egészségügy

A hatóságok radarján is feltűnt már az időseket célzó közérzetjavító biznisz

Legutóbbi cikkünkben bemutattuk a közérzetjavító, wellness eszközökkel és ezekhez kapcsolódó állapotfelméréssel házaló cégeket. A módszer azonban nem új: hasonló eszközökről többször kimondta már korábban a Gazdasági Versenyhivatal és a bíróságok, hogy idősek megtévesztésére használták őket bizonyos cégek. A közérzetjavító termékekre specializálódott cégek hátterében feltűnik a motivációs trénernek állt Bódi Bence is, aki testvéreivel együtt vallott múltjáról nemrég – mégis évek óta pereskednek egy ferencvárosi férfival, aki a vásárlókat figyelmeztette a veszélyre.

Múlt heti cikkünkben a közérzetjavító termékeket árusító, elsősorban nyugdíjasokra specializálódott biznisszel foglalkoztunk, a Magyar Állapotfelmérő Centrumon, illetve az Alternativeshophoz tartozó vállalkozásokon keresztül. A módszer lényege, hogy a pár ezer forintos állapotfelmérés után súlyos betegséggel ijesztik meg az időseket, hogy aztán egy több százezer forintos termék megvásárlására beszéljék rá őket.

Mindez azonban nem új találmány, néhány hasonló terméket árusító cég már évekkel ezelőtt a rendőrség és a hatóságok látókörébe került. János szülei halála után találta meg a számlákat azokról a több százezer forintba kerülő termékekről, amelyeknek megvásárlására ingyenes egészségügyi állapotfelmérés után beszélte rá szüleit egy erre szakosodott cég a 2010-es években. Először csak az tűnt fel neki, hogy „mindenféle gép van a lakásukban”. Mint mondja, azt sosem látta, hogy a szülei valóban használták volna ezeket az eszközöket, de az tény, hogy éveken keresztül jártak az állapotfelmérő vizsgálatokra, sőt, a cég képviselői a lakásukon is több alkalommal felkeresték őket.

Az Átlátszó birtokába került számlák, illetve egyéb dokumentumok szerint

2010 és 2018 között vásárolt János édesanyja és édesapja „közérzetjavító és wellness eszközöket”, összesen 1,6 millió forint értékben.

A számlákon szereplő termékek között volt Magnapress mágnesterápiás készülék, aminek hatástalanságáról az Index írt pár éve cikket, illetve oxigénterápiás BNM-termék is – ami a rendőrség látókörében is feltűnt már. 

A dokumentumokon a Prestige üzlet logója is látható, amiről pár éve több cikk is megjelent a sajtóban idősek lehúzása kapcsán. Egy áldozat négy éve a HírTV Panaszkönyv című műsorában mesélte el az előbbiekhez rendkívül hasonlító történetét a Lónyay utca 18/A alatt működő üzlettel kapcsolatban, amely az évek alatt számtalanszor nevet változtatott: 2017 és 2019 között Wellnes Eszközök Üzlet Kft.-nek hívták, jelenleg pedig a SZEN-VI Group Kft. néven futó cég üzemelteti.

Képernyőkép 2024 01 24 162545

A Prestige üzletről a Magyar Nemzet 2017. június 7-i számában is szó volt. Forrás: Arcanum.

Az Átlátszó birtokába került számlákon, amelyek János szüleihez tartoznak, nyolc különféle cég neve szerepel – többek között a Belvárosi Vitalitás Pont Kft., ami azóta felszámolás alá került (újabb neve Project Management Kft.), illetve az Instrument Sales Management Kft., amit jelenleg SZEN-VI Management Kft.-nek hívnak.

Szerzodes

Részlet az egyik szerződésből, amit a Belvárosi Vitalitás Pont Kft.-vel (egy megbízott kereskedő útján) kötött János édesapja. A szerződés fejlécében a Prestige logó is szerepel.

A cégekben közös, hogy Ökrösi Levente előbbiben 2018-tól 2023-ig, utóbbiban pedig 2015-től 2023. október 24-ig volt ügyvezető. Ugyanazon a napon a korábban a Prestige-t üzemeltető cégben, a hasonló névre keresztelt SZEN-VI Group Kft.-ben is új ügyvezető váltotta Ökrösit. Ez a tavaly őszi dátum azért is lényeges, mert ekkor jelent meg a Válasz Online-on egy cikk „Győzikével és fideszesekkel nyomul egy időseket lehúzó banda feje – nem őt ítélték el, hanem a leleplezőjét” címmel, amelyben többek között Ökrösi és a hozzá kötődő cégek neve is előkerült. (Ökrösi nevét később a lap Ö. Leventére változtatta.)

Több ízben bírságolt a GVH

A BNM márkával (amelynek az alternativeshop.hu szerint jelenleg kizárólagos forgalmazói Magyarország és Románia területén az oldalt üzemeltető cégek) és más közérzetjavító termékekkel már többször foglalkozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), sőt, a rendőrség is. Ráadásul több, hasonló eszközt forgalmazó cég büntetést kapott már az erre szakosodott szervektől. Legtöbbször a tisztességtelen szerződési feltételek és a megtévesztő tájékoztatás merült fel kifogásként velük szemben.

V.rk

A Veszprémi Rendőrkapitányság csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást 2017-ben, egészségügyi felmérést végző cég alkalmazottaival szemben. A rendőrségi fotókon BNM termékek is láthatóak. Forrás: police.hu

2013-ban a GVH 7,6 millióra büntetett egy Magnapress-termékek népszerűsítésében és értékesítésében résztvevő vállalkozást. A termékek kapcsán egyébként megállapították, hogy „a gyártó által ígért hatásosság tudományos alátámasztására az átadott dokumentáció nem alkalmas”.

2014-ben a Fővárosi Törvényszék mondta ki, hogy az akkor éppen Royal Life International Kft. néven futó, azóta felszámolás alá került cég tisztességtelen szerződési feltételeket szabott. A cég egészségügyi, háztartási termékeket kínált bemutatóin, kiemelten az idősebb, nyugdíjas, illetve beteg fogyasztók részére. Ugyanezt a céget a Budapesti Békéltető Testület több alkalommal minősítette nem együttműködő vállalkozásnak. A cég ügyvezetője 2011 és 2012 között az a Nagy Dávid volt, aki egy évvel később az akkor kísértetiesen hasonló nevű, azóta SZEN-VI Group Kft.-re átkeresztelt (korábban a Prestige üzletet üzemeltető) Royal Life International Hungary Kft.-t is vezette, illetve jelenlegi tulajdonosa annak a cégnek, ahol Bódi Bence három éven keresztül volt ügyvezető.

A SZEN-VI Group Kft.-t 2015-ben még SPS Doctors Holding Kft.-nek hívták, ebben az időszakban nyert pert ellenük a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is. Az elsőfokú ítéletben a bíróság megállapította, hogy tisztességtelen az a szerződéses kitétel, miszerint az infra, mágnes vagy pulzáló ágybetét csomagolásának megbontása esetén az eladó nem köteles visszavenni a terméket 14 napon belül, csak „helyreállítási díj” megfizetése ellenében.

Marek Studzinski Dinhwdrw38e Unsplash

A kép illusztráció. Forrás: unsplash.com

2015-ben a GVH 6,2 millió forintot, a kiszabható legmagasabb bírságot rótta ki az azóta már felszámolás alá került Varosetta Kft.-re. Az indoklás szerint a cég megtévesztő tájékoztatást nyújtott a BNM pulzáló mágnesterápiás készülékről, a matracot valótlan gyógyító hatásokkal népszerűsítette, és azonnali döntésre késztette a fogyasztókat az árubemutatókon. Ugyanebben az évben az azóta szintén megszűnt Jugis 2007 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel kapcsolatban is megállapította a jogsértést a hivatal: szintén BNM termékek, illetve azok termékbemutatói kapcsán 6,1 milliós bírságot szabott ki a cégre.

Ugyancsak 2015-ben a GVH fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást az azóta már felszámolás alatt álló Standard Products and Solutions Kft.-vel szemben, ami polarizált fényterápiás lámpákat, levegő- és víztisztító készülékeket, és matracokat forgalmazott. 2017-ben 33,59 millió forintos bírságot szabtak ki a cégre megtévesztő és hiányos tájékoztatás miatt.

Bíróság előtt a nyugdíjaslehúzó csoportok

Az elmúlt évek során több, hasonló, nyugdíjasokra szakosodott üzlet ellen indult eljárás a rendőrségen, az ország több pontján folyamatban vannak perek. A jelenlegi és korábbi cikkünkben említett cégek és személyek nem kapcsolódnak ezekhez az ügyekhez, csupán a forgalmazott termékek, illetve a módszerek hasonlóságát lehet megfigyelni.

A Szombathelyi Járásbíróságon 52 vádlottal szemben emeltek vádat 2018 végén bűnszervezetben elkövetett, a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

 

A vád szerint idős sértetteket ingyenes egészségi állapotfelmérés ígéretével telefonon vagy levélben kerestek fel az ország egész területén, majd az állapotfelmérés ürügyén orvosi végzettséggel nem rendelkező, egymást orvosnak, professzornak tituláló elkövetők halálos betegségeket diagnosztizáltak a sértetteknél, amelyek gyógyítására az általuk forgalmazott, több százezer forintos termékeket ajánlották.

2022-ben az elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint a bíróság 14 vádlottra – többek között –összesen mintegy 42 év letöltendő börtönbüntetést szabott ki, 27 vádlottat – többek között – felfüggesztett szabadságvesztésre, a többi vádlottat pénzbüntetésre ítélte, illetve két esetben próbára bocsátást, két esetben pedig megrovást alkalmazott. Összesen 52,5 millió forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság, és kötelezte a vádlottakat a polgári jogi igények megfizetésére. A másodfokú eljárás folyamatban van.

Jogi kiskapuk

Bár a Bódi tesók korábbi beismerő videóikban azt állították, hogy már „jó útra tértek”, és őszintén beszéltek arról, hogy korábban nyugdíjasoknak árusítottak „mindenféle szart”, az Átlátszó értesülései szerint Bódi Bence mégis 2023 októberéig perben állt egy ferencvárosi férfival, aki a Lónyay utcai Prestige üzlet vevőit figyelmeztette a potenciális veszélyekre.

A férfi, Szűcs Attila annak a társasháznak a lakója, ahova 2017-ben beköltözött a Prestige üzlet, miután egy ingatlanfejlesztő cég (NEXHUD Ingatlanforgalmazó Kft.) megvásárolta az egész alsó szintet, majd annak egy részét kiadta a Wellness Eszközök Üzlet Kft.-nek, azaz a Prestige üzemeltetőjének. A Wellness Eszközök Üzlet Kft.-t azóta SZEN-VI Group Kft.-nek hívják, megalakulása óta egyébként összesen hét alkalommal változtatott nevet.

Szűcs Attila az Átlátszónak elmondta, a lakók parkolóhelyeire több tízmilliós luxusautók álltak be, gyakran pedig taxik is várakoztak az udvaron, amelyekkel a Prestige dolgozói utaztatták az idős vásárlókat. Az ott lakók így sokszor nem tudtak a saját járműveikkel leparkolni, emiatt konfliktus alakult ki a lakóközösség és az újonnan érkezett cégek között. A férfi elkezdte dokumentálni a szokatlan helyzetet, és beszélt az idős vevőkkel is, akik gyakran a több százezer forintos lézerkaróra vásárlása után visszamentek reklamálni.

Img 6967

Szűcs Attila. Fotó: Átlátszó/Szopkó Zita

Szűcs többször értesítette a sajtót, az önkormányzatot és a hatóságokat, ami a cég álláspontja szerint „károsította az üzletet.” Bár az ingatlanfejlesztő cég 2018-ban, a Prestige pedig 2019-ben elhagyta az ingatlanokat, előtte tettek egy pár feljelentést. Két per is indult: egy büntetőügy, zaklatás miatt, illetve egy polgárjogi kártérítési per. Szűcs Attilát a Prestige üzlet és a helyiséget bérbeadó cég alkalmazottai, többek között az akkor ott dolgozó Bódi Bence és társai feljelentették zaklatásért, az ingatlanfejlesztő cég pedig több milliós kártérítést követel tőle.

A zaklatási perben az elsőfokú bíróság Szűcs Attilát 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte. Úgy tudjuk, a Prestige részéről akadt olyan tanú is, aki először azt mondta, hogy Szűcs rendszeresen sértegette őt, de később a tárgyalásra nem ment el azzal az indoklással, hogy „őt nem zaklatta senki.”

A bíróság a férfi elmondása szerint nem tartotta fontosnak a ház lakóinak és a közterület-felügyelőnek a vallomását, így a lakókat meg sem hallgatta az eljárásban. A közterület-felügyelőt meghallgatták ugyan, de a másodfokú bíróság csak említés szinten foglalkozott vele, érdemi figyelembevétel nélkül. Szűcs a másodfokú eljárásban csak annyit tudott elérni, hogy a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság által kiszabott pénzbüntetés helyett próbára bocsátást rendelt el vele szemben.

370423367 17866424459986515 4935132032514550272 N

Rogán Antal és Ökrösi Levente a Tranzit fesztiválon 2023-ban (fotó: Facebook)

Bódinak és Ökrösi Leventének a kártérítési perben is nagy szerep jutott, mivel Szűcs Attila ellen tanúskodtak. A kártérítési pernél Szűcs Attilának utolsó esélye a Kúria, eddig ugyanis elmondása szerint egyik bíróság sem vette figyelembe, hogy milyen tevékenységet végeztek a Lónyay utcában működő cégek. Első fokon a bíróság 6,5 millió forintra, valamint a késedelmi kamatok megfizetésére kötelezte a férfit, a másodfokú bíróság ezt 8,11 millióra plusz perköltségre emelte. Szűcs elmondta, számításai szerint összesen nagyjából 13 millió forintot követel tőle az őt perlő cég.

Hozzátette azt is, hogy soha nem gondolta volna, hogy azért, mert jelez a hatóságoknak és a sajtónak a cégek szerinte erkölcstelen tevékenységéről, „a végén mégis ő lesz a hunyó ebben az ügyben.”

Szűcs úgy látja, hogy

„a jogi kiskapukat kihasználva, a jogot maguk mellé állítva perlik azokat, akik leleplezik törvénytelen tevékenységüket.”

Kiss Soma – Szopkó Zita

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa, a cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Átlátszó-montázs.

Megosztás