fény és csillogás

Szép gyerekek, csúnya lehúzások: a pénzük után futva többen is feljelentették a Little Miss Hungary szervezőjét

Elkeseredett szülők meséltek az Átlátszónak arról, hogy a Little Miss Hungary gyermekszépségverseny magyar tulajdonosa és fővédnöke, Bartolovics Ildikó külföldi fotózásokra, versenyekre invitálja őket és gyerekeiket, előre elkéri az útiköltséget, majd az utazásokat lemondja, és a pénzt nem vagy csak részben téríti vissza. A gyermekszépségverseny szervezőjét a NAV adótartozással rendelkező magánszemélyeket gyűjtő listáján is megtaláltuk, több cége pedig felszámolás vagy kényszertörlés alá került.

A Little Miss Hungary a Little Miss International nemzetközi gyermekszépségverseny magyarországi képviselője, tagja. A Little Miss International honlapja szerint a verseny az 5-15 éves korosztályú lányokat önismeretre, önbizalomra és vezetői képességek elsajátítására tanítja. „Arra törekszünk, hogy a fiatal lányokat képessé tegyük arra, hogy elérjék a bennük rejlő teljes potenciált, és arra inspiráljuk őket, hogy a közjó globális nagyköveteivé váljanak.” A honlapon megtalálható Bartolovics Ildikó is mint a verseny magyarországi igazgatója, akit az Átlátszó értesülései szerint több szülő feljelentett, miután hiába várták az elmaradt utakért előre kért pénz visszafizetését. A panaszosok történetei a közelmúlttól egészen a kétezres évek elejéig nyúlnak vissza.

„Szép és bájos” gyerekeket keresnek

A Little Miss Hungary honlapja szerint 20 éve foglalkozik gyermekszépségversenyek szervezésével. A verseny fővédnöke (és ahogyan önmagát nevezi, licenctulajdonosa) Bartolovics Ildikó. A felhívás szerint a versenyekre bárki jelentkezhet, aki elmúlt egy éves és még nem töltötte be a 16. életévét. A jelentkezéshez egy adatlapot kell kitölteni, és egy-egy fotót elküldeni.

A képek előszűrésen esnek át, és akiket úgy ítélnek meg, hogy „szépek és bájosak”, azokat értesítik, majd portfóliót készítenek róluk. Azok, akik a szépségversenybe nem kerültek be, modellügynökséghez tudnak csatlakozni. Hogy melyik modellügynökséghez pontosan, az nincs megnevezve. A gyermekszépségversenyről tavaly a Telex közölt helyszíni beszámolót.

 

Több szülő pórul járt velük

A Little Miss Hungaryvel kapcsolatba kerülő szülők gyakran ajánlatokat kapnak külföldi utakra. A vállalkozás Facebook oldala is tanúsítja, hogy a közelmúltban például Londonban volt egy esemény, 2016-ban pedig egy bolgár világversenyről posztoltak.

Az Átlátszó értesülései szerint a verseny fővédnökére, Bartolovics Ildikóra több szülő panaszkodott, egyesek feljelentést is tettek. Elmondásuk szerint többször előfordult, hogy az utazásokra Bartolovics Ildikó előleget kért tőlük, majd az út elmaradását követően késve vagy egyáltalán nem adta vissza a befizetett összegeket.

Panyi Magdolna 2023 nyarán került kapcsolatba Bartolovics Ildikóval, amikor egy budapesti fotózásra vitte gyermekét. Az eseményt egy online gyermekszépségversenyre való felhívás előzte meg a Little Miss Hungary Facebook oldalán. „Kötöttünk egy szerződést, melynek értelmében a kislányom bekerült egy rendszerbe, és ezáltal munkalehetőségekhez juthatott.” A szerződéskötés után 45 ezer forintot kellett elutalniuk regisztrációs díj néven, de nem Bartolovics Ildikónak, hanem a fia barátnőjének a számlájára.

Ezt követően több szépségversenyre és külföldi fotózásra hívták a kislányt, végül csak egy alkalmon vettek részt. Idén januárban jött egy ajánlat, hogy hárman mehetnének Finnországba fotózásra, ennek 214 ezer forint volt a díja. A szállásért és a repülőjegyért nem kellett fizetni, a díj a fakultatív programokat tartalmazta.

„Az összeget befizettem, de nem jutottunk ki, mert Ildi visszamondta az utat. Azt mondta, hogy a szponzor nem támogatja. Ezt követően folyamatosan írogattam neki, hogy kérem vissza a pénzem. Nagy nehezen sikerült kicsikarni belőle először 72 ezer forintot, majd még 50 ezret.”

(Érdekes egybeesés, hogy a visszafizetésekre azt követően került sor, hogy az Átlátszó elkezdett foglalkozni a témával – a szerk.) Magdolna január 16-án úgy döntött, feljelentést tesz.

Képernyőkép 2024 02 02 123123

Forrás: https://www.littlemisshungary.hu/

A felkínált úti célok közt London, Párizs, Dubaj

Egy másik, neve elhallgatását kérő édesanya szintén tavaly került kapcsolatba Bartoloviccsal, ugyanis a Little Miss Hungary Facebook oldalán látott egy hirdetést, ahol anya-lánya modellt kerestek egy osztrák reklámfilmbe. Elmondása szerint miután elküldte a fotókat a gyermekéről, kapott egy SMS-t, hogy beválogatták, menjen a megadott címre.

Odaérkezésükkor derült ki, hogy egy forgatáson vesznek részt a TV2 Értékteremtők című műsorban. Ezt követően fotózásra hívták őket, ahol szerződést kötöttek, melyben az állt, hogy megbízzák Bartolovicsot (aki a szerződésben BARTALOVICS-ként szerepel), hogy közvetítsen munkákat a kislánynak. Ezért 50 ezer forintot fizettek.

Majd jött az ajánlat, hogy az édesanya és kislánya részt vehetnek külföldi utazásokon is. Szóba került London, Párizs és Dubaj is. Erről is megállapodást kötöttek, ám az utazási szerződésen már BARTOLOVICS Ildikó neve szerepelt. Elmondása szerint Bartolovics azzal indokolta a londoni utat, hogy azokat a ruhákat kellene viselniük a gyermekeknek, amelyeket ő tervez, forgalmaz, és ezekről kellene képeket készíteni.

Anya és lánya ugyan kijutott Londonba, de sem a szállás, sem pedig a beígért (és előre kifizetett) programok nem úgy valósultak meg, ahogyan azt Bartolovics korábban ígérte.

A londoni út mellett az édesanya befizette a párizsi és a dubaji út költségét is, számításai szerint összesen közel 1,6 millió forint értékben. Ezeket azonban Bartolovics lemondta.

Az édesanya sokáig kérte vissza a befizetett összeget, de csak egy részét kapta vissza. A fennmaradó 971 ezer forintot 2024. január 31-ig ígérte, ám a kifizetés értesüléseink szerint eddig nem valósult meg. Értesüléseink szerint a teljes összeget még nem kapta vissza, február elején azonban 420 ezer forintot utalt neki Bartolovics.

Csak feljelentés után egyenlítette ki a tartozást

Egy másik, az Átlátszónak nyilatkozó anyuka, Brett Edina 2022 áprilisában találkozott a Little Miss Hungary hirdetésével. A beküldött fotó után értesítést kapott, hogy egyik gyermekét beválogatták, részt vehetnek a Margitszigeti Termál Hotelben tartott szépségversenyen.

A verseny rendben lezajlott, a kisfiú modelltábori részvételt nyert és lehetőséget arra, hogy kijusson Párizsba. Összesen több mint 250 ezer forintot fizetett ki, ami két gyermeke utazását és szállását, valamint a saját, kísérőként való részvételét takarta. A párizsi út lehetősége után jött Dubaj és Thaiföld ígérete is. A kért összegeket az édesanya befizette, ám az utakból nem lett semmi. Sokáig kérte vissza a befizetett összeget, ami összességében a félmillió forintot is meghaladta, ám csak részleteket kapott. Mikor jelezte Bartolovicsnak, hogy megtette a feljelentést, másnap visszakapta fennmaradó összeget.

„Igazából nekem akkor esett le, hogy ez mekkora csalás, amikor engem kért meg arra, hogy kutassak fel Londonban olyan ügynökséget, ahol nem is baj, hogyha a gyerekek nem kapnak munkát, csak hogyha ő szervez egy utat Londonba, akkor legalább valahova bemehessenek regisztrálni.”

„Ez egy folyamatos, évek óta húzódó sorozat, amelyben az egyik elfogult, gyerekét imádó szülő befizetéséből pótolja a másiktól elvett pénzt” – vélekedett interjúalanyunk.

„Egy órám van elutalni a pénzt”

Egy másik károsult, Károlyfalviné Dócza Mónika három éve, 2021-ben került kapcsolatba Bartoloviccsal, amikor egy, a Little Miss Hungary Facebook oldalán megjelent online szépségversenyre befizette a nevezési díjat, és elküldte a gyermeke fényképét. Ezt követően értesítették, hogy kisfia megnyerte a versenyt, és Bartolovics  felajánlotta neki, hogy vegyenek részt egy 2022 januári londoni gyermekszépségversenyen.

„Ildikó folyamatosan e-maileket küldött nekem, hogy mennyi pénzt, és hova utaljak. Azt mondta, hogy ő lefoglalja a szállást, megveszi a repülőjegyet, és fakultatív programot szervez, fontot is vált költőpénznek. Azt mondta, hogy egy órám van elutalni a pénzt, amit én meg is tettem, erről ő mindig visszajelzett. Ezt követően mindig én kerestem, információkat kértem tőle, hogy mikor indul a repülő, kit keressünk a reptéren stb. Az utazás előtt egy héttel ismét én írtam neki, hogy most már mondjon valamit, mert kikértem az iskolából a gyermeket, kivettem a szabadságomat is. Majd jött a válasz, hogy az út elmarad. A covidra és az oltásokra hivatkozott, majd később megpróbált meggyőzni, hogy tegyük át az utazást tavaszra. Ekkor mondtam neki, hogy nem tesszük át, szeretném visszakapni a pénzemet.”

Egy másik alkalommal parádsasvári filmforgatásra invitálta őket Bartolovics. Itt is előre elkérte a szállásfoglalás díját, azonban a filmforgatás meghiúsult. Interjúalanyunk elmondása szerint ettől függetlenül ők szerettek volna elmenni kikapcsolódni, ha már úgyis le lett foglalva a szállás. Erre azért nem kerülhetett sor, mert mint kiderült, valójában nem is volt foglalás.

„Gyakorlatilag amire mi befizettük a pénzünket, abból semmi nem valósult meg. A végére eljutottunk odáig, hogy megegyeztünk vele, hogy részletekben kifizeti a korábban részére elutalt összeget. Ez körülbelül 650 ezer forint volt. Másfél év után meguntam a hitegetést és feljelentést tettem. 2023 júniusában fizette vissza a fennmaradó összeget 2 ezer forint híján. A feljelentést nem vontam vissza, pedig mondogatta, hogy tegyem meg.”

A rendőrségtől elmondása szerint azt a tájékoztatást kapta, hogy nem ő volt az egyetlen feljelentő.

Képernyőkép 2024 02 02 124339

Forrás: Facebook/Little Miss Hungary

Hosszú időre visszanyúló gyakorlat

Bazsó Viktória tíz éve, 2014-ben került kapcsolatba Bartolovics Ildikóval, aki akkor Angyali Arc néven szervezett gyermekszépségversenyeket. Ő is a közösségi médiában találkozott a szépségverseny felhívásával, amelyre el is mentek. Elmondása szerint a versenyen minden rendben volt, majd ezt követően felkérést kaptak egy újabb versenyre. Ildikó 2014 decemberében újra megkereste őket egy szlovéniai út lehetőségével, amire 150 ezer forintot fizettek be. Februárban azonban Bartolovics az utazást lemondta.

„Mondtam neki, hogy nagyon sajnálom, hogy elmarad az út, a kislányom is nagyon csalódott, ugyanakkor szeretném visszakapni a befizetett összeget. Erre türelmet kért. Volt rá példa, hogy felutaztunk Budapestre azért, hogy kifizessen bennünket. A megbeszélt helyszínen kedves, aranyos volt, majd közölte, hogy nem tud fizetni. 2015-16-ban is több alkalommal kerestem a pénz miatt, mindig voltak kifogásai. A tartozásról írásbeli megállapodást is kötöttünk.” (Ezen a részletfizetési megállapodáson a Little Miss Hungary fővédnöke Bartalovics Ildikó néven szerepel.)

„Akárhányszor írtam neki, mindig az volt az első reakciója, hogy kéri a számlaszámomat és a telefonszámomat. Ennek ellenére azóta sem fizetett. A telefonszámát többször is megváltoztatta, illetve volt, hogy mikor hívtam, fel sem vette” – tette hozzá Bazsó Viktória.

Nem csak szülők futnak a pénzük után

Úgy tudjuk, nemcsak szülők kerültek konfliktusba pénz miatt a Little Miss Hungary fővédnökével. Kozma Judit 2006-ban találkozott Bartolovics Ildikóval, ő nem édesanyaként, hanem munkavállalóként került kapcsolatba vele. Ekkor kezdő fotósként próbált elhelyezkedni, így jól jött neki Ildikó azon ajánlata, hogy dolgozzon neki fotósként a gyermekszépségversenyeken és forgatásokon.

„Egy alkalommal a Little Miss Barbie szépségversenyre kellett mennem fotózni. Ildikó megkért, hogy vigyek magammal egy hoszteszt is, mert neki nem volt ideje ezt leszervezni. Megállapodtunk az én béremben és a hosztesz bérében is, valamint abban, hogy a helyszínen kifizet bennünket. Ez nem történt meg.”

Mint mondja, emlékei szerint összesen nagyjából tíz alkalommal dolgozott neki. Köztük volt egy visegrádi eseményen is, ott azonban elmondása szerint eléggé feszült volt a hangulat, nem tetszett, ahogy instruálta a gyerekeket, így bár a munkát, ami rá volt bízva, megcsinálta, úgy döntött, nem szeretne ebben tovább részt venni. Írásbeli szerződést egyik munkáról sem kötöttek.

„Többször próbáltam kérni a fizetésemet, de a telefont kinyomta, majd letiltott. Perelni nem akartam, mert nem volt szerződésünk, és Ildikó ekkorra már kilátásba helyezte azt, hogy neki azért megvannak mindenhol a kapcsolatai és tudja, hogy mit kell a hatóságoknak mondani ahhoz, hogy ne legyen baja.”

Interjúalanyaink története, úgy tűnik, nem egyedi: több olyan Facebook csoportot találtunk, ahol Bartolovics Ildikó kapcsán a szülők megosztják egymással a tapasztalataikat, az egyik több mint száz tagot számlál. A csoport beszélgetései alapján a tagok közt több olyan is van, akik miután nyilvánosságra hozták a történetüket, és többször jelezték Bartolovicsnak, hogy feljelentik, visszakapták a pénzüket vagy annak egy részét.

Hasonló ügyekről számolt be korábban az RTL Fókusz című műsora is. Bár ott az ügynökséget és a vezetőjét nem nevezték meg, a műsorban bemutatott interjúalany fotója a Little Miss Hungary Facebook oldalán is megtalálható.

Szerződés 1 Oldal

Részlet az egyik, Átlátszó birtokába került szerződésből, amelyen Bartalovics Ildikóként szerepel a Little Miss Hungary fővédnöke.

Milliós adótartozás, felszámolt cégek

Bartolovics korábbi cégeiről és gazdasági tevékenységéről a céginformációs adatbázis szolgál több információval. Ez alapján négy, azonos címre bejegyzett Bartolovics Ildikó nevű egyéni vállalkozást találtunk, különböző időpontokból.

Ezek közül egy működik jelenleg is, 2017. február 27-én, azaz a korábbi hasonló nevű és című vállalkozás megszűnése után nem sokkal hozták létre. A vállalkozásnak 2017-ben 7,85 millió forint bevétele volt. 2022 óta egyéb feldolgozóipari tevékenység lett bejegyezve főtevékenységnek, melléktevékenységként pedig utazásszervezés és munkaközvetítés is megjelölésre került.

2022-ben a NAV végrehajtási eljárást tett közzé a vállalkozással kapcsolatban, melyet 2023-ban zárt le, és többször is 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozásra figyelmeztető értesítés jelenik meg a céginformációs szolgáltatás honlapján. Emellett Bartolovics megtalálható a NAV 10 millió  forintot meghaladó adótartozással rendelkező személyeket gyűjtő,  2023.12.31-i listáján is.

A cégadatbázis szerint Bartolovics Ildikó korábban több cég tulajdonosa vagy tagja volt, amelyek hivatalból megszüntetésre, kényszertörlésre kerültek. Az I & I Reklámügynökség Betéti Társaságot 1997-ben alapította, főtevékenységei közt többek között filmgyártás, fényképészet, munkaerő-kölcsönzés és közvetítés szerepelt. A céggel szemben 2004-ben fizetésképtelenséget állapítottak meg és elrendelték a felszámolását, majd 2011-ben törölték a cégjegyzékből.

2004 és 2008 között Bartolovicsnak és édesanyjának közös cége is működött, ScreenModels Színész- és Modellügynökségi Kft. néven.  Főtevékenysége szerint ez a cég egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatást végzett. A cég ellen 2006-ban végrehajtást rendelt el az adóhivatal, majd 2008-ban megszüntetésre került a vállalkozás. Bartolovics 2019-ben aztán az Exclusive Production Model Agency Kft. tulajdonosa lett, ami főtevékenysége szerint reklámügynöki tevékenységgel foglalkozott, ám nem sokáig: 2022-ben kényszertörlési eljárás indult ellene.

Kétféle név a szerződéseken

A Little Miss Hungary fővédnöke az Átlátszó birtokába került szerződéseken hol Bartolovics, hol pedig Bartalovics Ildikó néven szerepelt. A sajtóban is mindkét néven megjelenik, egyes helyeken a-val, máshol pedig o-val írják a nevét, miközben a gyermekszépségverseny hazai szervezőjeként hivatkoznak rá. A Little Miss Hungary és a Little Miss International honlapon egyébként Bartolovicsként szerepel.

A céginformációs adatbázisban is találni Bartalovics és Bartolovics Ildikó nevet is. Mindkét személy édesanyjának ugyanaz a neve, ráadásul az édesanya és Bartalovics cégében a címek megegyeznek Bartolovics és édesanyja korábbi modellügynökségének (ScreenModels Kft.) címével.

Cikkünk kapcsán szerettünk volna beszélni a verseny szervezőjével is. Január 12-én kerestük először Bartolovics Ildikót, ám az egyeztetések során mindig időt kért a válaszadásra. Pár nappal később jelezte, hogy legkorábban február elsején tud nyilatkozni. Írásbeli kérdéseinket nem sokkal ezután elküldtük részére, de választ nem kaptunk. Újabb levelében azt írta, ha leírjuk a nevét, illetve cégei nevét, büntető és polgári peres eljárást kezdeményez ellenünk, majd január 30-án, két nappal a megbeszélt február 1-i időpont előtt már február 10-i határidőt említett. Pár nappal korábban a Little Miss Hungary Facebook oldalán sajtótájékoztatót ígért:

„Múlt, jelen, jövö London, Párizs, Roma, Barcellona, Dubaj, Sok támadás éri az ügynökséget jogosan és jogtalanul. Minél nagyobb lesszel annál inkább akarnak eltaposni…”

Kerestük a rendőrséget is az ügy kapcsán, ám személyes adatra hivatkozva nem adtak tájékoztatást. Értesüléseink szerint a feljelentések kapcsán vádemelésre nem került sor, és arról sincs tudomásunk, hogy a cikkben hivatkozott feljelentések alapján bárkit meggyanúsítottak volna. Természetesen az ártatlanság vélelme jogerős ítéletig mindenkit megillet, a hatóságok feladata az igazság kiderítése a szerteágazó ügyben.

Szabó-Gödri Rita

Címlapkép forrás: Bing Image Generator, Átlátszó montázs. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás