Mutyimondó

A rendőrség eredménytelenül zárta le az Elios-ügyet, a gyerekei cégétől rendelt sportcsarnokot Mészáros Lőrinc | Heti Mutyimondó

„Bűncselekmény hiánya” miatt megszüntette a rendőrség azt a nyomozást, amit az OLAF az Elios közvilágítási projektjei kapcsán felmerült komoly szabálytalanságokat feltáró javaslatára indítottak januárban. A Fejér B.Á.L. Zrt. többfunkciós sportcsarnokot és konferenciaközpontot épített Felcsúton: a beruházás 12,5 milliárd forintos költségét a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból finanszírozta. A napi egymillió forint nyereséget termelő Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek a vállalkozása.

A rendőrség nem talált felelőst, Tiborczék helyett a magyar adófizetők bűnhődnek az Elios-ügyben

Hiába állapította meg az EU csalás elleni hivatala (OLAF), hogy Orbán Viktor miniszterelnök vejének volt cége, az Elios Zrt. súlyos szabálytalanságokat követett el több tucat uniós finanszírozású projektben, a magyar nyomozó hatóságok megszüntették a nyomozást az ügyben. Tiborcz István nyugodtan alhat, de az ügy több milliárd forintba kerülhet a magyar adófizetőknek, mert az EU várhatóan a magyar nyomozás eredményétől függetlenül ragaszkodni fog a több mint 40 millió eurós támogatás visszafizettetéséhez.

Pályáztatás nélkül kerültek Mészáros Lőrinc gyerekei cégéhez az általa vezetett focialapítvány sokmilliárdos TAO-támogatásai

A felcsúti fociakadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) és az azt vezető Mészáros Lőrinc sokmilliárd forintnyi közpénzről döntöttek nyilvános pályáztatás nélkül. Mivel a Kúria 2017-ben a Transparency International Magyarország (TI) által indított perben jogerősen kimondta a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről, azaz a TAO-támogatásról, hogy közpénz, az antikorrupciós szervezet nyílt levélben fordult a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy egyrészt törölje a közbeszerzési törvényből azt a fordulatot, amely kiveszi a TAO-támogatásokat a törvény hatálya alól; másrészt kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását hivatalból annak érdekében, hogy a FUNA közbeszerzési jogállását tisztázzák, illetve 5 évre visszamenőleg vizsgálja meg a FUNA szerződéseit közbeszerzési szempontból.

Tényfeltáró csapat alakult a nukleáris erőművek és hulladék-tárolók körüli ügyek felderítésére

Magyarországon több atomlétesítmény is működik. A Paksi Atomerőműről mindenki tud, de például a püspökszilágyi nukleáris hulladéktároló már kevésbé közismert. Emellett több atomprojekt is tervben van, és itt nem csak a Paks II atomerőműre gondolunk, hanem a tervek szerint a Mecsekben tervezik megépíteni a nagy radioaktivitású atomhulladékok végleges tárolóját is. Tényfeltáró csapatunk azért alakult meg, hogy az atomlobbi propagandáját ellensúlyozva, teljeskörűen tájékoztasson a nukleáris beruházások részleteiről, a környezetvédelmi vagy korrupciós szempontból problémás ügyekről, mindezekről a hivatalos forrásokból ugyanis alig derül ki valami.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. november 16-án (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mailcímedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás