Közadatigénylés

Két szobor árát eltitkolták, három szobrot „kölcsönkaptak” a vadászati kiállításra

Véget ért a dámszarvasok párzása, így már semmi sem akadályozta a vadászati kiállítást rendező, állami tulajdonú Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t abban, hogy válaszoljon a meghosszabbított adatigénylésünkre. Ennek köszönhetően kiderült, hogy a „szobrok” címszóval feltüntetett, bruttó 240 millió forint csak a bőgő szarvasbika árát takarta. Kiderült ugyanis, hogy eddig elfelejtették feltüntetni a honlapjukon szereplő szerződéslistában két állatszobornak (a vizslának és a nyúlnak) a bruttó 14 milliós árát.  

Ez eddig három, de a kiállításra összesen hat szobrot készített Szőke Gábor Miklós, kormányközeli szobrász. Megtudtuk, hogy további három szobrot csak „kölcsönkaptak”, így fogalmuk sincs, mennyibe kerültek. Az pedig további kérdezősködésre sem derült ki, hogy kitől kérték kölcsön őket. Négy alkotásnak a további sorsa is ismeretlen. Az biztos, hogy a szarvaskapu Keszthelyre kerül, a barnamedve pedig L. Simon Lászlónak tetszett meg, így az alkotásnak a Velencei-tónál létesült Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolánál találtak helyet.

Október 7-én küldtünk el egy adatigénylést a vadászati kiállítást rendező Egy a Természettel Nonprofit Kft.-nek. Azt szerettük volna megtudni, hogy mennyibe került az a hat állatszobor, amit Szőke Gábor Miklós szobrász készített a kiállításra. A Totem névre keresztelt szarvaskapun kívül a Vizslató Fátyol (vizsla), a Hajtás közben (nyúl), a Ne igyál előre a medve bőrére! (medve), a Zrínyi halála (vaddisznó), és A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket (csodaszarvas) címet viselő alkotások ára érdekelt minket.

Végre már a dámszarvasok párzása sem foglalja le az állami cég alkalmazottait

A cégtől október 22-én kaptunk választ, az indoklás, amivel 45 napra hosszabbították a válaszadást, a veszélyhelyzettel való visszaélés talán eddigi legpofátlanabb esete volt.

Arra hivatkoztak, hogy hátráltatnánk őket a kiállítás lebonyolításában – ami egyébként egy héttel korábban már véget ért.

Ráadásul október közepén már vidéken is véget értek a programok, csupán egy esemény húzódott el október 23-ig, a dámbarcogás hallgatása kisvasútról, ahol a patások nászának jellegzetes hangzását lehetett megismerni.

A dámszarvasok párzása miatt halogatja adatigénylésünket a vadászati kiállítást szervező állami cég | atlatszo.hu

„Szőke Gábor Miklós szobrászművész által készítendő szarvasszobor elkészítésére társaságunk nettó 189 millió forint+ ÁFA összeget fog kifizetni. A vállalkozási díj tartalmazza a szobor valamennyi tervezési, installálási és szállítási költségét, valamint a felhasználói jog korlátozásmentes átadását is” – írta az Átlátszónak a kiállítás alkalmából létrehozott állami cég.

A dámszarvasok párzási időszaka november végéig tartott, addigra sikerült az állami tulajdonban lévő cégnek is lezavarnia az adatigénylésünket. A kért adatokat tartalmazó válasz november 24-én landolt a postaládánkban. Megkaptuk a Dantebirodalom Kft.-vel kötött szerződést is, a cég fele Szőke Gábor Miklós tulajdona.

„Társaságunk az alábbi 3 db szobrot rendelte meg Szőke Gábor Miklóstól: Totem, Hajtás közben, Vizslató Fátyol. A fennmaradó szobrokat kölcsönkaptuk a kiállításra, így azok áráról sajnos nincs tudomásunk”

– olvasható a válaszban.

A most megkapott adatokból végre az kiderült, hogy

a két kisméretű köztéri szobor, a nyúl és a vizsla mindösszesen nettó 11 millió (bruttó 14 millió) forintba került.

fotó: Átlátszó

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Megfeledkeztek két szobor áráról

Azért adtunk be közérdekű adatigénylést az ügyben, mert az állami cég a honlapján közzétett táblázatban nem közölte egyértelműen a szobrok árait.

Májusban egy másik adatigénylés segítségével tudtuk meg, hogy mennyibe került a bőgő gímszarvasbika fejszobra. „A Szőke Gábor Miklós szobrászművész által készítendő szarvasszobor elkészítésére társaságunk nettó 189 millió forint + ÁFA összeget fog kifizetni. A vállalkozási díj tartalmazza a szobor valamennyi tervezési, installálási és szállítási költségét, valamint a felhasználói jog korlátozásmentes átadását is” – írták akkor a válaszban.

Az 5 millió forint feletti szerződéseket tartalmazó táblázat egészen addig stimmelt, amíg szeptemberben a 444.hu munkatársa el nem ment Szőke Gábor Miklós szobrász csepeli műhelyébe, ahol további szobrok (az inaló nyúl, üvöltő medve, csodaszarvas, vadászkutya) tűntek fel. Október végén pedig a vadászati kiállításon még egy vérrel megfröcskölt vaddisznót is találtunk. A szobrokat Szőke Gábor Miklós készítette, de azt nem lehetett tudni, hogy mennyit fizettek értük.

Bár újabb szobrok kerültek elő, de a szerződéseket tartalmazó táblázatban nem volt más összeg a Dantebirodalom Kft. neve mellett, csak a nettó 189 millió forint.

Bejártuk a vadászati kiállítást: bizarr szobrok, kevés látogató, Kovács Zoltán a vizsláival | atlatszo.hu

Megnéztük az 55 milliárd forintból megújult budapesti Hungexpót, ami a 17 milliárdos vadászati kiállításnak nyújt otthont három héten keresztül. A 240 millió forintba kerülő bőgő szarvasbikával együtt összesen hat Szőke Gábor Miklós-alkotást számoltunk össze, sőt, 16 híres magyar vadásznak is szobrot állított egy másik művész.

A két kisméretű köztéri szobor árának szerepelnie kellett volna az Egy a Természettel Nonprofit Kft. honlapján, ugyanis külön-külön is többe kerültek- mint 5 millió forint (a dokumentum korábbi verziója itt érhető el). Mindhárom szoborra ugyanakkor kötötték meg a szerződést.

A szerződések listájának előző verziójából kimaradt két szobor ára, a képre kattintva lehet nagyobb méretben megtekinteni a képet (forrás: onewithnature2021.org)

A szerződéseket tartalmazó táblázatot az adatigénylésünket követően módosították, most már két tétel szerepel a Dantebirodalom Kft. neve mellett.

A „szobrok készítése” tehát csak egyetlen szobrot takart. (A legutóbbi módosításnál egyébként néhol teljesen olvashatatlanná vált a dokumentum.)

A kiegészített lista szinte olvashatatlan, a képre kattintva lehet nagyobb méretben megtekinteni a képet, bár az sem segít sokat (letöltés: 2021. 12. 02. forrás: onewithnature2021.org)

L. Simon Lászlónak megtetszett a barnamedve

A szerződésben egyedül a szarvaskapu-szobornál jelölték, hogy először a Hungexpón állítják ki, majd a szobor Keszthelyre kerül. A másik két szobornál viszont csak az szerepel, hogy azok Budapesten belül kerülnek elhelyezésre. Azt nem tudni, hogy ez csak a Hungexpón való kiállítást jelentette-e.

Jelenleg csak két szobor sorsa ismert a világkiállítás után, a Totem állandó köztéri szoborként Keszthelyre kerül, ahol a Vadászati Múzeum parkjában helyezik el. A múzeum közösségi oldalára még nem töltöttek fel képet az alkotásról.

Az ismeretlen összegből készült és az ismeretlen megrendelőjétől a kiállításra kikölcsönzött barnamedvét pedig Kápolnásnyéken, a Velencei-tó partján állították fel, persze nem azért, mert a tó partján autentikusnak számít az állat. A szobor a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Halász Gedeon Eseményközpontja elé került. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány több ponton is kötődik az Orbán-kormány volt kulturális államtitkárához, L. Simon Lászlóhoz, aki a Hungexpón berendezett egyik vadászkiállítás kurátora is volt.

L. Simon László Facebookon mondott köszönetet a szoborért vadásztársának, Kovács Zoltán kormánybiztosnak, aki a világkiállítás szervezéséért felelt.

„Népfőiskolánk ikonikus állata a barnamedve, így a szobor nem is állhatna jobb helyen” – olvasható indoklásként a Népfőiskola Facebook-oldalán.

Nem árulták el, hogy mi lesz a többi szobor sorsa

A szerződés szerint a szerzői jogi védelem alá eső alkotások áthelyezéséről értesíteni kell a szobrászt. „Bármelyik szobor esetleges lebontására, megsemmisítésére vonatkozó igény esetén is előzetesen értesíteni kell a művész Szőke Gábor Miklóst, akinek az értesítéstől számított 30 napja van saját költségén, az adott szobor elszállítására.” Ez a bekezdés arra utal, hogy a szerződés megkötésekor nem döntötték el a két megrendelt köztéri szobor, a nyúl és a vizsla sorsát, sőt, a szerződés szerint a szobrok végső esetben az alkotónál is kiköthetnek.

Megkerestük Szőke Gábor Miklóst, megkérdeztük, hogy hová lesz kihelyezve a többi négy szobor. Azt is szerettük volna megtudni, hogy a többi három szobrot (medve, vaddisznó, csodaszarvas) ki rendelte meg, és hogy ezeknek a szobroknak mennyi volt a nettó ára.

Választ nem kaptunk, de a szobrász korábban a Mandinerrel szóba állt, és azt nyilatkozta, hogy „a világkiállítás apropóján felújított Hungexpo-épületek és -szobrok sem semmisülnek meg az esemény után. A Totem és másik öt szobrom egész évben megtekinthető lesz”. A Velencei-tó Magazinnak pedig azt nyilatkozta, hogy:

„A vadkan mentéjét kivéve mindegyik szobrot úgy alakítottam ki, hogy időjárásállóak, akár kültéren is elhelyezhetőek legyenek, így a világkiállítás végeztével is állandóan megtekinthetőek lesznek Magyarország különböző kulturális intézményeiben.”

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft.-t is megkértük, hogy pontosítsák az adatigénylésnél adott válaszukat azokkal az információkkal, hogy kitől kérték kölcsön a szobrokat, de választ természetesen nem kaptunk.

A hétmilliós kutyaszobor a világkiállítás előtt a virágkarneválon bulizott

Arra is rákérdeztünk, hogy az F3 pavilon előtti kutyaszobrot ki készítette és mennyiért, ugyanis az stílusában különbözik Szőke Gábor Miklós alkotásaitól. A válaszból kiderült, hogy az F3 pavilon előtti „kutyaszobor” a debreceni virágkarneválra készült.

„Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás virágkocsijának része volt. A kérdéses alkotást is tartalmazó művészeti installációért társaságunk nettó 7.200.000 Ft összeget fizetett ki, amely többek között tartalmazta a tervezési, statikai feladatok elvégzését, a vasváz elkészítését, a virágok válogatását és beszerzését, festését, tűzését, a művészeti kivitelezés díját, valamint a virágkarneválon történő bemutatás költségét is” – írta a cég.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A vadászati kiállításon szereplő Szőke Gábor Miklós alkotások (fotó: Átlátszó/a szerző felvételei)

Megosztás