helyközi járat

„Milliók fognak háziorvos nélkül maradni” – a Partizán videója cikkünk nyomán

2022 januárjában a háziorvosi praxisok tíz százaléka betöltetlen volt Magyarországon. Hat járásban már minden második lakosnak nincs saját háziorvosa, tizenegy faluban pedig csak minden harmadik lakosra jut egy háziorvos. Az ellátást helyettesítéssel oldják meg, a betegekre azonban így egyre kevesebb idő jut. Hogy miért maradnak százával üresen a rendelők, arra baranyai és somogyi falvakban kerestük a választ, míg a Partizán azt vizsgálta, hova vezethet mindez.

Hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében készült legújabb vidéki riportunk, amelyben a háziorvosi praxisok kiüresedésének okait kutattuk.

Tapasztalataink szerint a még dolgozó orvosok jelentős része idős, sokan 70 év felettiek. Azonban nincs, aki átvegye a helyüket: anyagilag ugyanis nem éri meg egy-egy kisebb körzetet elvállni, és az ingázás vagy épp az „állandó ügyelet” sem túl vonzó az orvosok számára.

„Már lemondtunk arról, hogy saját háziorvosunk legyen” | atlatszo.hu

A háziorvosi praxisok tíz százaléka ma betöltetlen Magyarországon, a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. Hat járásában (Barcsi, Cigándi, Devecseri, Putnoki, Szikszói, Vásárosnaményi Járások) már minden második lakosnak nincs saját háziorvosa, tizenegy faluban pedig csak minden harmadik lakosra jut egy háziorvos. Somogyi és baranyai riportunkban megpróbáltunk választ találni arra, miért üres egyre több rendelő.


Ha viszont nem születik megoldás, az komoly problémákhoz vezethet. Ezt a témát járja körül a Partizán videója cikkünk nyomán.

Mint írják, a háziorvosi praxisok tíz százaléka jelenleg is betöltetlen, ami azt jelenti, hogy már így is közel egymillió magyarnak nincs állandó háziorvosa. „A háziorvosi rendszer süllyedő hajóján helyettesítésekkel próbálják betömködni az egyre szaporodó réseket. Csakhogy a háziorvosok átlagéletkora hatvan év, nem lehet őket a végtelenségig kizsákmányolni a hivatástudatra hivatkozva. A közeljövőben milliók maradhatnak háziorvos nélkül. Mivel a legtöbb ember számára a háziorvos jelenti az elsődleges kapcsolatot az egészségügyi rendszerrel, ezért ha ez így folytatódik, az az elkerülhető, korai halálozások számának drasztikus emelkedésével fog járni.”

A videó itt megtekinthető:

Ez a cikk hat szerkesztőség közös projektje, a Helyközi Járat keretében, a Partizán támogatásával készült. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a [email protected] címre.

 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás