kálvária

Külföldi tőzsdéken is pörgött a magyar cég: szállodalánc helyett adóhiány és százmilliós tartozások maradtak utána

Ciprusi és lengyel tőzsdéken is pörgött a Trophy Holding, amely papíron pénzügyileg sikeres éveket követően dőlt látványos parajelenségek kíséretében felszámolásba négy éve. A cég kapcsolati hálójában csúcs-adóhiánnyal bedőlt nagykereskedőt, ezotériahívő moszkovita bankárt és körmendi fideszes politikust is találni. A hitelezők és az adóhatóság egy őrségi szálloda árverezésében reménykedhetnek.

Nagyívű szállodafejlesztési terveivel a varsói és a nicosiai tőzsdét is megjárta a Trophy Holding Nyrt., amelynek ingatlanjait most ötödjére bocsátotta – eredménytelenül – árverésre a cég felszámolója. A megvásárolható, mintegy 50 ingatlan java része az Őrségben található, a csomag koronaékszere, a hegyhátszentjakabi volt Hotel Trófea épülete alig 245 millió forintos minimáláron vihető az épület előtti úttal és kálváriával együtt. Az egykori szállón túl még mindösszesen 23 millió forintnyi becsértékű kondorfai és a Heves megyei Sarudon található ingatlanokat vernek most dobra a cég örökségéből.

A hegyhátszentjakabi volt Hotel Trófea épülete (forrás: eer.gov.hu)

A 2012-ben alapított, korábban Trophyresort névre is hallgató kompánia eredetileg a budapesti tőzsdére készült, végül mégis külföldi parkettekre kényszerült.

„Oda mentek, ahol könnyebben tudtak forrást bevonni és ahol hajlandóak voltak lejegyezni a részvényeket” – magyarázta az Átlátszó kérdésére Killik László könyvvizsgáló. Az MGI-BPO partnere hozzátette: „Messziről jött ember azt mond, amit akar. És sokszor ezt nem tudják, vagy egyszerűen nem akarják ellenőrizni a kisbefektetők.”

Szakírók évek óta figyelmeztetnek arra, hogy megszaporodtak a kisbefektetők pénzére pályázó, tőzsdére törekvő, kérdéses komolyságú magyar kkv-k. A Trophy Holding esetében lengyel és ciprusi weboldalakon mai napig elérhető kibocsátási és üzleti tervdokumentumok szerint a cégvezetés Görögországtól Párizsig húzódó hotelláncolatról álmodozott – kérdés, mekkora alappal.

A Trophy Holding tervei ugyanis úgy foszlottak szét 2017-re, hogy a megelőző évek állítólagos szállodalánc-bővítési tüsténkedésének, vagy a Hegyhátszentjakabra álmodott grandiózus fejlesztések megvalósultának semmi nyoma. A vállalkozás ehelyett cégrészesedések értékesítésével foglalkozott, és két sikeres exittel zárult – egy állítólagos markazi gyárépítési és egy budapesti ingatlanfejlesztési – beruházáson munkálkodott.

Dobra verhető külföldi ingatlantulajdonról nem is hallani, annál több a felszámolás alatt álló cég, valamint állítólagos egykori partnerei környékén az adóhiány és más tartozás. A Hotel Trófea épületét például az adóhatóság járulékok nélküli (összesen 449 millió forintos) végrehajtási, plusz a Mohácsi Takarékbank cakumpakk 350 milliós jelzálogjoga is terheli.

Az tehát biztosra vehető, hogy a felszámolás végeztével sem a hitelezők, sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nem fognak pénzükhöz jutni – ami már csak azért is érdekes, mert a nyom nélkül eltűnt kompánia utolsó, 2015-ös beszámolója 758 millió forint tiszta profitról adott hírt, a lengyel interneten fellehető 2016. III. negyedévi beszámoló pedig további befolyt pénzekről is mesélt.

Nem tudni arról, hogy akár csak egy kapavágás is megvalósult volna ebből a Hegyhátszentjakabra tervezett, 6300 négyzetméteres orvosi centrumból – a látványtervet a Trophy Holding ciprusi prospektusában találtuk

2016 nyarán a társaság közgyűlése a következő évben kifizetendő 365 millió forint értékű osztalékot hagyott jóvá, miközben gratulált az igazgatóságnak a „sikeres üzletág-értékesítésekhez”. A Trophy Holding háza táján a döntés után sűrűsödtek meg a parajelenségek. A mindaddig csak magyar neveket tartalmazó igazgatóság először két szerbiai és egy horvát lakcímű férfivel dúsult, majd őssszel a könyvvizsgáló visszavonta a korábban kiadott elfogadó nyilatkozatot, az év végével beszámoló nem került leadásra, és a rákövetkező esztendő júniusában megindult a mai napig tartó felszámolás.

Azt nem lehet tudni, hogy 2017 elején megtörtént-e egyáltalán a több százmilliós osztalékfizetés, és ha igen, akkor ki és hány részvénnyel a kezében jelent meg a pénzosztáson. A kifizetésről döntő közgyűlésen még főtulajdonosként szavazó Öregné Kocsis Petronella egy, a cégbíróságra beadott levél szerint a következő évben már csak a részvények 16 százalékával rendelkezett. Öregné ráadásul nem tartozik a történet egyértelmű nyertesei közé – a most elárverezendő hegyhátszentjakabi szálló ugyanis eredetileg az ő érdekeltségének számító, már felszámolt Hotel Trófea Kft. apportjaként került a Trophy Holdinghoz.

Csák Máté választási plakátja 2019-ben (forrás: Facebook)

Hullámzó gazdasági kapcsolatok Csák Tamás körmendi fideszes politikusnak nincs sok szerencséje üzleti kapcsolatai megválogatásában. 2009-ben például tévedésből meg is bilincselték egy rendőrségi akcióban, amikor egy elszámolási vitát eredményező drogügyletben a kábítószer ellenértékét átvevő vállalkozóra csaptak le a szombathelyi nyomozók. Csák ugyanis a letartóztatáskor éppen arról tárgyalt a vállalkozóval annak autójában, hogy a férfi cége újítsa fel az önkormányzat játszótereit. Érdekesség, hogy ebben az évben Csák egy rövid ideig az a Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft.-t is ügyvezette, ami aztán Magyarország legnagyobb piramisjáték-perében lett érintett. A tízmilliárdos csalásról szóló Fortess-ügyben az egyedüli vádlott a Csákhoz hasonlóan egykor a körmendi kosárlabdaélet környékén ténykedő Szabó-Forrai Zsolt. De a volt városatyát (Csák 2010–19 között a képviselőtestület tagja volt, mígnem két éve elvesztette körzetét) a Vas megyei, hullámvasutasra sikeredett kerékpárút-felújítások kapcsán is emlegették. A körmendi és vasszécsényi bicikliutak fejlesztési pályázatát elnyerő Bit-Ép Bt.-ben érdekelt Bene Imre ugyanis (az rt. igazgatóságában is megfordult Csákhoz hasonlóan) egy időben a Trophy Holdingban is bírt némi részvénytulajdonnal.

Az osztalékdöntésen megjelent nagyobb tulajdonosok közül a vegyestermékkörű nagykereskedelemmel foglalkozó Nero Trade Kft. már 2017 elejére felszámolásba ment, és végül százmillió forintos összeget meghaladó adóhiányt hagyott maga után.

Összefüggés-ábra.

Az osztalékfizetést megszavazta a Bankár Holding Zrt. is; a cég főtulajdonosának, a magyar állammal is előszeretettel üzletelő, ezotériahívő, moszkovita Kovács Gábornak a pályaképével pár éve külön cikkben is foglalkoztunk. Finom érdekesség, hogy a főbankár éppen 2016 nyarán vehette át Lázár János akkori miniszterelnökségi miniszter kezéből a Magyar Érdemrend középkeresztje nevű állami kitüntetést. Azonban nyilvános hírek szerint Kovács érdekeltsége – annak ellenére, hogy az év elején minimum három esztendőre szóló stratégiai együttműködésről szóltak a hírek – már 2016 szeptemberében megvált a 8,3 százalékot kitevő pakettja nagyjától.

Tőzsdei társseftesek Örengé Kocsis Petronella, Csák Tamás és kis túlzással a Trophy Holding fél cégvezetése feltűnt 2013-ban az akkoriban Trophy Investment névre hallgató, ma SET Group Nyrt. néven a budapesti tőzsdén is forgó holdingcég igazgatóságában. Az eredetileg hidrogénakkumulátor fejlesztésére összerakott, kérdéses hírnévnek örvendő kompánia ma a honlapja szerint jövőteremtéssel, értékmegőrzéssel és jószolgálattal foglalkozik. Hogy konkrétan mi rejlik a hangzatos szavak mögött, jó kérdés. A 24.hu-n most ősszel jelent meg az Ivanka Factory Kft. volt alapítóinak sztorija – szerintük a stratégiai partner SET és Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az Ivankában résztulajdonos Oxo nevű érdekeltsége összedolgoztak, és lényegében félvilági módszerekkel kinyírták az egykori magyar dizájnbetonos sikercéget. Oszkóék és a SET szerint nem ők, hanem a volt alapítók a hibásak a felszámolás alatt álló kft. bukásában.

A társaság nominális nyereségességét, vagyis az osztalékfizetés alapját megteremtő bevételek feladói között is találni érdekességet. Már említettük a markazi állítólagos gyárépítési projektet, amit több céges irat szerint is sikerrel értékesített a Trophy Holding, egy 2015-ös prospektus alapján vélhetően 700 millió forint körüli összegért. A vásárló a csepeli székhelyű, főtevékenységként „egyéb élelmiszer” nagykereskedelmével foglalkozó Rolling Visual System Kft. volt, amely 2018 óta áll kényszertörlés alatt. A cég ebben az évben a NAV adóslistájának legelső helyén szerepelt 1,4 milliárd forint adóhiánnyal és 1,8 milliárd forint bírsággal.

Tavaly sikertelenül próbált túladni a felszámoló a Trophy Holding vagyonába tartozó markazi üzemi épületeken, köztük ezen a szőlőfeldolgozón is (forrás:eer.gov.hu)

A céges dokumentumokban emlegetett markazi gyár nyomát nem találtuk az interneten, miközben a Trophy Holding telephelyeként bejegyzett két markazi cím még mindig a felszámolás alá tartozó cég érdekeltségébe tartozik. A mátraaljai település külterületén található két telken lepukkant borászati üzem, raktár és irodaház áll. A 230 millió forintos értékűre taksált ingatlanegyüttest tavaly sikertelenül próbálta értékesíteni a felszámoló.

Killik László szerint az igazi rejtély az, hogy „miért mehetett tőzsdére és maradhatott ott egy ilyen láthatóan gyenge pénzügyi lehetőségekkel rendelkező cég”. Az MGI-BPO partnere szerint „az, hogy a Trophy Holding eszközeit a felszámoló sem tudja értékesíteni, felveti azt a kérdést is, hogy korábban nem kellett volna-e látniuk a problémákat a szakértőknek?”

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

A címlapképi montázshoz használt képeken Csák Tamás, valamint a cikkben szereplő ingatlanok láthatóak (Forrás: Facebook; eer.gov.hu)

Megosztás