választás 2022

A választás napja: Lehúzódott mellettünk egy fekete terepjáró Olaszliszkán

A sátoraljaújhelyi központú Borsod 5-ös (korábban 10-es) választókerület élén 24 éve áll a fideszes Dr. Hörcsik Richárd. A körzethez tartozó három járás (az encsi, a gönci és a cigándi) Magyarország tíz legszegényebb régiója között van. Egy március közepén kiszivárgott táblázat szerint a körzetben magasabb számokat vár a Fidesz, mint 4 évvel ezelőtt, ezért elmentünk, hogy megnézzük, milyen a hangulat a kistelepüléseken, van-e bármilyen gyanús esemény a környéken.

Első állomásunk Olaszliszka volt, ami nagyjából 250 kilométerre van Budapesttől, így közel 2,5 óra autóút után meg is érkeztünk a településre, ahol első utunk a helyi kocsmához vezetett. Itt nem hallottak – vagy nem akartak beszélni – visszaélésekről, vagy arról, hogy pénzt kínáltak volna egyesek szavazatáért.

Ezután a község egyetlen szavazóköre felé vettük az irányt, ahol sikerült beszélnünk egy ellenzék által delegált szavazatszámlálóval, aki elmondta: reggel 11-ig nagyjából a lakók harmada ment el szavazni. Pár perc után a szavazatvásárlásra terelődött a szó. Kiderült, hogy ez a környéken bevett gyakorlatnak számít, amolyan nyílt titok mindenki előtt, ha nem is beszélnek róla szívesen.

„Én is láttam ilyet, hallani a kattintgatást” – utalt a szavazatszámláló arra, hogy a szavazófülkében többen lefotózták a szavazólapokat, majd sajnálkozva hozzátette, hogy nem tudnak mit tenni ellene, mert ez „nem az ő hatáskörük”. Egyébként  a szavazólap lefotózása önmagában nem bűncselekmény, a választási törvény 2020-as módosítása úgy fogalmaz, hogy „nem sérti a szavazás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapról magáncélra képfelvételt készít”.

Bár a helyiek többsége gond nélkül válaszolt kérdéseinkre, azért nem mindenki örült annak, hogy idegeneket lát. Épp az útvonaltervezőt próbáltuk a telefonon beállítani, amikor váratlanul lehúzódott mellettünk egy fekete terepjáró, majd a benne ülő két férfi közül az egyik ingerülten közölte, hogy ne videózzuk a helyieket, mert az „teljesen törvénybe ütköző”. Hiába mondtuk, hogy csupán a térképet nézegettük, ezt nem igazán hitték el, és ismételten felszólítottak arra, hogy ne videózzunk, majd mérgesen elhajtottak.

Nem sokkal később két férfival találkoztunk, egyikük egy furcsa mappával a kezében járt-kelt a faluban. Kérdésünkre külföldi megfigyelőknek mondták magukat, viszont érdekes módon nem a szavazókörnél „ellenőriztek”,  hanem a lakóházak közt járkálva mentek oda mindegy egyes házhoz. Amikor megszólítottuk őket, annyit árultak el magukról, hogy határon túlról jött „megfigyelők”. Arra a kérdésre, hogy pontosan melyik szervezetet képviselik, hiszen magyarul beszélnek, kiderült, hogy Szlovákiából, a Magyar Koalíció (ami újabban Magyar Közösség Pártja néven fut) képviseletében jöttek.

Írtunk egy e-mailt a szlovákiai párt sajtóosztályának, hogy a választási megfigyelőikről érdeklődjünk; megkérdeztük azt is, hogy miért nem a szavazókörnél végzik a küldötteik a megfigyeléseiket, választ azonban egyelőre nem kaptunk kérdéseinkre.

Napközben sikerült telefonon elérnünk Erdei Sándor Zsoltot, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjét is, aki az Átlátszó érdeklődésére elmondta: „sokan érzik úgy, hogy elég volt a 28 évnyi Fideszből és Hörcsik Richárdból”. Ugyanakkor a szavazatvásárlás „bevett gyakorlatáról” ő is beszélt. Erdei információi szerint már a választás előtti napokban  kiosztásra kerültek a megfelelő helyre húzott ikszért járó jutalmak. Megtudtuk tőle és a Tiszta Szavazás képviseletében a települést járó választási megfigyelőktől – velük az olaszliszkai szavazókörnél találkoztunk össze –, hogy Cigándon, a Sportcsarnok közelében található kocsmában zajlik a pénzosztás.

Elmentünk az említett cigándi helyszínre, ám a közel egy órás, katasztrofális állapotban lévő úton való autózás után nem sikerült az említett pénzosztásnak a nyomára bukkanni. Az érintett söröző dolgozói nem hallottak semmit, a szavazatszámláló bizottság elnöke szerint is minden rendben zajlik. Pedig értesüléseink szerint akár 20-30 ezer forintot is érhet egy voks, de az sem ritka, hogy 100 ezer forintot kínálnak azért, hogy az egész család a megfelelő jelöltre szavazzon.

Választási visszaélések, élő közvetítés – Láncszavazást videóztunk a putnoki parkolóban | atlatszo.hu

A választási csalásnak a Borsod-Abaúj-Zemplén 3. számú választókerületében található Putnokon voltak a szemtanúi az Átlátszó helyszíni tudósítói. Az elkövetőket vasárnap délután 4 óra körül értük tetten, a Serényi László Általános Iskola előtt. Az eset fényes nappal történt, nem rejtőzködtek, a szavazóhelyiséggel szemben parkoltak le a kék színű, Opel márkájú autójukkal az elkövetők.

Az ellenzéki jelölt szerint több tucat település érintett a Bodrogközben, „itt mindenki mindenkinek a lekötelezettje, pártfogoltja, uram-bátyám típusú módon működik itt minden” – a mozgósítás és a szavazatvásárlás tényét azonban más forrásból nem tudtuk megerősíteni.

Késő délután ellátogattunk Olaszliszka romák lakta városrészére is. Itt megerősítették, hogy rendre előfordul, hogy pénzt kínálnak a szavazatokért, de állításuk szerint őket most nem keresték meg, nem úgy, mint négy évvel ezelőtt. A legtöbben egyébként is a kormánypártra szavaztak, azt mondják, a háború miatt.

„Viktorra szavaztam, ő egy hős. Védi a magyarokat, mert jóban van a másikkal (Putyin – a szerk.)” – mondta el az egyik helyi lakos. Egy másik pedig azt emelte ki, hogy az ellenzék belesodorná az országot a háborúba. De azért nem mindenki osztotta a faluban ezt a véleményt. „12 éve Fidesz van, mit tettek azért, hogy jobb legyen? Nem előre megyünk, hanem inkább hátra” – fejtette ki érdeklődésünkre egy fiatal férfi. Majd az élelmiszerek drágulásáról és az alacsony közmunka bérekről kezdett beszélni.

Azt tapasztaltuk, hogy többen úgy gondolják, jobb kimaradni a politikából, és ha esetleg el is mennek szavazni, csodát egyik oldaltól sem várnak. Ez magyarázza a napvégi részvételi adatokat, ami szerint a körzetben a választók 60,33%-a ment csak el szavazni;  ennél már csak a szomszédos Borsod 4-ben, illetve Hajdú-Bihar 4-ben voltak kevésbé aktívak.

„Megmondom őszintén, nem is akartam elmenni, de az asszony rávett. Mert hiába megyek el szavazni, nekem jobb nem lesz a világom. Nekem se a Fidesz, se a Jobbikos nem fog az asztalomra kenyeret tenni, ha saját magamnak nem keresem meg”– foglalta össze egy férfi a helyzetet.

Szopkó Zita—Bodnár Zsuzsa

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás