választás 2022

A választás napja: családi bográcsok és fekete Audik a makói Honvéd városrészben

Hogy a Csongrád megyei 4-es fontos helyszín, azt nem csak az indulók személye (Márki-Zay Péter, Lázár János) garantálta, de maga Orbán Viktor is azt nyilatkozta pár nappal korábban, hogy a választás majd itt dől el. Lázár azt mondta MZP-ről, hogy vasárnap este tízre kiderül itt a választókörzetben, hogy ellenfele a „politikai hulla” kategóriájába kerül, de ugyanezt magáról is elmondhatta volna ellenkező esetben. (Soraimat vasárnap este nyolckor róvom, az eredmény ismerete nélkül.) Mindenesetre Makón, az ún. Honvéd városrész balhés környéknek számított korábbról is. 

Makón nehezen találjuk a Tulipán utca 40/B-t: katolikus iskola, Márki-Zay poszterek, itt Lázár-plakát nincs, pedig a város amúgy azzal van tele, három ablak világos, mert kint még csak dereng. Reggel hat után gyér a forgalom, szórványosan jön egy-egy autó, néhány biciklis. Beparkoló rendőrautó, 10 percet vár, majd balra el, kerékpáros megfigyelő jön, benéz, megfordul, elhajt, az első fiatalabb szavazók egy régi ezüst Hondával érkeznek.

Közben a szegedi Tiszta szavazás aktivistáitól érkezik a hír, rossz helyen vagyunk, pár száz méterrel odébb kell mennünk, a 11-es szavazókör ott van. Odamegyünk, az Európai Unió 270 milliós támogatásából épült óvoda, katolikus, persze, a szavazóköri választási bizottsági tagok kicsit meglepődnek a sajtóigazolványtól, és némi riadalmat is kelt érkezésünk. Kisvártatva átmegyünk a Királyhegyesi utcába.

A nem sajtós aktivisták kívül pultoznak, „tiszta szavazás” és a „szavazatvásárlás bűncselekmény” feliratokkal operálnak, a helyiek viszont a szembeházból ordították le a hajukat, hogy „csak a Fidesz”, és kamerát is használtak, de mivel ez itt nem egy akciófilm, elunták, szellemes megoldásként csak a kamerát akasztották ki a kerítésre.

Egy szürke Renault Espace-ra hívják fel a figyelmet a kollégák, igaz, csak hétszemélyes, és kilenc személy fölött tilos utaztatni választókat. Mondják, két utcával odébb a Bethlenben disznót vágtak, nagy a sütés-főzés, valaki mondatfoszlányt is elcsípett, hogy „öt adag húst adnak a jó szavazatért”. Elhaladunk arra, disznóvágást, perzselést már nem látni, a ház elég omladékony, rozsdás felirat hirdeti, hogy hajdan Mámor Italboltként szolgálta a szépre éhes és társaságra vágyó környékbeliek kénye-kedvét.

Autóval hordják a szavazókat a makói választókörzetben Az Átlátszó helyszíni tudósítójának vasárnap délelőtt nyilatkozó férfi kedélyesen elmeséli, hogy itt mindenki a rokona: körülbelül 400-an vannak, de ő igenis segít az időseknek, hogy el tudjanak jönni és szavazhassanak a Fideszre. Elmondása szerint neki azóta van munkája, amióta a Fidesz uralkodik, a rendszerváltás előtt viszont megverték, mert cigány. Úgyhogy ami most van, az jó, és igenis egész nap hordani fogja szavazni a rokonait Honvéd városrészből. (Segesvári Csaba)

„Családi rendezvény”, mondják a kerítésnél, amit látunk, az 20-30 ember, legalább három méretes bogrács. Nem szeretnék, ha fényképeznénk, videóznánk, személyiségi jogok, etcetera. Később az RTL és a HVG is szemlézi a helyszínt – még nincs 10 óra, de már balhéra áll a helyzet.

Taktikailag visszavonulunk a Tulipán utcai szavazókörhöz, ide is kikerül a „szavazatvásárlás bűncselekmény” tábla, szóban elhangzik néhányszor, hogy nem csak annak, aki veszi, de annak is, aki eladja. Három év letöltendőig terjedően. Ingázunk a Kishegyesi utca és a Tulipán között, fekete audis csávó jön, beszélgetésbe bonyolódik, tudja, hogy a romák régebben eladták a szavazatot, de hát az régebben volt, ő most szívből szavazott a Fideszre, mert a Márki-Zay suttyó volt a kisebbséggel, és ő azt nem bírja.

Választási visszaélések, élő közvetítés – Láncszavazást videóztunk a putnoki parkolóban | atlatszo.hu

A választási csalásnak a Borsod-Abaúj-Zemplén 3. számú választókerületében található Putnokon voltak a szemtanúi az Átlátszó helyszíni tudósítói. Az elkövetőket vasárnap délután 4 óra körül értük tetten, a Serényi László Általános Iskola előtt. Az eset fényes nappal történt, nem rejtőzködtek, a szavazóhelyiséggel szemben parkoltak le a kék színű, Opel márkájú autójukkal az elkövetők.

Hír jő, a közeli Magyarcsanádon nem csak dubiózus disznóvágás volt, de egy asszony három szavazatot dobott be. Elmegyünk megnézni, a sertésfeldolgozásnak már vége, a szavazókörben viszont kiderül, egy család jött, a gyermeknek látszó gyermek már nagykorú, a harmadik családtag pedig gyámság alatt lévő fogyatékkal élő férfi, akit nem töröltek a választói névjegyzékből.

A jegyzőkönyvbe vétel így árnyékravetődés, viszont nem így a makói 9-es és 11-ben – mindkettő Honvéd városrész; döntően szegények, közmunkások, romák lakhelye –, ott mindkét helyen sikerült különvéleményként rendszámokkal jegyzőkönyveztetni a szavazószállítás gyanúját.

Közben az aktivistákkal örvendezünk, hogy a „mi” szavazóköreink országos figyelmet kaptak, a 444, a telex.hu, a hvg.hu és a 24.hu is foglalkozott e mikrovilággal. Erről most ennyit, visszavonulok eredményeket nézni, aztán tökön szúrom magamat.

Vágvölgyi B. András

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás