PODCAST

Átlátszó Besztof: a család az család

Rokonok, barátok, üzletfelek, no meg párttársak: az Átlátszó igyekezett mindig annak is utánamenni, hogy miként fialtatják pénzüket az elit környéki – úgymond – vállalkozók. Mi a helyzet Andrea tevetenyészetével és mi a marketingcégével? Hogy megy Ráhel bababoltja?  És mennyibe kerül egy lépés Mihály sétányán? 

Olykor csak a véletlen szerencsén múlik, olykor rengeteg energiát kell befektetni, hogy kiderüljenek egy komoly figyelmet kiváltó ügy részletei. Ahhoz például, hogy megtudjuk, miként sáfárkodik a vagyonával a NER-közeli rokoni kör, folyamatosan árgus szemekkel kell figyelni az adatbázisokat és közlönyöket. Néha ez sem elég, csak hosszú pereskedés után derül ki, hogy mire is költöttek milliárdokat a magyar és/vagy európai adófizetők pénzéből. Van azonban olyan is, amikor a célszemély siet segítségünkre, és nem várt módon tárja föl a részleteket. Az Átlátszó legújabb, az elmúlt időszak cikkeit földolgozó podcastjában mindhárom esetre volt példa. 

A cégbeszámolók számai szerint nem jött be az agrobiznisz Várkonyi Andreának, a Mészáros-család több tagjával tulajdonolt mezőgazdasági cége, amelyik baromfi-, juh-, ló-, szarvasmarha-, sertés- és kecsketenyésztés mellett a hazánkban egzotikusnak számító tevetenyésztéssel is foglalkozik, tavaly veszteséges lett. Nem úgy a reklámcég, amelyik szinte kilőtt Andrea és Lőrinc egybekelése óta. A glamházaspár vállalkozásairól Zimre Zsuzsa mesélt, és az adásból az is kiderül, hogy az egyik reklámfilm még nemzetközi díjat is nyert. 

A tevetenyésztés nem, de a reklámipar nagyon bejött Várkonyi Andreának | atlatszo.hu

Az agrocéget 2021 augusztusában alapította Mészáros Lőrinc és három gyermeke, a két Andrea (Várkonyi és Mészáros) pedig 2022 augusztusában lett résztulajdonos benne. A vállalkozás 2021-ben sem volt nyereséges, akkor 0 forint árbevétel mellett 71 ezer forint mínusszal zárt, 2022-ben pedig szintén 0 forgalom mellett 258 ezer forint lett a vesztesége.

Orbán Ráhel a Hegyvidék bevásárlóközpontban lévő bababoltja ugyanakkor nem megy olyan jól, hiába jelent meg Tóth Gabi is a megnyitón, ez az üzlet is veszteséget termelt tavaly. Talán nagyobb volna a siker, ha Felcsútra tenné át a székhelyét. A faluba ugyanis ölik a pénz, és néha nem egyszerű kideríteni, hogy mennyit. Példának okáért 2020-ban az állam a Covid sújtotta szektorok megsegítésére 200 milliárd forintot osztott szét a Kisfaludy-program keretében. Ám hogy pontosan mire, azt csak úgy sikerült kideríteni, ha valaki – ezúttal partnerünk, a Transparency International – perre ment. A megszerzett iratokból azután kiderült, hogy – hogy, hogy nem – az egyik kedvezményezett az elhíresült felcsúti tó. Erről beszélgettünk Erdélyi Katalinnal. 

Felcsút könnyedén kapott 1,5 milliárdot a csónakázótóra, de a részletek nehezen derültek ki | atlatszo.hu

Sokatmondó adat, hogy a 2020-ban megítélt bő 200 milliárd forintos támogatások közel tizedét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el, az önkormányzati szereplőknek biztosított források több mint 80 százalékát pedig fideszes vezetésű települések kapták. Például Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc szülőfaluja, ami a stadion és kisvasút mellé egy csónakázó tavat álmodott meg gyaloghíddal, étteremmel és korcsolyapályával.

Szintén perre volt szükség, hogy megtudjuk pontosan mi is került bruttó 64 millióba az ország-, sőt most már Európa-szerte híres lombkoronasétányon. A pert azonban nem a beruházó vagy a folyosító ellen kellett indítani, hanem a főszereplő sietett segítségünkre. Filemon Mihály polgármester ugyanis sajtópert indított ellenünk (amelyet annak rendje és módja szerint első fokon már el is bukott), és az iratokhoz volt szíves mellékelni a kivitelezési munkálatokat és azok költségeit. Szabó Krisztián pedig egyből 3D-s modellre is helyezte az adatokat, és így egy virtuális séta keretében bejárhatjuk a lombkoronanélküli lombkoronasétányt, és arról is képet kaphatunk, hogy melyik palló mennyibe kerül.

3D virtuális modellen mutatjuk be, mi került 64 millióba a lombkorona sétányon az uniós adófizetőknek | atlatszo.hu

A részletes költségeket tartalmazó uniós támogatói okirat és a kivitelező cég által kiállított részteljesítési számlák nemrég jutottak el a polgármestertől az Átlátszóhoz. Elkészítettük hozzá a lombkorona sétány 3D modelljét, amin bárki tehet egy virtuális sétát, miközben megcsodálhatja, hogy egyes erdei létesítményekre mennyit szórtak el a lomb nélküli pusztaság közepén a bruttó 64 millió forint uniós támogatásból.

Az adás további részében a tényfeltárás nehézségei mellet az általános tanulságokról is szó esett, és arról, hogy milyen nyilvántartások volnának ideálisak, hogy lássuk elitünk milyen üzletekben utazik és milyen sikerrel.

A Besztof Átlátszó célja, hogy röviden és lehetőség szerint könnyedén összefoglaljuk, hogy az elmúlt hetekben mivel és miként foglalkoztunk. Legfontosabb sztorijaink lényege legföljebb harminc percben!

A teljes adás meghallgatható Youtube-on, Soundcloudon, Spotifyon, Apple Podcasten, Player.fm-en és további helyeken.

 

Kövess minket Anchor.fm-en, hogy ne maradj le a további adásokról!

SHOW NOTES:

A tevetenyésztés nem, de a reklámipar nagyon bejött Várkonyi Andreának: https://atlatszo.hu/kozugy/2023/06/02/a-tevetenyesztes-nem-de-a-reklamipar-nagyon-bejott-varkonyi-andreanak/

Felcsút könnyedén kapott 1,5 milliárdot a csónakázótóra, de a részletek nehezen derültek ki: https://atlatszo.hu/kozadat/2023/05/16/felcsut-konnyeden-kapott-15-milliardot-a-csonakazotora-de-a-reszletek-nehezen-derultek-ki/

3D virtuális modellen mutatjuk be, mi került 64 millióba a lombkorona sétányon az uniós adófizetőknek: https://atlatszo.hu/orszagszerte/2023/05/22/3d-virtualis-modellen-mutatjuk-be-mi-kerult-64-millioba-a-lombkorona-setanyon-az-unios-adofizetoknek/

Hont András Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/hontandras75⁠⁠

Zimre Zsuzsa Facebook-oldala: https://www.facebook.com/profile.php?id=100076432631985

Erdélyi Katalin Facebook-oldala: https://www.facebook.com/erdelyikata7

Szabó Krisztián Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/szabokrisztianadat⁠⁠

Az Átlátszó Facebook-oldala: ⁠⁠www.facebook.com/atlatszo.hu/⁠⁠

Az Átlátszó Instagram-oldala: ⁠⁠www.instagram.com/atlatszo/?hl=hu⁠⁠

Az Átlátszó Twitter-oldala: ⁠⁠twitter.com/atlatszo⁠⁠

Az Átlátszó YouTube-oldala: ⁠⁠www.youtube.com/c/Atlatszovideo⁠⁠

Az Átlátszó Tumbrl-oldala: atlatszo.tumblr.com

Megosztás