tata

A tatai népszavazás résztvevőinek több mint 90 százaléka a luxusszálloda ellen szavazott

2022. július 31-én lakossági kezdeményezésű népszavazás volt Tatán. A tatai lakóközösségből alakult civil mozgalom kétéves küzdelme, amelyet az Avalon-csoport helyben tartott zártkörű sajtótájékoztatója hívott életre, ezzel egyelőre véget ért. A kérdés közvetetten az volt, támogatja-e a lakosság az Öreg-tó partjára tervezett 120 szobás, ötcsillagos Avalon-hotel építését vagy sem. A szavazás végül érvénytelen lett, mert a szükséges 10 281 fő helyett „csak” 8361 nyilvánított véleményt. Igaz, ők szinte mind a beruházás lehetővé tétele ellen szavaztak. A fideszes polgármester szerint működött a demokrácia Tatán, bár ő maga nem árulta el, szavazott-e.

A valasztas.hu adatai szerint érvényes és eredményes helyi népszavazás utoljára 2018. június 10-án volt Magyarországon, a madocsai homok- és kavicsbányával kapcsolatban. Ezen 1571 szavazópolgárból 1207 fő jelent meg szavazni. Tatán ez az érvényességhez szükséges szám 10 281 fő volt július 31-én – ezt azonban nem sikerült elérni.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020. május 26-án meghívásos sajtóeseményen jelentette be, hogy Tatát méltónak találták a legújabb beruházásuk terveihez, és ezen mutatták be a tatai polgármester jelenlétében a hotel látványtervét.

Ez a megfogalmazás és maga a tény, hogy a lakosságot kihagyva, zárt körben közlik egy egész város életét befolyásoló beruházás eredményét, nagy felzúdulást keltett. Ezzel indult útjára egy kétéves kálvária, amelyről korábban is beszámoltunk.

Két év várakozás után, ősszel lehet népszavazás a tatai Öreg-tóhoz tervezett óriáshotelről | atlatszo.hu

A Helyi Választási Bizottság pénteken tájékoztatta az érdeklődőket a 2020-ban elkezdett, de a veszélyhelyzet kihirdetése miatt szüneteltetett népszavazási aláírásgyűjtés eredményéről. Megállapították, hogy mindhárom kérdésben összegyűlt a kellő számú aláírás, így elvileg legkésőbb ősszel megrendezhetik a népszavazást. A tatai népszavazás végeredménye lehet, hogy megakadályozza az állam által előszeretettel támogatott Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon 120 szobás, tóparti luxusszállodájának megépülését.

A véleménynyilvánítás mellett elkötelezett civilek először lakossági fórumot kérő levelet gyűjtöttek a megválasztott képviselőiknek címezve. Ebből az akcióból annyi levél gyűlt össze, hogy az önkormányzat végül városrészi fórumokat rendezett, amelynek elején a polgármester bemutatta a hotel ingatlana körülötti városrészeket érintő fejlesztési koncepciót. Aki ezt végig kibírta, és nem fáradt el, az végül lehetőséget kapott a véleményét kifejteni és kérdéseket feltenni.

Ahogyan azt a helyi televízió főszerkesztője leírta, 9 lakossági fórumot közvetítettek élőben délutántól hajnali 2-ig.

Összesen 46 órát tartottak ezek a fórumok, sokszor késő estébe nyúlóan.

Ezek után – illetve a beruházással kapcsolatos hatásvizsgálat lakossági véleményezését követően – a folyamat mintha megakadt volna.

Egyelőre nem épül a tatai luxusszálloda, de a népszavazás is elkéshet az ügyben | atlatszo.hu

Június 30-án lejárt Tatán a határidő a lakosság számára, hogy a város új településrendezési terveit, városfejlesztési koncepcióját, ingatlan-átminősítéseit a partneri egyeztetés keretén belül véleményezze. Nagy próba ez Tatán, egyértelműen többről szól, mint egy építkezés: annak a próbája, hogy visszaállítható-e a bizalom a lakosság egy része és az önkormányzat között.

A lakossági fórumokon hangzott el többször, hogy bár a testület nem ír ki népszavazást (noha a jogi lehetősége meglett volna rá), ha a lakosság megfogalmaz egy jó kérdést, nem gördítenek akadályokat egy népszavazás elé.

A civilek elfogadták a kihívást, megfogalmazták a kérdéseket, amelyek közül végül 3 kérdésben szavazhattak a tatai lakosok július utolsó vasárnapján, a nyár közepén:

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”

A tatai népszavazás szavazólapjai (forrás: Holdampf Ildikó)

A kérdések nem közvetlenül a beruházáshoz vagy a szállodához kapcsolódtak, a terület védelmét és a tatai tóparton végzett beruházások mértéktartó volumenét célozták meg.

Az önkormányzat nem reklámozta a népszavazást

A polgármester szerint a kérdések nem támogatják Tata fejlődését, és korábban fellebbezést is adott be ezzel kapcsolatosan. A kérdésre, hogy elmegy-e szavazni, azt válaszolta:

„Ezt a döntést a demokratikus jogállami keretek által minden tatai szavazópolgár számára biztosított szabadsággal élve, az egyenlőség és titkosság elvét szem előtt tartva hozom meg.”

A helyiek egy része szerint a népszavazási kampányban a helyi önkormányzat a szükséges törvényi előírásokat teljesítette, azon felül viszont nem vitte túlzásba a népszerűsítést és a lakosság ösztönzését a részvételre.

Kérdésünkre, hogy mi az oka annak, hogy az áprilisi választás előtti intenzív mozgósításhoz képest gyakorlatilag szinte semmilyen formában nem motiválják a lakosságot a népszavazáson való részvételre, a polgármesteri hivatalban az válaszolták, hogy: „Az áprilisi országgyűlési választás előtt az önkormányzat és hivatala semmiféle mozgósítást nem hajtott végre. Kérem, ne keverje ide a pártokat, ugyanis a pártok mozgósítottak, róluk szóltak a választások!”

Michl József polgármester kampánya a Fidesz jelöltje mellett (forrás: Facebook)

Tata Város Facebook-oldalán a népszavazás kérdéseinek június 2-i közzétételét követően a szavazást megelőző napokig összesen 139 poszt jelent meg. Ezek közt volt a praktikus információtól elkezdve a szúnyoggyérítésen át a rendezvényekig mindenféle téma, azonban

a népszavazás a fenti 139 alkalomból összesen egyben jelent meg, abban sem az olvasó számára egyértelműen.

Megkérdeztük, miért nem motiválták a lakosságot a részvételre.

Mint írták: „Az önkormányzat SZMSZ-e alapján a lakossággal való kapcsolattartási formák a következők: városi honlap, városi újság, városi televízió. Ezeken – a Facebookkal ellentétben – minden választópolgár által biztosan elérhető kommunikációs felületeken folyamatosan tájékoztatjuk a tataiakat a népszavazással kapcsolatos tudnivalókról.” (Hogy ez mennyire volt sikeres, más kérdés.)

Nem nyertek, de mégis?

Egy helyi aktivista elmondása szerint a tiltakozó lakosság saját forrásból, saját erőfeszítéseket téve jelentős kampányt épített fel online és offline egyaránt, gyakorlatilag tetszhalotti állapotból hozva be újra a köztudatba ezt az ügyet.

„A Facebookon terjedő fotós akcióktól a Nyomtass Te is! helyi kiadásain át minden emberileg lehetséges megtörtént azért, hogy a népszavazás sikeres legyen. Rengetegen kopogtattak, önként sétáltak és beszélgettek a lakossággal, arcukat és szavazólapukat vállalva igyekeztek rávenni ismerőseinket, hogy menjenek és szavazzanak” – mondta el a megkérdezett aktivista az Átlátszónak.

Népszavazásra buzdító plakát egy tatai kerítésen (forrás: MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület, Tata/Facebook)

A szavazás érvényességéhez a szavazati joggal rendelkező helyi lakosság felének, 10 281 főnek kellett volna leadnia a szavazatát.

Ez azonban nem sikerült – összesen 8361-en vettek részt a népszavazáson, így a voksolás érvénytelen lett.

Hogy miért alakult így, annak több oka lehet, de az biztos, hogy a nyár közepi időpont nem használt az ügynek.

  1. Az első kérdésre egyébként 7787 igen és 517 nem (93,77%), 
  2. a második kérdésre 7800 igen és 502 nem (93,95%), 
  3. míg a harmadik kérdésre 7787 igen és 526 érvényes nem (93,67%) szavazat érkezett.

A népszavazást kivívó egyik civil csoport, a STOP Avalon alapítója, Szalay Ildikó a Mérce.hu-nak azt mondta, hatalmas siker, hogy Tata megvédte a tavát. „Több mint 8300-n szavaztak, sokan sokkal kevesebbre számítottak, de én tudtam, hogy leszünk ennyien. Ez minden szempontból politikai felhatalmazást ad nekünk” – fogalmazott a lapnak. Ez a szám ugyanis másfélszer annyi, mint amennyi voksot a fideszes polgármester, Michl József a 2019-es önkormányzati választáson kapott – emlékeztetett a Mérce.

A polgármester szerint működött a demokrácia

A nem jogerős eredmény közzétele után Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere a Facebookon azt írta ki, hogy „a mai népszavazás a demokrácia és a jogállam működésének újabb szép példája volt Tatán”. Hozzátette, hétfőn sajtótájékoztatót tart. A posztot a város Facebook-oldalán is megosztották.

Forrás: Michl József Facebook-oldala

Michl József az MTI-nek is nyilatkozott vasárnap este. Eszerint „a népszavazáson a tataiak nagy számban vettek részt, de a többség látta, hogy az önkormányzat korábbi határozata már elébe ment a problémának. A városvezetés idén tavasszal fejezte be a helyi építési szabályzat felülvizsgálatát, amely az egész települést érintette: a partnerségi egyeztetések lezárásakor nem változtatott a korábbi status quón, konkrétan erre a telekre vonatkozóan sem, hiszen

nem engedélyezte az Avalon-csoportnak a terület nagyobb beépíthetőségét”

– tette hozzá.

A polgármester az MTI-nek megjegyezte, hogy a beruházó Avalon-csoport 2020 decemberében már az általuk elkészíttetett hatástanulmányhoz kapcsolódó, az önkormányzat által feltett 105 kérdésre sem válaszolt.

A luxushotel tervezett helyszíne (forrás: Lukács Viktória és Barna Dániel/Facebook)

Hogy mi lesz a beruházás sorsa, egyelőre nem tudni. Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhatott volna a szavazással ellentétes döntést. A végeredmény egyébként még nem jogerős, az eljárás az esetleges fellebbezések, óvások miatt elhúzódhat.

Katus Eszter

Társszerzőként közreműködött: Holdampf Ildikó

Nyitókép: Így nézne ki madártávlatból, ha Tatán elkezdődne a tervezett luxusszálloda építése (grafika: Schenk Attila/Facebook)

Megosztás