PODCAST

Debreceniek és mikepércsiek az akkumulátor-gyár építése ellen – Átlátszó Podcast 17.

Az Átlátszó podcast-adásában Illés-Rácz Mariann debreceni önkormányzati képviselővel, a Civil Fórum Debrecen Egyesület környezetvédelmi ügyeinek képviselőjével, Molnár Jenő építészmérnökkel, debreceni lakossal, és Kozma Éva mikepércsi aktivistával beszélgetett Bodnár Zsuzsa és Hont András. A beszélgetés apropóját a Debrecenbe tervezett CATL-akkumulátor-gyár építése adta. A beruházás kapcsán több közmeghallgatás és civil demonstráció zajlott le az elmúlt hetekben, melyekben beszélgetőpartnereink aktívan részt vettek; ezekről és a beruházás körüli aggodalmakról kérdeztük őket.

A Debrecenben megépíteni kívánt kínai akkumulátorügyében a beruházás augusztusi bejelentése óta a Civil Fórum Debrecen Egyesület több közvélemény-kutatást végzett a helyi lakosok körében –  mondta el a szervezet képviselője, Illés-Rácz Mariann az Átlátszónak. A begyűjtött véleményekből pedig az derült ki, hogy a megkérdezettek 75%-a elutasítja a tervezett gigaberuházást.

A lakosok véleménye szerint semmilyen érdemi információt nem kaptak az akkugyárról, az építkezés és működés hatásairól. Ugyanakkor nagyon sok negatív adat, hír jutott el hozzájuk a lehetséges káros következményekről, veszélyeztető tényezőkről. Mivel pedig a kormányzat és a debreceni városvezetés semmilyen beleszólást nem engedett abba, hogy a helyiek előzetes véleményt a formáljanak a gyárépítésről, rendkívüli bizalmatlanság alakult ki a lakosok körében a beruházással kapcsolatban.

„A demokrácia halott” – parázs hangulatú lakossági fórumon tiltakoztak ismét az akkugyár ellen Debrecenben | atlatszo.hu

Fábián István vegyészprofesszor arra figyelmeztetett, hogy a cég alig közöl információkat az alkalmazott technológiáról, s a Debrecen környéki vizekbe mindenképpen kerülnek majd szennyezőanyagok. Emellett több felszólaló felhívta a figyelmet a gyár óriási vízigényének beláthatatlan következményeire, a talaj- és rétegvíz-szint már most megfigyelhető csökkenésére is.

A környezetvédelmi engedélyezéshez készült és december elején nyilvánossá vált hatástanulmány pedig konkréttá tette a korábbi aggodalmakat. Illés-Rácz Mariann elmondta, hogy egyesületük szakértőkkel véleményeztette a dokumentumot, amiben számos ijesztő adatot találtak.

Így például miközben Debrecen klímastratégiája szerint a város az éves szén-dioxid-kibocsátását a 2019. évi 1,04 millió tonnáról 2030-ra 581 ezer tonnára szeretné csökkenteni, csupán a kínai gyár évi 288 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással tervez működni. És ez csak a gyár első ütemében megépülő üzemegységekre vonatkozik, a további bővülés még több szén-dioxid-kibocsátást eredményezne. Emellett a tervezett tíz nagy teljesítményű gázkazán közül csupán egyetlen gázkazán kibocsátásának semlegesítéséhez is kb. 18 ezer hektár erdőre lenne szükség.

A környezethasználati dokumentáció ezen kívül is több kritikus pontot tartalmaz, mondta el Illés-Rácz Mariann, miközben a beruházás kedvező gazdasági hatásairól nem készült alapos elemzés.

Molnár Jenő debreceni építészmérnök szerint a magas aranykorona értékű, kiváló termőföldek elvétele és az iparosítás volumene nagyon sokakban váltott ki elégedetlenséget. Az ígért 9000 munkahely sem vonzó a debreceniek számára, mert valójában van elegendő munkahely Debrecenben. A kínai beruházáshoz valószínűleg külföldi vendégmunkásokra lesz szükség, akiknek az elhelyezéséről, lakhatásáról nincs semmiféle információ. Emellett a gyár vízszennyezését is komoly problémaként említette beszélgetőpartnerünk.

„Anya vagyok, nem ellenzék!” – tüntetéses vonulás a debreceni akkumulátorgyár ellen | atlatszo.hu

Több száz ember indult el január 28-án szombaton reggel Mikepércs főteréről Debrecen városközpontjába, hogy a debreceni akkumulátorgyár építése elleni tiltakozásának hangot adjon. Bár a tüntetők szeretnék elérni, hogy a Mikepércs község határába tervezett gigaberuházás ne valósuljon meg, a demonstrációt egyik szervezője, Gyöngy-Tóth Enikő többször hangsúlyozta: ezzel a demonstrációval nem „balhét” akarnak.

Mikepércs lakosainak elégedetlenségéről kérdeztük Kozma Éva helybéli lakost. Mint tőle megtudtuk, a Debrecen központjától 12 kilométerre lévő, jelenleg mintegy ötezer fős Mikepércsre nagyon sokan azért költöztek ki a nagyvárosból az elmúlt években, hogy természetközelibb, nyugodtabb lakókörnyezetben élhessenek. A Mikepércstől csupán másfél kilométerre felépülő akkugyár – amelynek a hatása a mellette épülő katódgyáréval és szeparátorfólia-gyár környezeti hatásaival fog összegződni –  építése rendkívüli módon felháborította a helyi lakosság jelentős részét. A mikepércsiek ezért egy tüntetéses felvonulást is szerveztek, melynek során a faluközpontból Debrecen főterére vonultak, hogy az elégedetlenségüknek hangot adjanak.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:
Debrecen és környéke is célpontja az akkumulátorgyártó nagyhatalmi törekvéseknek: https://atlatszo.hu/kornyezet/2023/01/03/debrecen-es-kornyeke-is-celpontja-az-akkumulatorgyarto-nagyhatalmi-torekveseknek/

Először zúdult népharag a fideszes polgármesterre a Debrecenbe tervezett kínai akkugyár miatt: https://atlatszo.hu/kornyezet/2023/01/13/eloszor-zudult-nepharag-a-fideszes-polgarmesterre-a-debrecenbe-tervezett-kinai-akkugyar-miatt/

„A demokrácia halott” – parázs hangulatú lakossági fórumon tiltakoztak ismét az akkugyár ellen Debrecenben: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/01/21/a-demokracia-halott-parazs-hangulatu-lakossagi-forumon-tiltakoztak-ismet-az-akkugyar-ellen-debrecenben/

“Anya vagyok, nem ellenzék!” – tüntetéses vonulás a debreceni akkumulátorgyár ellen: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/01/30/anya-vagyok-nem-ellenzek-tunteteses-vonulas-a-debreceni-akkumulatorgyar-ellen/

Hont András Facebook oldala: www.facebook.com/hontandras75

Bodnár Zsuzsa Facebook-oldala: www.facebook.com/bodnarzsuzsaujsagiro/

Szabó Krisztián Facebook oldala: www.facebook.com/szabokrisztianadat

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás