Heti lapszemle

Uniós pénzből vett buszokon hozták a népet Orbán brüsszelezését hallgatni, vége a kulturális TAO-nak – Heti lapszemle

444: EU-pénzből vett buszok fuvarozták az Orbán-rajongókat

A hírportál olvasója az október 23-i ünnepen az Andrássy úton sétált, ahol arra lett figyelmes, hogy sorban állnak a vidéki, EU-s támogatásból vásárolt önkormányzati kisbuszok, amikkel Orbán Viktor Európai Uniót gyalázó beszédére szállították a Fidesz szimpatizánsait. Az olvasó fotókat is készített mondása igazolására. Egy nappal azután, hogy ez kiderült, Gunnar Hökmark, az Európai Néppárt (amelybe a Fidesz is beletartozik) svéd képviselője a Policitónak nyilatkozva azt mondta: vizsgálatot sürget, hogy az EU megtudja, pontosan hogyan és mire is használták fel Magyarországon az EU-tól érkező támogatásokat.

Index: a kormány megszünteti az előadóművészetek TAO-támogatását

A szakmában érintettek közül van, aki szerint már a napokban teljesen eltörlik ezt a bevételi formát, mások szerint a pénz megmarad, de annak kiosztásáról már egy, a minisztérium által kinevezett bizottság fog dönteni. Akármelyik verzió is lép életbe, az egyrészt színházak megszűnéséhez, másrészt sokkal jelentősebb állami kontrollhoz vezethet. A TAO-támogatás elve egyszerű: a cégek átutalhatják társasági adójuk egy részét az előadó-művészeti szervezeteknek, amelyek (például színházak vagy koncertszervezők) pedig nettó jegyárbevételének 80 százalékáig jogosultak igényelni ezt a támogatást. A támogatási forma mindenkit érint: legfőképpen azokat a magánszínházakat, amelyek nem kapnak éves állandó támogatást az államtól, így sokkal nagyobb arányban kell a jegybevételekre fókuszálniuk. Ugyanakkor a kőszínházak is kiszolgáltatottak a taónak, mert a fenntartó önkormányzatok és az állam elvonták pont a tao összegét a támogatásukból.

24: okkult angyalrítust tartott a polgárőrség egy gyerektáborban

A Túrós András egykori belügyminiszter-helyettes által irányított Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) augusztusban Gyenesdiáson tartotta a hagyományos ifjúsági táborát. A 14-18 éves fiatalok elvileg azért mennek ezekre a Belügyminisztérium pénzügyi támogatásából finanszírozott rendezvényekre, hogy szakmai felkészítést kapjanak, és ízelítőt a polgárőrök tevékenységéből. Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív alelnöke azonban az idei rendezvényre az önvédelmi edzéseken és a szakmai felkészítésen kívül más típusú programmal is készült. A Krisztus Esszénus Templomának Rendje nevű vallási csoport mutatott be Nagy Atlantiszi Angyalrituálét a tábor résztvevőinek. Horváth Róbert ugyanis nemcsak a polgárőrségben tölt be magas pozíciókat, hanem az esszénus rendben is. Az alig néhány éve létrehozott egyesület tagjai vele együtt tartották a vallási szertartást a fiataloknak. Az esszénusok Atlantiszról származtatják a rituálét, „ahol az emberek még együtt éltek az angyalokkal és a Mennyei Atyával”. A szertartás során a csoport tagjai többek között az angyalokat, a földanyát és a mennyei atyát idézik, és közben kézrátételes gyógyító szeánszokat rendeznek.

HVG: csótányterror a budai irgalmaskórházban

Végigrettegte a csótányok miatt a Budai Irgalmasrendi Kórházban töltött két hetét a HVG olvasója. Nem egy-két rovarral, hanem szabályos hordákkal találkozott nap, mint nap, a nővérek reakciója mindössze annyi volt: igen, tudnak a problémáról, régóta fennáll, tenni azonban nem tettek semmit. Egyik éjjel, a sötétben annyi csótány merészkedett elő, hogy szobatársai egyike – egy hetvenen túli, rovariszonyos hölgy – szabályos sokkot kapott tőlük, nyugtatót kellett neki adni, utána pedig inkább egész éjjel felkapcsolva hagyták a villanyt. Az Országos Epidemiológiai Központ csótányokról szóló figyelmeztető cikke szerint „ártalmuk részben fertőző betegségek terjesztésében nyilvánulhat meg (…). Megjelenésük és elszaporodásuk pedig higiénés szempontból különösen olyan helyeken kritikus, ahol kórokozók jelentős számban fordulhatnak elő – például kórházakban”.

Mfor: drága volt a fideszes frakcióülés

Szeptember 12-14. között tartotta Velencén a hagyományos őszi évadnyitó kihelyezett frakcióülését a Fidesz, ahol a résztvevők az előttük álló időszak főbb témáit, irányvonalait beszélték át. A rendezvényért 16,7 millió forintot fizettek ki – derül ki a parlament honlapján elérhető szerződéslistából. A szerződést a frakció nevében Kocsis Máté írta alá a White Hotel Marketing Kft.-vel. Az idei kihelyezett üléssel lényegében lemásolták a tavalyi évet, hiszen akkor is Velence volt a helyszín és a White Hotel Marketing Kft. a másik szerződő fél. Az akkori eseményt azonban valamivel olcsóbban úszta meg a Fidesz, ami az ideinél közel 9 százalékkal kevesebb összeget, 15,2 millió forintot kellett kifizessen.

Címlapfotó: 444

Megosztás