisztráng Kemping közelében megtalálható szabadstrand egy részét. Utóbbit a Fejér Megyei Kormányhivatal szerint is jogszabálysértő módon. Az eladott vízparti ingatlanok mérete összesen több mint 237.000 m².

A megmaradt szabadstrandok közül a Panoráma partszakasz üzemeltetését és a környezetében található fizetős parkoló területét átjátszotta egy helyi önkormányzati képviselőnek.

Az Agárdi szabadstrand egy részének használatát pedig éppen ezekben a napokban lehetetlenítik el, hiszen betonfallal kerítették el a partot.

Az Agárdi szabadstrandot mint az utolsó ingyenesen fürdésre használható, városi fenntartás alatt álló területet több esetben is megpróbálta értékesíteni a jelenlegi városvezetés, ahogy két esetben a Gárdonyi Hajóállomás eladására is pályázatot írtak ki.

A szabadstranddal annak ellenére sem járt sikerrel, hogy a helyi építési szabályzatot úgy módosították, hogy vonzóvá tegyék a befektetők számára. A jelenlegi fákkal sűrűn ültetett parkoló területét lakótelepi minősítésű területté változtatták, 10,5 méteres beépítési magassággal, 30%-os beépíthetőséggel, zártsorú településközpont vegyes övezet besorolással.

Törvénytelenül köthetett szerződést hatvan évre a gárdonyi önkormányzat egy veszteséges céggel

Nem túl stabil hátterű céggel kötött hatvan évre bérleti szerződést a gárdonyi önkormányzat egy part menti beruházáshoz. A végrehajtásokkal megterhelt Kft. veszteséges, de állítólag hitelből és befektetői hozzájárulásból igazi „Sport várost” hozna létre a gárdonyi szabadstrandon több száz millió forintból.

A sikertelen eladási kísérletek után a szabadstrand egy részét a városvezetés 60 évre bérbe adta 8,4 millió forintért egy vállalkozásnak. Majd itt is úgy módosították az építési szabályzatot, hogy az új tulajdonos lehetőséget kapjon egy háromszintes, 400 négyzetméter alapterületű apartmanház felépítésére az addig építési tilalom alatt álló területen.

Éppen ezért a Fejér Megyei Főügyészség pert indított az önkormányzat és a vállalkozás ellen a földhasználati jog törléséért, a szerződés semmisségének megállapításáért és az eredeti állapot helyreállítása érdekében. Továbbá a Fejér Megyei Kormányhivatal is jelezte, hogy szerintük is

törvénysértő a szerződés, ezért felszólították a város vezetését, hogy lépjenek a törvényesség visszaállítása érdekében.

Az elmúlt évben a városi tulajdonban álló, fizetős strandok építési szabályzatában is jelentős változtatásokat eszközölt a polgármester és az általa vezetett képviselő-testület. A Napsugár strand esetében a beépítési százalékot 15%-ról 30%-ra emelte, ahogy a Park strandon is, de ott a legnagyobb beépítési magasságot is növelte 10,5 méterre. Mindkét terület esetében megszüntette a parttól számított 30 méteres építési tilalmat.

Tüntetnek, aláírást gyűjtenek – a gárdonyi tószakaszt nem engednék „elbalatonosítani”

Ez a nyár különösen forró hangulatú a Velencei-tó déli partján: Gárdonyban egyelőre civil összefogásban tiltakoznak a part további beépítése ellen. A polgármester szerint ez csak hisztéria, a ballibeláris erők hadjárata, az önkormányzat valójában értelmes, a település egészének javára váló fejlesztéseket kíván végrehajtani a saját területein. Végigkövettük, mi történt eddig az ügyben.

A Sirály strandon a tóparti zöldterületből, településközponti funkcióval ellátott, lakóházas és szálláshellyel rendelkező szolgáltató terület lett, a Pisztráng Kemping körül eladott területeket az értékesítés után szállás, vendéglátás övezetbe sorolta át 30% beépíthetőséggel, 9,5 méteres legnagyobb építménymagassággal.

Az Állami Főépítész, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Környezetvédelmi Főosztálya is ellenvéleményt fogalmazott meg a változtatások miatt, és azok hatását vizsgáló tanulmány elkészítésére kérték az önkormányzatot, miután a tervezett módosítások tekintetében jelentős környezeti hatás várható. Emiatt környezet- és település-egészségügyre kiterjedő környezeti hatásvizsgálat lefolytatását tartották szükségesnek.

Mindezek ellenére Tóth István polgármester saját hatáskörben, a rendkívül jogrend adta lehetőségeivel élve úgy döntött, szinte teljes egészében figyelmen kívül hagyta az állami szervek kérését, hatástanulmányt nem készíttetett.

Minden adatigénylésért pénzt kér a parti területeket eladogató gárdonyi önkormányzat

Csak látszólag csitultak el a kedélyek az utóbbi hónapok felzúdulása után, amelyet az váltott ki a gárdonyiak körében, hogy a polgármester – a járványveszélyre hivatkozva – személyes döntéseket hozott egyes tóparti területek eladásáról. A tiltakozók – túl a demonstrációkon – mostanra jobban megszervezték magukat, és immár közadatigénylésekkel igyekeznek kikényszeríteni az átláthatóságot.

Betelt a pohár

Bár a veszélyhelyzetben tilos a gyülekezés, és személyesen demonstrálni sem lehet, a Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistái és a Gárdonyi Közlöny Facebook-oldal szerkesztői úgy gondolták, nem lehet szó nélkül elmenni az évek óta tartó és most felgyorsuló folyamatok mellett. Ezért úgy döntöttek, hogy egy szokatlan akcióra hívják mindazokat, akik megvédenék a Velencei-tavat a természetrombolástól, a környezetpusztítástól, az építkezésektől és a betonozásoktól.

A tiltakozás a világhálón zajlik levéltüntetés formájában.

A megmozdulás lényege, hogy mindenki, akinek fontos a Velencei-tó állapotának megőrzése, annak védelme, az küldje el az alábbi egy mondatot április 23. és április 30. között Gárdony országgyűlési képviselőjének ([email protected]) és polgármesterének ([email protected]), másolatban pedig a szervezőknek ([email protected]). A mondat a következő:

»Tiltakozom a Velencei-tó partjának a kormányzati szakértők véleményét is semmibe vevő beépítése és kiárusítása ellen!«

Lássák Gárdony városának vezetői és a térség fejlesztésért felelősök, hogy a Velencei-tó nem egy szűk kör kiváltsága, hanem az egész ország természeti kincse. A Velencei-tó Magyarországé, benne minden magyar emberé. A Velencei-tó mindenkié! – hangsúlyozták az Átlátszónak a szervezők.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Gárdonyi Közlöny 

Nyitókép: Levéltüntetést szerveznek a gárdonyi döntéshozók, köztük Tóth István polgármester ellen. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás