választás 2022

Totális győzelem: Lázár János ott is nyert, ahol ellenzéki a polgármester

1400-zal kevesebb szavazatot gyűjtött be a kormánypárti politikus a Csongrád-Csanád megyei 4-es számú választókörben, mégis több százalékot kapott, mint 2018-ban. Miközben Márki-Zay Péterre közel 5 ezerrel kevesebben voksoltak, mint az ellenzéki jelöltekre 4 évvel ezelőtt. Lázár János azt mondta, visszatért az országos politikába.

Énekeljük el a Kossuth indulót! – hegedűs húzta az alapot a választás éjjelén a Lázár János szimpatizánsainak a hódmezővásárhelyi Fidesz székházban, a nótáskedvűek Juhász Tünde kormánymegbízottal a Nélküledre is rázendítettek, de gyorsan kiderült: a szöveg sokaknál hiányos, a dalolás abbamaradt. Ez sem szegte kedvét a Lázár Jánost ünneplő tömegnek, ugyanis a kormánypárti politikus földrengésszerű győzelmet aratott a körzetében, alaposan helybenhagyva a város polgármesterét, az összellenzéki jelöltet, Márki-Zay Pétert.

Lázár János körzetét billegőnek, csatatér körzetnek nevezték az elemzők, de utólag látható, ez erős túlzás. A fideszes képviselő – aki belengette, ha veszít, visszavonul – 52,3 százalékot gyűjtött be, vagyis a környéken a szavazók szerint nincs alternatíva Lázár János helyett. „Hálásak vagyunk és köszönettel tartozunk minden ránk szavazó és minden rám szavazó polgártársunknak és választó polgártársunknak nagy köszönet mindenkinek, aki támogatott bennünket ma. Szeretném elmondani nektek, mielőtt mindenki majd a következő napokban, hetekben részletesen elemzi az eredményeket. 2022-ben a parlamenti választásokon a 4-es számú választókerület mind a 19 településén elnyertük a választópolgárok támogatását. Mind a 19 településen nyertünk. Mind a 19 településen győztünk. Hódmezővásárhelyen is győztünk” – így összegzett az eredmények kihirdetése után Lázár János.

A kormánypárti politikus mellett a körzet 15 polgármestere még januárban letette a voksot, nyílt levélben álltak ki mellette. „Településeink a kormánynak köszönhetően fejlődnek, gyarapodnak, nincs szükségünk kioktatásra, lenézésre, legfőképpen szánalomra” – mondta a nyilatkozat kiadását kezdeményező magyarcsanádi polgármester a kormánypárti makohirado.hu-nak. A településen, Magyarcsanád 001. számú szavazókörben 71, míg a másik körben 77,5 százalékot ért el Lázár János.

„Óriási túlerővel szemben kellett helytállnunk 2022-ben ebben a választási kampányban. Óriási támadások, nemtelen eszközök bevetése mellett és egy óriási ellenszélben kellett bebizonyítanunk, hogy méltóak vagyunk a bizalomra, esőben, szélben, hóban, de az a munka, amit közösen elvégeztünk, az nem volt hiábavaló, mert elnyertük a választópolgárok bizalmát. Mindenekelőtt szeretném megköszönni azoknak a választóknak a támogatását, akik 2022-ben elsöprő és meggyőző arányban ránk adták a voksukat ebben a választókerületben” – Lázár szavai az általa említett túlerő ellenére mindenkihez eljutottak, pedig 2019-ben ez nem teljesen sikerült. A választókörzetében 4 település nem kormánypárti, ők nem csatlakoztak a közös polgármesteri kiálláshoz.

Mártélyon 2019-ben független polgármestert választottak, az iskolát ezután bezárták, bár a KLIK állítása szerint a kettőnek semmi köze egymáshoz. Ugyanakkor közadatigénylés után megírtuk, hogy „a számokból egyértelműen látszik, hogy a 2016/2017-es és a 2018/2019-es tanévben is kevesebb gyerek volt, mint most, amikor erre hivatkozva zárják be az iskolát”. Putz Anita polgámester 2020-ban Lázár Jánoshoz fordult segítségért, az iskola viszont zárva maradt. Mártély 001. számú szavazókörben Lázár János 59,7, míg Mártély 002. számú szavazókörben 54,1 százalékot kapott. A szintén ellenzéki vezetésű Algyőn négy szavazókörből háromban nyert Lázár János, egyik helyen sem érte el az 50 százalékot, de így is győzött.

A fideszes vezetésű Makón, ahol napközben is jártunk, a szegények lakta Honvéd városrészben 80 százalékot húzott be Lázár János. Akikkel akkor beszéltünk, azzal érveltek a Fidesz mellett, hogy a párttól ők legalább kapnak, amit az ellenzékről nem tudtak elmondani.

A választás napja: családi bográcsok és fekete Audik a makói Honvéd városrészben | atlatszo.hu

Taktikailag visszavonulunk a Tulipán utcai szavazókörhöz, ide is kikerül a „szavazatvásárlás bűncselekmény” tábla, szóban elhangzik néhányszor, hogy nem csak annak a veszi, de annak is, aki eladja. Három év letöltendőig terjedően.

„Köszönöm a falvaknak, köszönöm a városoknak, külön köszönöm második városomnak, Makónak és köszönöm a szülővárosomnak, Hódmezővásárhelynek” – folytatta Lázár. „Azt gondolom, hogy a vásárhelyiek és a környéken élők megmutatták Magyarországnak, hogy mit gondolnak az ország jövőjéről, a béke és biztonság kérdéséről, de arra is választ adtak, hogy mit gondolnak Lázár Jánosról. Mindenki érthet belőle. Az eredmény önmagáért beszél. Én büszke vagyok rá. Sokan állnak itt körülöttem, akik ennek a polgárháborúnak az áldozatai, a támadások elszenvedői voltunk, nem tagadom, hogy ez elégtétel, nem tagadom, hogy ez becsületbeli ügy volt, nem tagadom, hogy visszakaptuk a becsületünket, visszakaptuk a megbecsülést, erre büszkék vagyunk, és ezt meg is fogjuk hálálni, nem mások lejáratával és támadásával, hanem nagyon sok munkával.”

A Lázár János mellett kampányoló, kisszéken álló Orbán Viktor a képviselővel Makón 2022. március 29-én (forrás: Lázár János/Facebook)

A képviselő szerint véget ért a „polgárháború” Hódmezővásárhelyen. Ennek egyik eleme volt, hogy Lázár Jánost egy magyarkártya paklin ábrázolták, a hátoldalakon sátáni Lázár portré mellett a horrorfilmekből ismert betűtípussal „MENNYIT IS ÉRSZ?” szöveg utalt a képviselő legbalszerencsésebb karriert befutott mondatára. A lapok frontja a megszokott kollekció a tűz mellett didergő makk ásztól a kardjára támaszkodó tök alsóig; a plusz rajtuk annyi, hogy minden figura kapott egy-egy képregényes buborékot egyedi szövegekkel, mint például „a Tenisz szövetség elnökévé tettek, hisz láttam már teniszütőt, ehhez is értek! Onnan is dől a lé”.

Lázár Márki-Zay Péterről – akit hübrisznek, vagyis gőgösnek, elbizakodottnak nevezett – azt mondta, hogy „nekünk itt Hódmezővásárhelyen nagy dolognak számított az, hogy a Magyarországon együtt induló ellenzék egy hódmezővásárhelyi polgártársunkat választotta meg miniszterelnök-jelöltnek. Ezt a teljesítményt el kell ismernünk. Sajnáljuk, hogy a lehetőséggel nem tudott élni, de azért könnyeket nem hullatunk. De mi ebben a teremben mind hódmezővásárhelyiek vagyunk, ebben a városban mind hódmezővásárhelyiek vagyunk, ő is hódmezővásárhelyi. Meg fogjuk előbb majd utóbb bocsátani a hibáit, és együtt fogunk majd működni.”

Lázár János szavaz 2022. április 3-án (forrás: a képviselő Facebook-oldala)

A képviselő szerint „egyszer és mindenkorra megtanulhatja mindenki Magyarországon, hogy nem lehet negatív kampánnyal és gyűlölettel választást nyerni, ugyanis a hódmezővásárhelyiek ismét a munkára adták a voksukat. Választást csak munkával és teljesítménnyel lehetett nyerni. Hódmezővásárhelyen és a választókerületben azért nyertük el a választópolgárok bizalmát, mert megdolgoztunk ezért a bizalomért, legyen tanulsága az ellenfeleinknek, hogy az általuk folytatott példátlan és határtalan gyűlöletkampány nem vezet eredményre, nincs meg a támogatottsága, vegyék tudomásul, és hagyják örökre annyiban.”

Lázár János 2019-ben nem vállalta a polgármesteri indulást, az országos politikában is hátrébb lépett. A győzelem éjszakáján azt mondta, most visszatért.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Lázár Jánosék ünneplik a választási győzelmet (forrás: Lázár János/Facebook)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás