Egyéb

Helyi népszavazás lesz Madocsán a település határába tervezett kavicsbányáról

 

Összegyűlt a kellő számú aláírás, a helyi választási bizottság június 10-re tűzte ki a madocsai helyi népszavazást a település határába tervezett kavicsbányáról.

„Támogatja-e Ön, hogy Madocsa község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?” – erre a kérdésre kell majd június 10-én válaszolniuk a Madocsaiaknak, ekkorra írta ki a helyi választási bizottság a falu népszavazását.

A helyiek népszavazási kezdeményezését az 1578 választásra jogosult húsz százalékának kellett aláírnia, ennél információink szerint jóval többen támogatták a tervet, így ki kellett írni a referendumot.

Előzmények

Tolnai és baranyai tenderarisztokraták építenének kavicsbányát Madocsán – a helyiek tüntetnek

Nem számít, adtál-e pénzt a Fidesznek, ha bányát akarsz nyitni – állítja a beruházó

A szekszárdi Bet-Bau Kft. egy kilométerre a lakóövezettől, a Duna-part és az árvízvédelmi gát közelében közel 140 hektáron tervez kavicsbányát létesíteni. Évente egymillió, azaz naponta 2750 tonna kavicsot termelnének ki a jelenlegi elgondolások szerint, legalábbis a terület erre ad lehetőséget.

Az érintett földeken ugyanis 42 évre elegendő a kavics – ez a beruházás ellenzőinek elmondása. A terv ritkán látott egységbe kovácsolta a falut, a tél végén tüntetést is tartottak.

A lakók a nyugalmukat, a megélhetésüket és a környezet értékeit. A környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye. A beruházók korábban arra hivatkoztak, a Paks2 beruházásnak kell majd a kavics.

A Bet-Bau Kft.-t 2010-ben alapították, jelenlegi tulajdonosai a bólyi Schumann József Róbert, a szekszárdi Németh Tibor és a szintén szekszárdi Vass-család. A tagok egyéb érdekeltségei szépen nyerik az állami, önkormányzati megbízásokat.

A kft ügyvezetője korábban kitérő választ adott érdeklődésünkre, amely szerint a Bet-Bau-ban tag Schumann Róbert azonos-e azzal a Schumann Róberttel, aki a Fidesz 2014-es pártmérlegében az 500 ezer forintnál többet adó adományozók között szerepel. Azt írta: „a március 6-án feltett kérdése viszont a tervezett bányanyitás szempontjából irreleváns, erre Társaságunk részéről nem kívánunk reagálni”.

A település a bányának igen, a paksi beruházásnak azonban, sőt a Fidesznek sem az ellensége. Az országgyűlési választásokon például a Fidesz színeiben induló Süli János paksminiszter kapta messze a legtöbb madocsai szavazatot.

Rádi Antónia

Megosztás