egészségügy

Győzikével és Nagy Feróval hirdeti magát a pulzáló mágnesterápiával házaló cég

Győzike és Nagy Feró a reklámarcai egy cégnek, amely többek között orvosi szempontból használhatatlan termékeket árul nyugdíjasoknak. A közérzetjavítónak hirdetett termékekkel házaló, állapotfelmérést kínáló cégek hátterében feltűnik a motivációs trénernek állt Bódi Bence is, aki testvéreivel együtt vallotta be nemrég, milyen dolgokat csináltak korábban: „nyugdíjasoknak adtunk el minden szart”. Az Átlátszónak nyilatkozók szerint a módszer lényege, hogy a pár ezer forintos állapotfelmérés után súlyos betegséggel ijesztik meg az időseket, hogy aztán egy több százezer forintos termék megvásárlására beszéljék rá őket.

A 78 éves László Facebook-hirdetésben látott egy hatezer forintért hirdetett állapotfelmérést a nyár folyamán, egy vidéki nagyvárosban. A vizsgálat előtt részletesen kifaggatták az egészségi állapotához nem kapcsolódó témákról is, rákérdeztek a jövedelmére, és arra is, hogy hol dolgozik, hol lakik, majd egy fejhallgatószerű eszközt tettek a fejére. A nagyjából 10 perces vizsgálat után közölték vele egy különféle színekkel jelölt papír alapján, hogy nagy baj van a szívével – ám tudnak segíteni, erre a problémára van egy eszközük, amit közel 400 ezer forintért meg tud vásárolni.

„Meg is ijedtem, soha nem jártam orvosnál, és hirtelen ennyire padlóra került az egészségem” – fejtette ki az Átlátszónak László. Mivel nem volt nála ennyi pénz, 50 ezer forintos foglaló kifizetése után abban állapodott meg a céggel, hogy a fennmaradó összeget másnap viszi be. Később már inkább elállt volna a vásárlástól, de ebbe eleinte nem akartak belemenni. Végül, miután felmutatta sajtóigazolványát, mégis visszakapta a pénzt. Mint mondja, így ő még „olcsón megúszta”, hiszen csak a vizsgálat díját bukta el.

419104606 690693059718416 4720887822446058390 N (1)

László állapotfelmérésének eredménye. A személyes adatokat kitakartuk.

Az állapotfelmérés előtti nyilatkozat „biorezonancia állapotfelmérést”, és „meridim acugraph állapotfelmérést” jelöl a szolgáltatások között, a nyugtán a Magyar Állapotfelmérő Centrum Kft. neve szerepel. A termék, amit Lászlónak ajánlottak, egy bizonyos »BNM LED«, azaz egy fényterápiás lámpa, amit a megbízott kereskedőként eljáró VitalityRose International Kft.-től tudott volna megvásárolni. Azt azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a termék „gyógyhatást nem tud biztosítani, hiszen ezt nem támasztják alá klinikai tesztek”. László elmondása szerint ezt ott helyben is közölték vele, ám mivel a vizsgálatot egy fehér köpenyben lévő személy végezte, akinél orvosi táska is volt, első ijedtségében hitt neki. Azóta járt kardiológusnál, aki megnyugtatta: komoly baja egyáltalán nincs.

Egy, az Átlátszónak nyilatkozó egészségügyi szakember az állapotfelmérés eredménye láttán elmondta, a kardiológia területén meglehetősen tájékozott, de soha nem hallott a papíron szereplő NLS-mérésről.

Bár a képen valóban a szív- és érrendszer látható, ez alapján elmondása szerint betegségeket „nem szerencsés, és nem is lehet diagnosztizálni”.

Továbbá meglátása szerint nem valószínű, hogy alkalmas szívbetegségek kimutatására egy olyan eszköz, amely fejhallgatóként kerül a fejre. Hozzátette azt is, hogy amennyiben valaki úgy érzi, valami nincs rendben az egészségével – vagy esetleg egy hasonló állapotfelmérésen találkozik azzal, hogy komoly egészségügyi problémákról számolnak be neki – mindenképp érdemes felkeresnie egy szakorvost.

National Cancer Institute Nfvdkihxylu Unsplash

A kép illusztráció. Forrás: unsplash.com

A közérzetjavító termékeket árusító, elsősorban nyugdíjasokra specializálódott biznisz régóta virágzik Magyarországon. A módszer lényege, hogy különböző cégek jellemzően időseket, nyugdíjasokat ingyenes (újabban pár ezer forintba kerülő) egészségügyi állapotfelmérésre invitálnak, majd aztán a sok esetben valamilyen komoly bajt kimutató „eredmény” fényében különféle „közérzetjavító, egészségmegőrző, wellness” termékeket kínálnak nekik megvásárlásra, gyakran igen borsos áron.

„Orvosi diagnózist nem helyettesítő” állapotfelmérés

A László által bemutatott számlán szereplő Magyar Állapotfelmérő Centrum nevére rákeresve hamar az Alternativeshop oldalán találja magát az ember, ami az oldal szerint a partner üzletekben az egyéb humán egészségügyi szolgáltatások elvégzéséért felel.

Az Alternativeshop saját bevallása szerint tudást és akár megoldást akar adni a magyar embereknek, „a boldogabb és jobb közérzet megteremtéséhez”. Ennek érdekében úgynevezett közérzetjavító tanácsadó munkatársak „wellness, szépségipari és orvostechnikai és gyógyászati eszközök megoldásaival” segíthetnek. Lehet jelentkezni többek között „MORA Biorezonenciás Tesztmérésre”, illetve „Pulzushullám Tesztmérésre” is – egy román nyelvű űrlap kitöltésével.

Győzike és Nagy Feró is reklámarc

Emellett különféle pulzusos mágnesterápia készülékek is láthatók a honlapon, ezek áráról azonban nem találni információt. A termékekről egy másik oldalon, a biomag.hu-n egy kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével lehet érdeklődni, de ehhez nemcsak nevet és email-címet, hanem telefonszámot és pontos lakcímet is meg kell adni.

A honlap szerint az Alternatív kizárólagos forgalmazója a Biomag, Alternative, ProRelax, BNM-termékeknek, és a jelek szerint fontos számukra a reklám is. Az alternativeshop honlapján a »Partnereink« menüpontban szerepel ugyanis két, kormányzati körökben igen kedvelt celeb, Nagy Feró és Győzike.

Mint írják, Nagy Feró énekes, a Beatrice egykori frontembere 2023. május 1.-től 2024. május 1-ig, Gáspár Győző pedig 2023. július 1-től 2024. július 1-ig a „Biomag, Alternative, Balance, ProRelax márkák Magyarországi reklámarca”.

Gyozike Fero Alternative Promo

Feró 2023 májusától, Győzike 2023 júliusától egy éven keresztül a Biomag, Alternative, Balance, ProRelax márkák Magyarországi reklámarca. (Fotó: Átlátszó-montázs, forrás: alternativeshop.hu)

Az oldal azonban nem vállal felelősséget a termékek mechanizmusáért, és azt sem állítja, hogy bármelyik alkalmas lenne az állapotfelmérésen feltárt betegség kezelésére. Épp ellenkezőleg, mint írják: „Nem célunk gyógyítani, így nem is fogunk. A mi célunk, hogy a vitalitásán és közérzetén tudjunk maximálisan segíteni, ez a mi hitvallásunk!”

A weboldal szerint ugyanakkor új szintre emelték szolgáltatásaikat:

„Partner üzletek üzemeltetői újragondolták az állapotfelmérés lehetőségét, ez idáig orvosi diagnózist nem helyettesítő teszt mérést végeztek, de 2023 első negyedévtől egyéb humán egészségügyi szolgáltatás keretein belül végzik az állapotfelmérést, amit felsőfokú egészségügyi végzettségű szakember fog elemezni és értékelni a teszten látható eredmények alapján, ezzel új szintre emelve a szolgáltatást (ami ezek után sem állít fel diagnózist).”

Vagyis ez egy humán egészségügyi szolgáltatást végző cég állapotfelmérése, amelyet elvileg egy egészségügyi végzettségű szakember végez, mégsem számít diagnózisnak. Továbbá a termékek, amelyeket az állapotfelmérés által feltárt betegségre ajánlanak, többek között például egy terápiás matrac vagy pulzusos mágnesterápiás készülékek.

Láthatólag a jogi problémákra is igyekeztek felkészülni: az alternativeshop.hu-n a »Partnereink« menüpontban Győzikét és Nagy Ferót jócskán megelőzve, első helyen szerepel a Kertész és Társai Ügyvédi Iroda, ami a két celebhez hasonlóan szintén köthető a Fideszhez. Az iroda névadója dr. Kertész József Tamás, akit évek óta Mészáros Lőrinc ügyvédjének hívnak, mert 2018-ban az osztrák közszolgálati csatornával, az ORF-el szemben képviselte a miniszterelnök barátját, azóta pedig cégjogi ügyekben képviseli a Mészáros-birodalom tagjait.

Ráadásul Kertész József Tamás 2020 óta az egyik legnagyobb hatalmú ember a magyar médiában — legalábbis papíron –, akkor ugyanis a nevére került a Media Fundamentum Nonprofit Zrt. 100 százalékos tulajdonrésze, s ezzel a cég birtokában lévő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA), amely a kormánypárti médiatermékeket fogja össze.

A cég szerint odafigyelnek a precíz tájékoztatásra

Kerestük az Alternativeshopot, valamint a Magyar Állapotfelmérő Centrumot is, ám cikkünk megjelenésééig csak az utóbbitól érkezett válasz kérdéseinkre. Az ügyvezető több alkalommal hangsúlyozta: sem az Alternativeshopot üzemeltető cég, sem ők nem szeretnék, ha a cég jelenlegi és korábbi ügyvezetői beazonosítható formában szerepeljenek a cikkben, egy negatív hangvételű cikk ugyanis anyagi és erkölcsi károkat okozna számukra.

Levelében elmondta, a tesztmérés változó időtartamú, 10-30 perc közötti. Az állapotfelmérés során használt, „más gazdasági társaságtól beszerzett” készülékeik tulajdonsága, hogy saját programjukon keresztül értékelik ki a teszteredményeket, ezeket ismertetik az állapotfelmérésre érkezőkkel, szükség esetén pedig a megfelelő orvosi ellátás felé irányítják ügyfeleiket. A cég ügyvezetője kiemelte, hogy ők nem diagnosztizálnak, tevékenységük csak kiegészítheti a meglévő orvosi kezelést. Az Állapotfelmérő Centrum ügyvezetője hozzátette, cégük nagyon odafigyel a precíz tájékoztatásra és a hatályos jogszabályok betartására, így mindent megtesznek, hogy a félreértéseket elkerüljék a teszt eredményeinek értelmezésére, az állapotfelmérésre vonatkozóan.

Hozzátette azt is, hogy az állapotfelmérést követően nem ők értékesítik a termékeket, ők kizárólag egészségügyi szolgáltatást biztosítanak, amely díj ellenében vehető igénybe. Azonban mivel más gazdasági társaság is bérel üzlethelyiséget az épületen belül,

„az épület belső területére érkező személyeknek lehetősége adódik azon társaság működésével, termékeivel megismerkednie.”

Alternative Szekhely Atlatszo 240120

Az Alternativeshopot üzemeltető cégek, az Alternative Hungary Kft és az Alternative International Kft. székhelye Dunakeszin. (Fotó: Átlátszó/Erdélyi Katalin)

Bódiék vallomása: „nyugdíjasoknak adtunk el minden szart”

A hasonló módszerekkel dolgozó, nyugdíjasokra specializálódott állapotfelmérő, közérzetjavító cégek több alkalommal is szerepeltek már a hírekben. Az egyik ilyen vállalkozás pár évvel ezelőtt Prestige névre hallgató üzletet tartott fent Budapesten. Egy nyugdíjas nő négy éve a HírTV Panaszkönyv című műsorában mesélte el történetét a Lónyay utca 18/A alatt működő üzlettel kapcsolatban.

Tavaly pedig a bulvársajtó cikkezett sokat a motivációs előadóként ismertté vált Bódi testvérekről a téma kapcsán, akik 2022 novemberében egy videóban tárták fel múltjuk „kétes pillanatait”. Az adásban Bódi Bence így fogalmazott: „értékesítettünk olyan dolgokat, amiket nem biztos, hogy ma már értékesítenék”. Később hozzátette, hogy lényegében „nyugdíjasoknak adtunk el minden szart”.

 

A Bódi-tesók Facebook-oldalán szerepel egy 2021-es videó is  „Nyugdíjasok átb@szása???🤬🤬” címmel, ahol Bódi Bence az ellenük már korábban is felmerült vádakat igyekszik eloszlatni. „Hogy nyugdíjasokat basztunk volna át? Én úgy gondolom, hogy ez erős. Hogy erkölcsösen viselkedtünk-e minden helyzetben? Úgy gondolom, hogy nem” – vázolja a motivációs tréner.

Bódi Bence az Opten cégadatbázisa szerint 2014 és 2015 szeptembere között az azóta már felszámolás alatt álló SPS Medical Product Kft. ügyvezetőjeként tevékenykedett. Ez két szempontból érdekes: a Lónyay utcai, a sajtóban pár éve emlegetett Prestige üzletet működtető céget (mai nevén SZEN-VI Group Kft.) 2014 szeptemberétől 2015 májusáig hasonlóan, SPS Doctors Holding Kft-nek hívták, utána pedig 2017-ig Standardps Europe Holding Kft.-ként futott. Másrészt a cég telephelye egyezik az adott időszakban a Prestige üzletet működtető cég egyik telephelyével: ez a Thököly út 18. szám alatti, 1. emeleti ingatlan.

De létezik még egy vállalkozás, amelynek itt volt a telephelye: az akkor Premium Medical Group Kft.-nek hívott, jelenleg Magyarország Property Invest Kft. nevet viselő vállalkozás. A korábban már bemutatott Alternativeshop honlapján olvasható, hogy partnerüzleteik főbérlői közé tartozik ez a cég (Bódi Bence 2015-2018 között volt az ügyvezetője, őt egy bizonyos Ökrösi Levente követte, egészen 2022 augusztusáig, azóta Nagy Dávidhoz tartozik), illetve a Hungary Property Invest Kft., amelynek ügyvezetője jelenleg szintén Nagy Dávid, korábban pedig közel fél évig Ökrösi Levente volt. Ennek a két cégnek ráadásul a székhelye megegyezik az Alternativeshopot üzemeltető cégekével.

Ökrösi 2023 december közepéig emellett az ügyvezetője volt annak a Magyar Állapotfelmérő Centrum Kft.-nek is, amely partnercégként „egyéb egészségügyi szolgáltatásokat” végez az Alternativeshop-ot üzemeltető cégnek. 2013-tól 2023 októberig a korábban Prestige-t üzemeltető cégnek (mai nevén SZEN-VI Group Kft.) is a vezetője volt.

Ökrösi Leventéről emellett érdemes tudni azt is, hogy tavaly nyáron sok új barátra tett szert kormányközeli körökből: közösségi oldala szerint – ahogy a Válasz Online írta októberi cikkében – előszeretettel pózol prominens fideszes politikusokkal, mint például Orbán Viktor miniszterelnökkel, Deutsch Tamással, Németh Szilárddal vagy Rogán Antallal, de részt vett a Tranzit-fesztiválon, és Győzikével is szerepelt közös képen.

Okroslevente Orban Gyozike Tranzit 230829

Ökrösi Levente Orbán Viktorral és Gáspár Győzővel a Tranzit-fesztiválon 2023-ban (fotó: Facebook)

Jól fut a közérzetjavító cégek szekere

A 2014 és 2023 között Ökrösi Levente tulajdonában lévő és a Prestige-t üzemeltető, jelenleg SZEN-VI Group Kft. néven futó váci cégnek a 2022-es bevétele 575 millió forint volt, amelyből 32 milliót nyereségként könyvelhettek el. Ez az elmúlt évek adatai alapján a legmagasabb adózott eredményüket jelenti, 2018 óta ugyanis a cég éves nettó árbevétele 190-590 millió között volt, a profitja pedig 5 és 21 millió között mozgott.

Hasonlóan jövedelmezően alakult az elmúlt pár év a szintén Vácra bejegyzett SZEN-VI Management Kft. számára is, amelynek Ökrösi szintén elég sokáig, 2015 és 2023-ig volt a tulajdonosa. Itt a 2022-es bevétel 840 millió forint, míg a profit 7,7 millió volt.

Az Alternativeshop a honlap szerint három céghez köthető, ezek az Alternative Hungary Kft., az Alternative International Kft., illetve egy román cég, az Alternative International Holding S.R.L. Sajnos azt egyelőre nem tudjuk, mennyi plusz bevételt hozott nekik Győzike és Nagy Feró, mivel a 2023-as beszámolók csak később lesznek nyilvánosak.

Alternative Postalada Atlatszo 240120

Postaláda az Alternative-cégek székhelyén, Dunakeszin (fotó: Átlátszó/Erdélyi Katalin)

Mindenesetre a magyar kultúra két prominens figurája nélkül is egész jól elvoltak a cégek: az Alternative Hungary Kft.-nek 2022-ben közel 246 millió forint volt volt a nettó árbevétele, az adózott eredménye pedig 10,6 millió. 2018 óta a bevétel jellemzően 170-375 millió, a profit pedig 3-20 millió között alakult. Az Alternativeshophoz kötődő másik cég, az Alternative International Kft. ehhez képest elég friss, mindössze 2022 augusztusa óta létezik. Ezt az évet 15,6 milliós nettó árbevétellel és 2,7 milliós profittal zárta.

Az Opten adatai szerint a szintén 2022 augusztusában alapított Magyar Állapotfelmérő Centrumnak abban az évben nem volt bevétele, és 8,4 milliós veszteséget produkált.

Cikksorozatunk következő részében összefoglaljuk, hogy a hatóságok milyen, hasonló elven működő termékekkel foglalkoztak az elmúlt években, és hányszor büntettek meg ilyenekkel foglalkozó cégeket. Továbbá bemutatjuk egy ferencvárosi férfi történetét, akivel többek között egy közérzetjavító cég munkatársai pereskednek, mert figyelmeztette az üzlet vevőit a veszélyekre a termékek kapcsán.

Kiss Soma – Szopkó Zita

Címlapkép: Átlátszó-montázs. Cégháló: Szabó Krisztián.

Megosztás