szolgálati közlemény

Ne maradj le az Átlátszó cikkeiről, iratkozz fel a weboldalunk értesítéseire!

Olvasóink jelentős része a Facebookról kattint a cikkeinkre, a közösségi oldal azonban az elmúlt hónapokban drasztikusan visszavágta a hírportálok elérését. Aki nem tud irgalmatlan összegeket hirdetésre költeni Zuckerbergéknél, az gyakorlatilag eltűnik a fizetett tartalmak mögött. Ez a helyzet a (kormány)propandának kedvez, a sokkal kevesebb pénzből gazdálkodó független sajtót pedig rettentő hátrányosan érinti. Ha viszont feliratkozol az értesítéseinkre, akkor azonnal tudni fogsz minden új cikkünkről – akár akarja a Facebook, akár nem. Mutatjuk, mit kell tenned ehhez: csupán két kattintás.

Lehet szeretni vagy utálni, de a Facebook kikerülhetetlen része az életünknek. Az emberek többsége innen tájékozódik elsőként és/vagy leginkább. A közösségi portál algoritmusát azonban folyamatosan csavargatják a tulajdonos üzleti érdekeinek megfelelően, így hiába kedveled vagy követed az Átlátszó Facebook-oldalát, nem biztos, hogy látod a cikkeinket.

Lassan 5 éve, 2018 februárjában figyelmeztettük először olvasóinkat, hogy a Facebook átalakítja a hírfolyamot, és csökkenti a hírportálok elérését. Akkor azt javasoltuk, hogy aki nem akar lemaradni az általunk közzétett tartalmakról, az állítsa be, hogy nem csak kedvel, de követ is minket, és elsőként szeretné látni az anyagainkat.

Ez egy darabig valamennyit segített, de a helyzet megint radikálisan romlik. Ennek valószínűleg anyagi okai vannak: a Facebook azokat az oldalakat részesíti előnyben, amik sok-sok pénzt költenek nála hirdetésekre. Ez a helyzet kedvez pl. a kormányközeli médiáknak, amikbe számolatlanul ömlik a közpénz, de nem kedvez nekünk, a nagyrészt olvasói támogatásokból gazdálkodó, szoros költségvetésű független oknyomozó portálnak.

Összehasonlításul: a Megafon egy-egy beszélő fejének egyetlen videóposztjának reklámozására többet költenek (az adatok itt elérhetők), mint amennyibe az Átlátszó kerül egy hónapban összesen. Ezzel mi nem tudunk, és nem is akarunk versenyezni.

Van azonban megoldás, hogy ne maradj le egyetlen cikkünkről akkor sem, ha a facebookos hírfolyamodban nem jelenik meg a sok fizetett hirdetés miatt.

Iratkozz fel az értesítéseinkre!

Ha megnyitod a böngészőben a honlapunkat, az atlatszo.hu-t, akkor felugrik egy kis ablak, ami arra kér, hogy ne maradj le a friss cikkeinkről, kattints a JÖHET gombra.

Ezután a böngésződ jelzi, hogy értesítéseket szeretnénk neked küldeni, ezt jóvá kell hagynod az engedélyezem vagy allow gombra kattintva. És már kész is vagy, ezután kapni fogod az értesítéseket, ha megjelenik egy-egy új cikkünk.

A Facebookon az újságíróinkat már egyenként is követheted

Ha a Facebookon is gyakrabban szeretnéd látni az anyagainkat, akkor az Átlátszó követése és kedvencnek jelölése mellett lájkold és kövesd az Átlátszó újságíróit is:

Bodnár Zsuzsa (újságíró) – Az ELTE BTK-n szerzett diplomát magyar-történelem-esztétika szakon és hosszú évekig tanárként dolgozott. 2012-13-ban a MÚOSZ Bálint György Akadémiáján tanulta az újságírást, majd irodalom- és filmkritikákat, kulturális és környezetvédelmi témájú cikkeket írt a Kortárs, a Korunk, az Apertúra és ReCity Magazin számára. 2018 óta jelennek meg tényfeltáró és oknyomozó írásai az Átlátszónál, 2021-től az Országszerte rovat munkatársa.

Katus Eszter (újságíró) – 2008-ban szerzett diplomát magyar-kommunikáció szakon a Pécsi Tudományegyetemen. 9 évig volt városi tudósító a Dunántúli Naplónál, közben középiskolai oktatóként is dolgozott egy alapítványi iskolában. 2017-től szabadúszóként írt a Magyar Narancsba, az Átlátszóra és a Mérték Médiaelemző Műhelynek, valamint alapító tagja volt a Szabad Pécsnek. 2019. június 1-től az Átlátszó újságírója, 2020 márciusától az Országszerte rovat szerkesztője. Emellett a Mérték Médiaelemző Műhely állandó külsős szakértője.

Sarkadi Nagy Márton (újságíró) – Budapesten él, témáit – adott esetben nemzetközi összefüggésekben – a magyar gazdasági-politikai rendszer homályzónáiban keresi. Meg is találja, a homály ugyanis túlárazott koronavírus-vakcinabeszerzésektől kezdve bújtatott szakkollégium-finanszírozásig mindenhova kiterjed. Nemzetközi újságírói projektek rendszeres résztvevőjeként, számos magyar médium volt kollégájaként 2020 nyara óta harmadik alkalommal az Átlátszó újságírója, mert itt lehet a legjobban újságot írni Magyarországon. Tanulmányai: ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnázium, majd a Corvinuson gazdálkodás és menedzsment, az ELTE-n politológia szak.

Segesvári Csaba (újságíró) – Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végzett orosz szakon. Pályáját fotósként kezdte 2006-ban, majd a Lapcom Zrt.-nél volt újságíró tíz évig. Jelenleg szabadúszó riportként több országos médiumnak is dolgozik. Az Átlátszónak 2018 óta ír cikkeket a dél-alföldi régióról.

Szabó Krisztián (adatújságíró, szerkesztő) – Tanulmányait az ELTE BTK Bölcsészettudományi Karán, kommunikáció- és médiatudomány szakirányon végezte, 2021 júniusában kitüntetéses oklevéllel végezte a mesterszakot. 2020 május óta tagja az Átlátszó szerkesztőségének, munkaterülete az adatújságírás, adatvizualizáció. Az oknyomozó portálnál végzett munkája mellett Bátorfy Attilával vezetik az Átlátszó vizuális újságírással és adatalapú tartalmak létrehozásával foglalkozó oldalát, az ATLO-t. Munkájáért 2021-ben sajtó kategóriában Junior Prima Díjban részesült.

Szopkó Zita (újságíró, szerkesztő) – Az ELTE Bölcsészettudományi Karán, kommunikáció- és médiatudomány mesterszakon szerzett diplomát. 2019-ben részt vett a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramján. 2020 óta dolgozik újságíróként az Átlátszónál, 2021 január óta az Átlátszó Oktatás szerkesztője. Főbb témái közé tartozik az adatújságírás, a dezinformáció, emellett szívesen foglalkozik kisebb-nagyobb vidéki ügyekkel is.

Zubor Zalán (újságíró) – Az ELTE BTK-n szerzett diplomát történelem szakon, újságíróként 2012 óta dolgozik, foglalkozott bel- és külpolitikai, valamint gazdasági újságírással is. 2021 augusztusa óta az Átlátszó újságírója, elsősorban a magyar vidéket érintő ügyekkel foglalkozik, különösen érdeklik a közpénzek felhasználásával kapcsolatos témák. A hazai ügyek mellett szívesen ír külföldi, a nemzetközi politika szempontjából jelentős eseményekről is.

Zimre Zsuzsa (újságíró) – Szociális munkásként diplomázott, és ezen a területen akart elhelyezkedni, de közben egy pályázat fődíjasaként lehetőséget kapott, hogy elvégezze a MÚOSZ újságíró képzését. Innen útja a Népszabadsághoz vezetett, majd az elkövetkező években dolgozott a Kultúrpartnál, a Velvetnél, Díványnál, majd a Wmn.hu-nál volt vezető szerkesztő. 2017-ben szabadúszó lett.

Zsilák Szilvia (újságíró) – 2018 óta járom az országot független újságíróként. Az utóbbi időben főként azt követem nyomon, hogy öntik betonba a természetromboló beruházások során a közpénzt, és hogyan mutyizzák el az adófizetők pénzét. 2020 óta dolgozom az Átlátszónál, 2019-ben az Abcúgnál írtam szocioriportokat, 2018-ban pedig az Index szerkesztőségében kezdtem az újságírást. 2020-ban nyertem el a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj különdíját. A Facebook oldalam abban segít, hogy könnyebben megtaláljuk egymást a tenni akaró civilekkel, a szakemberekkel és az olvasóimmal.

Bátorfy Attila (adatújságíró, szerkesztő) – Adatalapú médiatartalmakkal, adatvizualizációval foglalkozik az Átlátszónál és az Átlónál, az ELTE BTK Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének mesteroktatója, a Filozófiatudományi Intézet doktorandusza. Újságírói munkájáért számos díjat nyert.

Hont András (újságíró) – Korábban írt a Népszabadságba, a Magyar Hírlapba, a Magyar Nemzetbe, a Heti Válaszba, a Magyar Narancsba, az Élet és Irodalomba és több folyóiratba is. 2007-től rendszeresen publikált a Hírszerző portálon. Gyűjteményes kötete (Senkiföldjén harmadszor, Budapest, Kalligram) 2018-ban jelent meg. 2011-től dolgozott a HVG Kiadó Zrt-nél, előbb a hvg.hu véleményrovatát, majd a hvg.hu-HVG hetilap integrált véleményrovatát vezette és többszáz publicisztikát írt az elmúlt tíz évben. Rendszeres szereplője közéleti vitaműsoroknak, állandó résztvevője az ATV Öt című műsorának.

Erdélyi Katalin (újságíró, főszerkesztő-helyettes) – Idegenforgalmi végzettséggel, hobbiból kezdett közéleti visszásságokról írni a Vastagbőr-blogon 2008-ban, majd beleszeretett az oknyomozó újságírásba. 2012 óta az Átlátszó munkatársa, 2018 decemberétől a lap főszerkesztő-helyettese. 2018-ban elnyerte a Minőségi Újságírásért Díjat, és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Gazdasági Újságírók Szakosztályától „Az év gazdasági újságírója” díját kapta. 2019-ben Transparency–Soma Díjat, 2020-ban Sámli-díjat kapott. 2021-ben mentoráltjával közös cikke nyerte a TI Magyarország mentorporgramját.

Bodoky Tamás (újságíró, főszerkesztő) – 1996 óta sajtómunkás, a Magyar Narancsnál és az Indexnél töltött el hosszabb időt az Átlátszó 2011-es megalapítása előtt. A tech-tudomány rovatból jutott el a tényfeltáró újságírásig: az MVM-től obskúrus offshore cégekbe kilapátolt euró-tízmilliókról és az állami milliárdokkal megtámogatott sávolyi motorversenypálya furcsa befektetőjéről szóló cikkeit Minőségi Újságírás-díjakkal, a 2006-os rendőri túlkapásokról szóló cikksorozatát Pulitzer-emlékdíjjal, a közérdekű adatok nyilvánosságáért végzett tevékenységét az adatvédelmi ombudsman emlékérmével ismerték el 2010 előtt. Az Átlátszón egyebek mellett a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésről és a Paksi Atomerőmű alatt húzódó tektonikus törésvonalról írt cikksorozatokat.

A Facebook mellett megtalálsz minket Instagramon, Twitteren, Tumblren, YouTube-on, TikTokon, Anchor.fm-en, Soundcloudon, továbbá feliratkozhatsz magyar nyelvű hírlevelünkre és/vagy az angolra is.

Célunk, hogy történeteink minél többekhez eljussanak. Tartalmaink ezért ingyen elérhetőek és szabadon felhasználhatóak. Az elkészítésük azonban pénzbe kerül. Ehhez a te segítségedre is szükségünk van. Nélküled nincsenek fontos sztorik. Ha megteheted, támogasd a munkánkat havi rendszeres vagy egyszeri adománnyal. Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Kattints ide a támogatási lehetőségekhez.

Megosztás