Egyéb

Nem számít, adtál-e pénzt a Fidesznek, ha bányát akarsz nyitni – állítja a beruházó

 

A bányanyitás szempontjából tökmindegy, hogy a beruházó cég társtulajdonosa a Fidesz pártfinanszírozója volt-e. Ezt válaszolta, pontosabban ezért nem válaszolt érdemben a kft ügyvezetője arra kérdésünkre, a Madocsán a helyiek tiltakozása ellenére gigantikus kavicsbányát tervező szekszárdi Bet-Bau-ban tag Schumann Róbert azonos-e azzal a Schumann Róberttel, aki a Fidesz 2014-es pártmérlegében az 500 ezer forintnál többet adó adományozók között szerepel.

Ritkán látott egységbe kovácsolta a kavicsbánya terve a Tolna megyei Madocsa lakóit. A Bet-Bau Kft. egy kilométerre a lakóövezettől, a Duna-part és az árvízvédelmi gát közelében tervez kavicsbányát létesíteni, mint honlapjukon írják, egyelőre nem tudják mekkora bányaterületen, a kutatási terület mindenesetre jókorka, közel 140 hektár volt. A terület évente egymillió, azaz naponta 2750 tonna kavics kitermelésére ad lehetőséget.

Előzmények

Tolnai és baranyai tenderarisztokraták építenének kavicsbányát Madocsán – a helyiek tüntetnek

A lakók szereveződnek, tüntetnek és népszavazást kezdeményeztek, mivel féltik a megélhetésüket, ami a mezőgazdaság, a lakóingatlanaikat, a nyugalmukat és a környezetet.

Korábbi cikkünkben azt is felsoroltuk, a Bet-Bau-ban érdekelt vállalkozók egyéb cégei hol nyertek közpénzes forrásokat, hogyan üzleteltek az állammal. Illetve pedzegettünk, hogy a Fidesz honlapjáról letölthető pártmérlegek között megtalálható 2014-es beszámolóban egymillió forintot adományozóként szerepel bizonyos Schumann Róbert neve is.

Éppen így hívják a Bet-Bau egyik tulajdonosát is. Kérdeztük a cégtől, hogy azonos-e a két férfi. Most megjött a válaszuk, amely szerint „a március 6-án feltett kérdése viszont a tervezett bányanyitás szempontjából irreleváns, erre Társaságunk részéről nem kívánunk reagálni”.

Rádi Antónia

Megosztás