Felcsút és a TAO

Pályáztatás nélkül kerültek Mészáros Lőrinc gyerekei cégéhez az általa vezetett focialapítvány sokmilliárdos TAO-támogatásai

A felcsúti fociakadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) és az azt vezető Mészáros Lőrinc sokmilliárd forintnyi közpénzről döntöttek nyilvános pályáztatás nélkül. Mivel a Kúria 2017-ben a Transparency International Magyarország (TI) által indított perben jogerősen kimondta a látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményéről, azaz a TAO-támogatásról, hogy közpénz, az antikorrupciós szervezet nyílt levélben fordult a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy egyrészt törölje a közbeszerzési törvényből azt a fordulatot, amely kiveszi a TAO-támogatásokat a törvény hatálya alól; másrészt kezdeményezze a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárását hivatalból annak érdekében, hogy a FUNA közbeszerzési jogállását tisztázzák, illetve 5 évre visszamenőleg vizsgálja meg a FUNA szerződéseit közbeszerzési szempontból.



Társadalmi célú hirdetés

A Magyar Idők minapi cikke szerint a Fejér B.Á.L. Zrt. többfunkciós sportcsarnokot és konferenciaközpontot épített Felcsúton: a beruházás 12,5 milliárd forintos költségét  a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát (PFLA) működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány 30 százalékos önerő mellett TAO-támogatásból finanszírozta.

A legújabb felcsúti látványsport-beruházás volumenén túl ebben az a különleges, hogy a napi egymillió forint nyereséget termelő Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek vállalkozása, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt pedig Mészáros Lőrinc vezeti, tehát a gyerekei cégénél költötte el a sokmilliárd forintos TAO-támogatást a focialapítvány elnöke.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége — Mészáros Lőrinc három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt három évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt. Ebből mindössze két ajánlatuk nem nyert, ezek értéke mindösszesen 255 millió forint volt. Tovább a teljes cikkre.

„A létesítményt Dobrosi Tamás tervei alapján építette fel a Fejér B.Á.L Zrt.” – írja a Magyar Idők. ”A komplexumot Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke adta át.”

Ehhez hasonló módon zajlott a közpénzköltés a korábbi FUNA / PFLA óriásberuházások esetében: az egymilliárd forintos felcsúti kisvasútnál, és a 3,1 milliárd forintos, „Makovecz-stílusú” kazánház építésénél is. A kisvasút építését 600 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a kazánházra pedig 2,5 milliárd forintnyi TAO-támogatást nyertek el, a Fejér B.Á.L. Zrt. pedig mindkét beruházásban részt vett kivitelezőként.

A Transparency International Magyarország antikorrupciós szervezet emiatt most nyílt levélben (PDF) fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, álláspontjuk szerint ugyanis mivel az általuk indított perben már a Kúria is kimondta hogy a TAO közpénz,  így az elköltésénél is ugyanazokat a szabályokat kellene alkalmazni, mint a közpénz esetében: egy bizonyos értékhatár felett közbeszerzéseket kellene kiírni, nem lehet pályáztatás nélkül megbízni a kivitelezőket.

A nyílt levélben többek között az áll, a TI mindenképpen szükségesnek tartja a közbeszerzési törvény olyan módosítását, amiből egyértelműen kiderül: a látvány-csapatspotok támogatása, lévén közpénz, állami támogatásnak minősül, így az ilyen forrásból megvalósuló beszerzések a közbeszerzési törvény hatálya alá esnek.

Emellett arra is kérik a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy kezdeményezze, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság indítson eljárást a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány  közbeszerzési jogállásának megállapítása céljából, és vizsgálja meg, hogy a FUNA az állami támogatások elköltése során nem törvénysértően mellőzte-e a közbeszerzési eljárásokat.

Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közbeszerzési szakértője ezzel kapcsolatban az Átlátszónak azt mondta, hogy a közbeszerzési törvényt csak 2016-ban módosították úgy, hogy a TAO-támogatások ne minősüljenek állami támogatásnak közbeszerzési szempontból, ezért az azt megelőző időszakban biztosan közbeszerzés útján kellett volna elkölteni a kedvezményezetteknek a TAO-támogatásokat.

A TI álláspontja szerint a PFLA-t működtető FUNA beruházásai is ebbe a kategóriába esnek. Mivel a FUNA a nyilvánosan elérhető éves pénzügyi beszámolói szerint az elmúlt években legnagyobb részt TAO-ból fedezte a működési és beruházási költségeit, így a TI álláspontja szerint kötelesek lennének alkalmazni a közbeszerzési törvényt minden beszerzésük esetén.

A nyílt levelet a TI a Miniszterelnökség mellett a Közbeszerzési Hatóság elnökének is megküldte.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.  Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás