választás 2022

Itt követheti a részvétel alakulását és mindazt, amit ebből tudni lehet

A 2022-es országgyűlési választás részvételi adatai nagyjából megegyeznek a négy évvel korábbi számokkal. A délelőtt folyamán még nagyobb volt az elmaradás, de délutánra megnőtt a szavazási kedv. Területileg és településtípus szerint viszont eltérően alakul a szavazóhelyiségekben megjelentek száma. Egész napos elemzésünkben folyamatosan több szempont szerint közöljük a részvételi adatokat, és megpróbálunk az adatok mögé is tekinteni.

Készítettünk egy táblázatot arról, hogy az összes szavazó között milyen arányban képviseltetik magukat az egyes településtípusok szavazói most, illetve négy éve. Eszerint a budapestiek 11 százalékát teszik ki az összes szavazónak, míg a falusiak majdnem húszat.

 

17:00

Változatlanul elmarad a részvétel a négy évvel ezelőttitől, de már csak néhány tizedszázalékkal. A megyék közül a két fideszes fellegvár, Vas és Győr-Moson-Sopron a legaktívabb. Utánuk jön Pest és Csongrád.

A falvakban már nagyobb arányú a részvétel, mint 2018-ban, és a kisvárosi részvétel is majdnem annyi, mint legutóbb. Budapestről és a nagyvárosokból 100 ezer szavazó viszont hiányzik, de ez nem egyenletesen oszlik el. A budai körzetek egy részében magasabb a négy évvel ezelőttinél a részvétel, míg a belpesti kerületek többnyire elmaradnak attól.

A részvétel alakulását több ábrán is itt lehet követni:

Átlátszó választás ’22 – 2022-es részvételi adatok

ATLO057 Adat forrása NVI VIP Szöveg, adat, grafika, vizualizáció Szabó Krisztián, Szopkó Zita, Hont András, Bátorfy Attila Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország (CC BY-NC-SA 2.5 HU)Ha az adatokban, vagy a grafikonokban bármilyen hibát, pontatlanságot talál, írjon az [email protected] címre!

 

15:00

Már csak kevesebb, mint egy százalék az elmaradás részvételben a négy évvel ezelőttihez képest. A falvakban szinte főre pontosan megegyezik a megjelentek aránya a négy évvel ezelőttivel, ami viszont abszolút számokat illetően 20 ezres csökkenést jelent. Ez azonban még mindig kevesebb, mint a fővárosi hiány, Budapesten 60 ezerrel voksoltak kevesebben eddig, ez közel másfél százalék pontos csökkenést jelent.

A nagyvárosokban másfél százalékos az elmaradás, és majd ötvenezerrel kevesebb a szavazat. A kis- és középvárosokban nagyjából 1-1 százalékpontos a visszaesés.

Területileg településszinten vizsgálva az látszik, hogy inkább nyugaton nőtt a részvétel 2018-hoz képest, és az Alföld keleti részén esett vissza, míg Közép-Magyarország nagyjából hasonló, mint legutóbb.

A választókörzetek közül már nem a hódmezővásárhelyiben a legmagasabb a részvétel, hanem a Pest megyei kettes, Budakeszi központú választókerületben.

13:00

Most tört előre Budapest a részvételben, ahogy az legutóbb is történt, de még mindig elmarad a négy évvel korábbitól a fővárosban az urnáknál megjelentek aránya. Jelenleg öt budapesti körzetben ugrik ki a részvétel, ebből négyben regnál fideszes önkormányzat.

A részvétel változatlanul elmarad a 2018-astól, de csak kisebb mértékben, mint két órával ezelőtt.

 

11:00

Változatlanul elmarad a négy évvel ezelőttihez képest a részvétel, de meghaladja a ’14-est. A legmagasabb a 9 óráshoz hasonlóan a Csongrád megye 4-es körzetének részvételi aránya. Itt indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter és a Fidesz erős embere, Lázár János. Ezen kívül a békéscsabai, váci, csornai és egri körzetben átlag feletti a szavazók száma.

A településtípusokban ugyanaz a mintázat rajzolódik ki, mint 2018-ban, a falusi szavazók aránya egy árnyalatnyival erősebb, mint négy éve. Ami érdekes még, hogy Budapesten eddig a Csepel-Soroksár-körzetben és a XVII. kerületben szavaztak a legtöbben. Ez nem tekinthető szokványosnak.

10:00

Minden telelpüléstípusban alatta van a részvétel a négy évvel ezelőttinek. Változatlanul a falvak a legserényebbek, de itt is kevesebben szavaztak eddig, mint az előző választáson. Nyolc éve 9,5 százalék volt a részvétel országosan, azt meghaladja a mostani részvételi arány.

Ami roppant érdekes, hogy a legmagasabb részvételt a választókerületek közül eddig a Csongrád megyei 4-es produkálta, azaz a legnagyobb érdeklődés (és vélhetően a legnagyobb mozgósítás) jelenleg a Márki-Zay vs. Lázár-összecsapást kíséri.

Megosztás