Dunakanyar

Lepencei strand: kiemelt fejlesztési terület lett a NER-barát szállodakirály új befektetése

2007-ben zárt be a Dunakanyar talán legszebb fürdője, amelynek egykori medencéi egyedülállóak. Azóta pusztul a lepencei strand, az 53000 négyzetméteres területen csak lovak legelnek. Pedig évek óta szó van arról, hogy felújítják a strandot. Úgy tűnik, most talán tényleg sor kerül rá: a helyszínt ugyanis kiemelt fejlesztési területté nyilvánították.

Támogatási kampány

Az első jel, hogy talán mozdul valami a strand ügyében az volt, hogy a Kisfaludy-program keretében a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. strandfürdő fejlesztésre kapott 2 992 429 607 Ft-ot, 2017 augusztusában pedig ugyanerre a célra 2 milliárdot a Dunakanyari fejlesztések keretében.

De hogyan jutottunk el idáig, és mit lehet tudni a 2017-ben alakult, Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft-ről? A 2007-ben bezárt strandot a Castrum Visegrád Kft. tulajdonolta, amelynek  egyik tulajdonosa a strand bezárásáig a térségben sokat emlegetett Simon Péter volt. A terv akkor egy fürdőkomplexum, luxusfürdő létrehozása volt, ám végül az álom csak álom maradt, a céget pedig felszámolták.

Félmilliárd forintos ajándék egy szentendrei vállalkozónak

Elengedte a szentendrei önkormányzat a több mint fél milliárd forintos tartozását Simon Péter vállalkozónak, aki jelenleg a városi projektiroda vezetőjeként, közalkalmazottként dolgozik. Simon a városi uszoda üzemeltetése során halmozta fel adósságát, de korábban a Kulcsár-féle brókerbotrány szereplőivel is üzletelt. Kép innen 2013. december 12-i ülésén a szentendrei képviselőtestület elvetette a Quali-Team Kft.

Vélhetően egy nagyobb adósság is belejátszott, hogy a strand a CIB Bank tulajdonába került, majd a banktól két évvel később a Recovery Zrt-hez került, amely szintén a CIB csoporthoz tartozik.

Tőlük vásárolta meg 2017-ben a területet a Dreamland Holding Zrt., amely fél év múlva tovább is adta a VLVS Kft.-nek. A Dreamland Holding tulajdonosa 2019 végéig dr. Szepesi Richárd József volt, jelenlegi tulajdonosa egy Kft.-n keresztül (Szepard Kft.) a felesége dr. Kante Awa, illetve az Appeninn Vagyonkezelő Holding. Hogy bonyolultabb legyen a helyzet, a VLVS Kft. ügyvezetője is dr. Szepesi volt, jelenleg pedig Vécsey Róbert. A céget most a DLHG Invest Zr. tulajdonolja, amelynek tulaja – hogy visszakanyarodjunk a kezdetekhez – a Dreamland Holding Zrt.

Természetvédelmi területet is érint

A képviselő-testület 2020 szeptemberében módosította a Helyi építési szabályzatot (134/2020. (IX. 11.), mégpedig azért, mert az az évekkel korábbi fejlesztési terveknek megfelelő paramétereket tartalmazott. Ám a jelenlegi tulajdonos, a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. már máshogy képzeli el a koncepciót, a területet máshogyan hasznosítaná, de ezt a hatályos szabályozás nem teszi lehetővé. Ezért a tulajdonos megbízásából új tanulmányterv készült (tervező: Bord Építész Stúdió Kft), melyet a képviselő-testület befogadott, majd kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a fürdő területét.

 

Az elhagyatott lepencei strand from atlatszo.hu on Vimeo.

Az építkezést nehezítheti, hogy egy 2020 szeptemberi egyeztetés során fény derült arra, hogy az egyik terv két helyen is Natura 2000-es területet érint, amit a Duna-Ipoly Nemzeti Park jelzett is, felhívva a figyelmet arra, hogy 2017-ben készült egy élőhely térkép a területről. Kimondták azt is, hogy Natura 2000 területet csak kiemelt érdekben lehet igénybe venni, és jelezte azt is, hogy élőhelyen a Nemzeti Park nem tud hozzájárulni épület elhelyezéséhez, a terület igénybevételéhez. Természetesen a beruházónak van lehetősége módosítani a terveken, figyelembe véve az előírásokat.

Családi szálak

A történetben dr. Szepesi neve lehet izgalmas, a hotelbizniszben utazó üzletember az elmúlt években több kormányzati támogatást is elnyert a Kisfaludy-programon keresztül. A 2017-ben megszerzett egykori Horty villa helyén épülő Balaland hotel és a Grand Hotel Tokaj után most a Dunakanyarban építkezhet a NER-közeli vállalkozó, akinek felesége és cégtársa dr. Kante Awa.

Az ő szerepe azért érdekes, mert édesanyja Nagy Róza, Matolcsy György egykori bizalmasa, korábbi államtitkár, és az MNB korábbi főigazgatója is.

Ezt segítheti, hogy a térségben szinte egyedüli módon Visegrád polgármestere, Eőry Dénes fideszes támogatással szerezte meg a városvezetői széket – ő egyébként a Visegrádi Ásványvíz Kft. volt igazgatója, a cég jelenleg felszámolás alatt áll -, miközben a térségben szinte mindenhol ellenzéki jelölt nyert. Erre utaló jel, hogy a város képviselő-testülete döntött a helyi építési szabályzat módosításáról, és kiemelt fejlesztési területnek minősítette az egykori strand területét. Bár az ügyben lakossági fórumot is terveztek, az a vírus miatt elmaradt. 

Persze a fürdő nem működik termálkút nélkül, a K7-es kút sorsa pedig sokáig bizonytalan volt. Egy 15 éves jogvitát követően, 2014-ben került vissza az önkormányzat tulajdonába. A termálvizet többek közt az önkormányzat a Grand Hotel Bohemia Zrt.-nek értékesítette – ennek a cégnek tulajdonosa a szerződés aláírásakor dr. Szepesi Richárd József volt – amely azt kérte, hogy helyette a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. lépjen be a szerződésbe. Ezt 2019 szeptember 18-án öt igennel és két tartózkodással megszavazta a testület.

A Grand Hotel Bohémia nem véletlenül tűnt fel Visegrádon, a ma már MNK Pénzügyi Szolgáltató Zrt. néven futó vállalkozás a Magyar Szállodák és Éttermek szövetségének listája szerint azonos néven 4*superior besorolású, 214 szobás hotelt nyitna. Az eredeti megnyitási dátum 2021 első negyedéve, de ennek megvalósulása nem valószínű, különös tekintettel arra, hogy Visegrád jegyzőjének tájékoztatása szerint jelenleg nem tudnak szálloda építésről a településen.

Zimre Zsuzsa

Fotó: a szerző felvétele.  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás