PODCAST

Hétköznapi esetek: szemét, korrupció, várólisták az Átlátszó-podcastben

Besztof Átlátszó című adásunkban időről időre röviden összefoglaljuk szóban, amin újságíróink az elmúlt időszakban dolgoztak. Ezúttal nem a lombkoronák magasságába emelkedtünk vagy az akkumulátorgyártás mélységeiben merültünk el, hanem a mindennapok ügyeire tekintettünk. 

„Fegyverek, prostik, drog és szemét, ezekben van az üzlet” – mondta Fülöp Orsolya egyik forrása abban az cikkben, amely egy fővárosi lakópark szemétszállítási anomáliáit tárta föl.

Az első látásra bagatellnek tűnő történet százmilliós veszteséget jelent a fővárosnak, és rávilágít arra, hogy az előírások, a rutin és a józan ész ellenére (a kukások „nem veszik észre”, hogy egy utcaszakaszon nem kell összeszedni a szeméttárolókat) miként lehet egy triviális tevékenységet évekig illegálisan végezni. 

Százmillióktól eshetett el a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatója egy illegális társasházi hulladékbiznisz miatt | atlatszo.hu

Március 27-én kamerával felszerelkezve érkeztünk a lakóparkba, ahol autónkban ülve végignéztük és videóra vettük a műveletet. A Fido szemeteskocsijába egymás után dőlt be a szelektív és a vegyes kukák tartalma, és a külső tárolóból előkerülő kartonpapírok tömege. A folyamatot kis időre megszakította egy, a szelektív kukák beöntése miatt „akadékoskodó” hölgy – aki végül alulmaradt a vitában.

Nem fővárosi lakópark, hanem egy kis, 300 fős falu Kárász, ahol így a gondok is értelemszerűen mások. Nem százmilliók forognak, hanem összesen is jó, ha százezrek. Katus Eszter azt írta meg, hogy a vádak szerint a polgármester úgy foglalkoztatott közmunkásokat, hogy azok a foglalkoztatás tényével nem is voltak tisztában, csak azzal, hogy pénzt kapnak az önkormányzattól. A bér felét azonban az önkormányzati elöljáró egyszerűen visszatartotta, és „saját céljaira” fordította. 

Borítékban maradt a közmunkás bérek fele – vádat emeltek a polgármester és csak papíron foglalkoztatott „társai” ellen | atlatszo.hu

A Baranya megyei, 300 fős Kárász független polgármestere, Lép Péter és társai ellen nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmény miatt emeltek vádat. A vádirat szerint a polgármester 2O15-ben, 2016-ban és 2017-ben a mezőgazdasági startmunka program keretében (azaz közpénzből) közfoglalkoztatottakat vett fel – legalábbis papíron.

Az Átlátszó ugyanakkor nem csupán visszásságok feltárásával foglalkozik, hanem feladatunk nyomon követni a nagy szervezetek – így az állam – működését, legyen szó környezetvédelemről, oktatásról vagy éppen az egészségügyről. Az utóbbiba tartozik és tízezreket érint a kórházi várólisták kérdése, amelyekkel kapcsolatban portálunk kérdőíves felmérést indított. Erről beszélt Szopkó Zita, aki kitért az eddig tapasztaltakra, arra, hogy milyen regionális különbségek vannak, mely beavatkozásra kell a legtöbbet várni.

Kérdőíves felmérés a kórházi várólistákról, személyes tapasztalatokat gyűjtünk | atlatszo.hu

Országos felmérésbe kezdünk, hogy feltérképezzük, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldalon egy rövid kérdőívben oszthatják meg tapasztalataikat azok, akik jelenleg valamilyen egészségügyi beavatkozásra, műtétre várakoznak, így első kézből tudnak mesélni a várólisták hosszáról, az ezzel kapcsolatos élményeikről.

A műsorban a konkrét eseteken túl, de azoknak az apropóján szóba került, hogy az újságírók miként élik meg, amikor nem nagy országos botrányt kiváltó eseten dolgoznak, nem a hírportálok vezető témáiba vág az adott ügy, amelyen dolgoznak, hanem ehelyett mindennapi bosszúságok, hétköznapi igazságtalanságok, szemmagasságban található ügyek kerülnek a fókuszba.

A Besztof Átlátszó célja, hogy röviden és lehetőség szerint könnyedén összefoglaljuk, hogy az elmúlt hetekben mivel és miként foglalkoztunk. Legfontosabb sztorijaink lényege legföljebb harminc percben!

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

Százmillióktól eshetett el a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltatója egy illegális társasházi hulladékbiznisz miatt: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/04/19/szazmillioktol-eshetett-el-a-fovarosi-onkormanyzat-kozszolgaltatoja-egy-illegalis-tarsashazi-hulladekbiznisz-miatt/

Borítékban maradt a közmunkás bérek fele – vádat emeltek a polgármester és csak papíron foglalkoztatott „társai” ellen: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/04/18/boritekban-maradt-a-kozmunkas-berek-fele-vadat-emeltek-a-polgarmester-es-csak-papiron-foglalkoztatott-tarsai-ellen/

Kérdőíves felmérés a kórházi várólistákról, személyes tapasztalatokat gyűjtünk: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/04/12/kerdoives-felmeres-a-korhazi-varolistakrol-szemelyes-tapasztalatokat-gyujtunk/

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75⁠⁠

Szopkó Zita Facebook-oldala: https://www.facebook.com/szopkozita

Katus Eszter Facebook-oldala: ⁠www.facebook.com/keatlatszo⁠

Szabó Krisztián Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/szabokrisztianadat⁠⁠

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠⁠

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás