helyközi járat

Tokaji régió: közpénzmilliárdokból épülnek-szépülnek a luxusszállodák

Kétrészes riportunkban a tokaji régiót vettük górcső alá, ahova évek óta ömlik a közpénz a kormányzati döntéseknek köszönhetően. A támogatásokból főként a NER profitál, de jut pénz furcsa, nagyzoló, olykor értelmetlennek, feleslegesenek tűnő beruházásokra is. Helyszíni riportunk első részében az épülő és megújuló luxusszállodákat vettük sorra, drónnal szállva az impozáns épületek fölé.  

53 milliárd támogatást ad a kormány a Tokaj-Hegyalja térség fejlesztésére”; „150 milliárd forint támogatást ad a kormány a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésére”, „81 milliárdos turisztikai fejlesztés” – csak néhány cím az elmúlt négy évből, ami jól mutatja, milyen mennyiségű pénzt csatornáz be a kormány a régióba. Ezen túlmenően szálláshely kialakítására is kiszórtak jó adag kormányzati támogatást a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy programja keretében. Nem meglepő módon számos NER közeli vállalkozónak hullott az ölébe némi ingyenpénz a régióban.

Megnéztünk közelebbről néhány nagyobb horderejű beruházást.

Grand Hotel Tokaj/Minaro Hotel Tokaj

A Tokaj Csurgó Völgy Ingatlanfejlesztő Kft. (TCSV) a Kisfaludy pályázaton (TFC 1-2-2-2017-2017-00019) nyert egy csekélynek nem mondható 2 999 999 890 forintos összeget, hogy szállodát építsen és üzemeltessen Tokajban. Ehhez képest az MTÜ honlapján reklámozza az épülő hotelt, ott 3,4 milliárd forint állami támogatás szerepel. Eszerint a projekt teljes költsége 5,8 milliárd forint.

A TCSV Kft.-t több tulajdonoson, a Kante Awa és az Appeninn Nyrt.-n (Indotek Group) keresztül Jellinek Dániel birtokolja. Kante édesanyja Nagy Róza, Matolcsy György egykori bizalmasa, korábbi államtitkár és az MNB korábbi főigazgatója is. Ők együtt nem csak Tokajban fejlesztenek, de többek között a visegrádi Lepencei strand útját is együtt egyengetik. Kante Awa Szepesi Richárd felesége, aki az idegenforgalomban tűnik fel egyre több helyen, Tokaj-Hegyalján többször is. Róla azt írta a hvg.hu 2019-ben, hogy ő a legeredményesebb a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatain.

Forrás: Opten Kft.

A tokaji fejlesztéshez kapcsolódik egy másik, ami a TATK Tokaj Aktív Turisztikai Kft. nevén fut, és amelynek végső tulajdonosai szintén dr. Kante Awa és Jellinek Dániel. A TATK Kisfaludy 2030 keretében kapott majdnem 1 milliárd forintot turisztikai attrakció-fejlesztésre a hotel melletti területen.

Ügyvezetőként több érintett cégnél felbukkan Vécsey Róbert neve is, aki a hvg.hu szerint „dolgozott a Quaestornál, megfordult a Matolcsy rokonság üzleti köreiben, cégvezetőtársa volt a Tiborcz Istvánnal üzletelő Szivek Norbertnek, és közös informatikai cége van a Rogán Antal köreihez tartozó Fintha-Nagy Ádámmal”.

A Tokaj Aktív Turisztikai Központ névre keresztelt létesítményt Jánosik és társai Kft. építheti meg nettó 921 932 923 forintos áron. A 2022. május 20-án elkészülő 450 négyzetméteres épületben egy 400 fős rendezvényterem, egy 12 egységes látványkonyha, plusz egy kültéri konyha kap helyet. A félig a földbe vájt épülethez és körülötte kialakítandó sétányhoz 90 tonna betonacélt és 700 köbméter betont használnak fel. 

Grand Hotel Tokaj/Minaro Hotel Tokaj építése 2021 novemberében

Bár területileg a Tokajhoz tartozó Csurgó völgyben épül a hotel, valójában a településtől messzebb, egy mellékútra bekanyarodva lehet eljutni az építkezéshez. A munka pörög, a munkásoknak kijelölt parkoló ottjártunkkor épp tele volt.

A hatalmas hotelmonstrumot mintha behajították volna egy völgy közepére.

A 9052 m²-es épület kivitelezési munkáira 2019 október végén írtak ki közbeszerzést. Az Aktuál BAU Kft. és a Grabarics Kft. nyerte a munkát nettó 7 799 855 536 forintét. A 100 szobás, 4 emeletes inka stílusú homlokzatképzéssel készülő szálloda főbejáratánál látványvízesés fogja fogadni a vendégeket, de lesz wellness-vízesés is. A palakő falburkolatok és a pool bar alap, de tornaterem is lesz az izzadni vágyó pihenőknek.

Tokaji régió: közpénzmilliárdokból épülnek-szépülnek a luxusszállodák from atlatszo.hu on Vimeo.

Az eredetileg 2021.december 22-i átadás biztos elmarad, tavaly júniusban ugyanis kiderült, hogy az egykori bánya területén épülő szálloda alatt kemény szikla helyett omladékos kőzet van, így több időre van szükség. Ráadásul az intenzív esőzések miatt a talajerózió beindult, 10-30 cm-es kövek mosódtak le életveszélyes állapotot idézve elő egy részen.

Dr. Vásárhelyi Balázs geotechnikai tervező megállapította, hogy a földmunkák következtében és a heves esőzések miatt az agyagos-tufás rétegződés erős kimosódása következett be, amelynek hatására csúszólap alakult ki. Ez mind életeket, mind vagyonbiztonságot veszélyeztetett, így változtatni kellett a terveken és a határidőkön. Jelenleg 2022. 02. 28-i átadási dátum szerepel a szerződésen, ám az MTÜ honlapján június 30-i határidő szerepel.

A település is támogatja a hotelt olyannyira, hogy saját költségen, 298 940 515 forintért megcsináltatja helyben a csapadékvíz elvezetést és a közvilágítás áthelyezését csakúgy, mint a Telekom kábelekét. A munkát az Aktuál BAU végzi el.

Hotel Botrytis – Mád

Szerencsés csillagzat alatt született a Hotel Botrytis, hiszen többször is támogatta már az állam. A NER-esek és borászok által nagyon kedvelt település szállodájára most épp új épületszárnyat húznak fel 100 000 000 forint támogatással. Az első ütemre 262,7 millió forintot kapott a mádi borászlobbi oszlopos tagja, Kovács Károly cége, akinek munkáját egyéb támogatásokkal is honorálták 2007–2015 között.

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába | atlatszo.hu

Jobban teljesítnek a fidesztől sem távoli mádi borászlobbi oszlopos tagja, Kovács Károly cégei az uniós pályázatokon: 2012-ben és 2013-ban például csaknem annyit nyertek, mint az egész település átlagos éves EU-s pénze. Jól fut a polgármester, Tatárka József vállalkozása is, s egyebekben is dől a pénzeső. Aminek nyilván semmi köze ahhoz, hogy helyben vásárolt be szőlőkből Lázár János kancelláriaminiszter családja.

A helyben éttermet is üzemeltető, a polgármesterrel jó kapcsolatot és korábban közös üzletet is vivő vállalkozó viszi a korábban az év éttermének is választott Gusteau Kulináris Élményműhelyt, a Szent Tamás pincészetet és az Első Mádi Borházat is.

A Hotel Botrytis bővítési munkálatai

Andrássy Kúria & Spa – Tarcal

9 kilométerrel arrébb, Tarcal központjában áll az Andrássy kúria. Az ötcsillagos hotel, amely sok kézben megfordult. A korábban a CIB Bank tulajdonolta épületet az Accent Hotels üzemeltette, miközben a bank igyekezett eladni. Az anno 1,3 milliárd forintos áron hirdetett szálloda végül a TémaDesign Kft. tulajdona lett. A kft. kézről kézre vándorolt, járt a Szepesi családnál, Mészáros Lőrincnél a Mészáros Gasztro Kft.-n keresztül, és végül a BDPST Zrt.-hez került, amelynek tulajdonosa Tiborcz István.

A bővítésre 324,5 millió forintot elnyert szálloda felújítása jó ütemben halad, és ha minden a tervek szerint alakul, 12 új szobával, kültéri medencével és 130 fős rendezvényhelyszínnel bővül a térség mindeddig egyetlen ötcsillagos hotelje. Igaz, a szálloda a koronavírus-járvány miatt 100 milliós veszteséggel zárta a 2020-as évet, de a fejlesztések talán kihatással lesznek a 2021-es teljesítményre.

Andrássy Kúria & Spa bővítése

Tokaj Hotel/Mercure Hotel

Alig néhány kilométerre a Minaro Hoteltől igyekeznek rendbe tenni egy szocreál épületet is. A Tiszaparton, Tokaj központjában a Tokaj hotel (amely szintén új néven, Mercure Tokaj Hotel néven fog futni, és Accor csoport fogja üzemeltetni) is kapott némi aprót az államtól.

Az 55 szobásra bővítendő hotel, amely jövő tavaszra készül el, 349 685 000 forintot nyert az MTÜ-től. A nyertes cég, a Hotel Tokaj Kft. végső tulajdonosa Tarnainé Dr. Ináncsy Márta, a TIM Global Holdingon keresztül.

Tokaj Hotel/Mercure Hotel felújítási munkálatok 2021 novemberében

A Holding jelenleg mintegy 700 magánszálláshelyet és négy szállodát birtokol és üzemeltet. De Ináncsy Márta családja sem szűkölködik anyagiakban: apja, Ináncsy Miklós a 43. leggazdagabb magyar becsült 29,3 milliárd forintos vagyonával. Az Mfor 2020-ban megírta: nemcsak a Hotel Tokaj, de Ináncsy Miklósné is nyert egyéni vállalkozóként 29,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást at MTÜ-től a hajdúszoboszlói Angyal panzió modernizálására.

A négyemeletes, executive apartmanokkal ellátott Mercure Hotelben fedett- és szabadtéri uszoda, borbár és étterem is lesz.

Szöveg: Zimre Zsuzsa; fotók és videó: Pápai Gergely

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A Grand Hotel Tokaj/Minaro Hotel Tokaj építése 2021 novemberében 

Ez a cikk hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében, a Partizán támogatásával készült. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

Megosztás