PODCAST

Fontos, hogy ki fizeti a révészt? A média finanszírozásáról az Átlátszó podcastjában

Újabb leleplezési hullámot indított a közpénzmédia a tőle független orgánumok ellen. Ezúttal az Átlátszó Magyar Hangban havonta megjelenő mellékletéről sikerült bebizonyítani, hogy az Átlátszó melléklete, és ismét sikerült elolvasni a nyilvános beszámolókat. Igyekeztünk magunkat ettől függetleníteni, és a Media1 főszerkesztőjével a magyar média problémáiról tárgyilagos beszélgetést folytatni.

A múlt év végén a dollárbaloldalizással párhuzamosan a kormánymédia heves dollármédiázásba is kezdett, ami az Átlátszót is érintette. A lejáratási kísérletekre több helyen is válaszoltunk, azonban egy tényfeltáró portál esetében, ha egy sokakat foglalkoztató kérdés fölmerül, akkor a privát sérelmein túlmenően is igyekezzen komolyan venni a témát. Így megpróbáltunk a tömegtájékoztatás mélyére nézni, és amennyire lehetséges előítéletek nélkül beszélni a média finanszírozásáról.

Kik támogatják a hazai nyilvánosság szereplőit? Van-e ennek hatása a tartalomra? Van-e különbség a hazai közpénzből eltartott orgánumok és külföldi támogatásban részesülők között függetlenség tekintetében? Mennyire hatját a politika a hirdetési piacot? Milyen elvárásai vannak a mikroadományozóknak, és ezek mennyiben torzítják a tartalomszolgáltatást? Ezekről és hasonló kérdésekről beszélgettünk Szalay Dániellel, a Média1 tulajdonos-főszerkesztőjével.

A dollármédia nevében köszöntötte munkatársunk a köztévé nézőit – és egyéb kalandjaink a kormánymédiában | atlatszo.hu

Az kétségtelen, hogy a hónapok óta húzódó jogállamisági eljárás lezárásának és az uniós forrásokról történt megegyezésnek volt pozitív kicsengése, amit jól bizonyít, hogy a hírre nagyot erősödött forint is, ugyanakkor a magyar kormányzat nem lehet nyugodt.

A beszélgetés során nem csupán a 2010 után kiépülő médiaszerkezet került szóba, hanem a demokratikus magyar nyilvánosság születési rendellenességei is. A nagy cégek – a legnagyobb lakossági bank, a nagy olajtársaság, a sokáig domináns helyzetben lévő tömegkommunikációs vállalat – befolyásolási kísérletei és a média kézhez szoktatásának mindennapi gyakorlata, bűnben fogant kereskedelmi televíziózás, a külföldi befektetők álammal között bizniszei és így tovább, valamint az, hogy ezt miként tudta kihasználni saját hatalmi céljaira a Fidesz.

A társalgás résztvevői a Fidesz médiaterének jellegzetességeiről is szót váltottak, egy-egy ügyön keresztül fölvillantva, hogy miként irányítja a propaganda a nyilvánosságot, és hogy ennek a reakciója mennyire egészséges, illetve mennyiben vált át maga is propagandába.

Az eszmecserében az Átlátszó részéről Hont András műsorvezető és Sarkadi Nagy Márton vett részt. Utóbbi újságíró volt az, aki több részes cikksorozatban tárta föl, hogy az óbaloldal miként épít ki különféle médiaterméknek álcázott oldalakkal adathalász központot. Többek közt ezt a munkát használta föl a kormánymédia arra, hogy dollárbaloldalizásba kezdjen, és ezzel meg is érkeztünk a kiindulópontunkhoz.

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

A dollármédia nevében köszöntötte munkatársunk a köztévé nézőit – és egyéb kalandjaink a kormánymédiában: https://atlatszo.hu/kozugy/2022/12/28/a-dollarmedia-neveben-koszontotte-munkatarsunk-a-kozteve-nezoit-es-egyeb-kalandjaink-a-kormanymediaban/

Hont András Facebook oldala: www.facebook.com/hontandras75

Sarkadi Nagy Márton Facebook-oldala: www.facebook.com/sarkadinagymarton

Szalay Dániel Facebook-oldala: www.facebook.com/szalay.daniel.media.official

Média1: www.media1.hu/

Az Átlátszó Facebook-oldala: www.facebook.com/atlatszo.hu/

Az Átlátszó Instagram-oldala: www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu

Az Átlátszó Twitter-oldala: twitter.com/atlatszo

Az Átlátszó YouTube-oldala: www.youtube.com/c/Atlatszovideo

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás