Felcsút travel club

Az angol-magyar meccsre is az OTP különgépével mehetett Orbán Viktor

Június 14-én a magyar futballválogatott Anglia ellen játszott a Nemzetek Ligájában, és fényes győzelmet aratva 4:0-ra legyőzte az angolokat Wolverhamptonban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a helyszínen szurkolt a magyar csapatnak Csányi Sándor MLSZ-elnök és OTP-vezér társaságában. Az OTP egyik magánrepülőgépe, a Dassault Falcon 900LX típusú HA-LKZ a meccs előtt a legközelebbi repülőtéren, Birminghamben landolt.

Az OTP bitorkában lévő Air-Invest Kft. 2017-ben vásárolta meg az újonnan körülbelül 11 milliárd forintot érő Dassault Falcon 900LX típusú repülőgépet, amely a HA-LKZ lajstromjelet viseli. A drága magángép útjai többször egybeestek már Orbán Viktor külföldi látogatásaival az évek során, és legutóbb egy hete írtunk egy ilyen egyezésről. A repülési adatok szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy a miniszterelnök a HA-LKZ fedélzetén mehetett az olasz-magyar focimeccsre.

Az UEFA Nemzetek Ligája az Európai Labdarúgó-szövetség által szervezett labdarúgótorna. Az idei, 2022/2023-as idényben Magyarország az angol, a német és az olasz csapattal került egy csoportba. A magyar válogatott június 4-én játszotta az első meccsét Anglia ellen, ami bravúrosra sikerült. A Puskás stadionban tartott mérkőzés eredménye ugyanis 1:0 lett, ezzel 60 év után először győztük le az angolokat.

Orbán a helyszínen szurkolt Csányi Sándorral

Ennél is nagyobb sikert ért a magyar csapat június 14-én, amikor 4:0-ra verte a házigazda angolokat, akik soha nem szenvedtek még el ekkora, rúgott gól nélküli vereséget hazai pályán.

Az angol-magyar meccset Wolverhamptonban, a Molineux Stadionban tartották. A külföldi hírügynökségek lefotózták a helyszínen Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, aki Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség és az OTP elnökével szurkolt.

Embed from Getty Images

A miniszterelnök a kedvenc újságjának nyilatkozott is a meccs után: „Nagyon ritkán fordul elő, hogy bemegyek a csapat öltözőjébe, a legutóbb jó tíz évvel ezelőtt, a hollandiai öt-hármas vereségünk után tettem ilyet. Most azonban a csapatkapitány Szalai Ádám kérésére személyesen gratuláltam a válogatott tagjainak, leírhatatlan volt a hangulat a magyar öltözőben” – mondta a Nemzeti Sportnak Orbán Viktor.

Az OTP egyik különgépével mehettek

Wolverhampton egy nagyjából 250 ezer lakosú város Angliában. Van ugyan saját repülőtere, de az csak kisgépek és helikopterek számára megfelelő. A legközelebbi nagy repülőtér Birminghamben, körülbelül 40 kilométernyi távolságra található.

A repülők mozgását figyelő internetes oldalak szerint épp a birminghami repülőtéren landolt az angol-magyar meccs előtt az OTP egyik repülőgépe. A HA-LKZ kora délután indult Budapestről, és nagyjából 2 óra múlva érkezett meg az angol nagyvárosba.

A HA-LKZ útja Budapestről Birminghambe 2022. június 14-én (forrás: ADSBexchange.com)

A Dassault Falcon 900LX típusú repülő fedélzetén kialakítástól függően 12–14 fő utazhat luxuskörülmények között. Hatótávolsága 8800 kilométer – ennyit tud egy tankolással megtenni –, végsebessége 1040 kilométer óránként. Üzemeltetési költsége úticéltól és a repült óráktól függően kb. 1-1,3 millió forint óránként.

Az útvonaltervező oldalak szerint a Birmingham és Wolverhampton közötti 40 kilométernyi távolság 36 perces vonatozással vagy 45 perces autózással küzdhető le. A HA-LKZ utasainak tehát bőven volt idejük odaérni a kora este kezdődő angol-magyar meccsre.

A birminghami repülőtér és Wolverhampton távolsága (forrás: ADSBexchange.com)

„Jövő héten is így fogok menni!”

Könnyen lehetséges, hogy az OTP-vezérrel szurkoló Orbán Viktor a HA-LKZ fedélzetén utazott a helyszínre, ugyanis az egyéb általa használt repülők – a négy honvédségi gép és a Mészáros Lőrinchez köthető osztrák magángép – nem mentek Angliába június 14-én.

Az OTP repülőinek kényelmét azonban már többször élvezte a miniszterelnök, aki az előző, HA-LKN lajstromjelű gép fedélzetén ment például 2010-ben Azerbajdzsánba, 2015-ben a párizsi terrorellenes felvonulásra, 2016-ban pedig a Bajnokok Ligája döntőjére.

2017-ben adta el az OTP tulajdonában lévő Air-Invest Kft. a HA-LKN-t és vette meg a HA-LKZ-t, ami akkor körülbelül 11 milliárd forintba kerülhetett. 2018-ban összegyűjtöttük, hogy a HA-LKZ útjai többször egybeestek Orbán Viktor külföldi látogatásaival, melyek között politikai események és focimeccsek is voltak. Egy alkalommal a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán is közzétettek egy videót arról, hogy az OTP-s magánrepülővel utazott Berlinbe.

Orbán Viktor is használja, „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban az OTP magánrepülőgépe | atlatszo.hu

Orbán Viktor is használja, „Magyarország kormánya” jelöléssel repked a világban az OTP magánrepülőgépe

Cikkünk után négy hónappal megszólalt az ügyben Csányi Sándor OTP-elnök, aki azt nyilatkozta, hogy Orbán mindig személyesen fizette ki az utakat. Ugyanezt mondta egy akkori Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is, aki szerint Orbán átláthatóan utazik. Ehhez képest azóta is titkolják az érintettek, hogy pontosan mennyibe kerültek Orbán magángépes útjai, és ki fizette azokat.

Maga a miniszterelnök nem csinált nagy ügyet a magángépezésből: amikor erről kérdezték a parlamentben, azt válaszolta, hogy:

„30 éve is így mentem, jövő héten is így fogok menni!”

Ez afféle ígéret lehetett, mert múlt héten a magyar válogatott Olaszország ellen játszott a cesenai stadionban, a magyar miniszterelnök pedig a helyszínen szurkolt Csányi Sándorral, és az OTP tulajdonában lévő HA-LKZ a Cesena melletti reptéren landolt a meccs előtt.

Orbán Viktor az OTP magángépével mehetett az olasz-magyar meccsre | atlatszo.hu

Hogy pontosan kit/kiket vitt és hozott az osztrák bejegyzésű privát jet, melynek fedélzetén korábban már Mészáros Lőrincet, Szíjj Lászlót és magát a miniszterelnököt is lefotózták, nem tudjuk. Mindenesetre érdeklődtünk a Miniszterelnökségen, hogy mikor és hogyan utazott Orbán Viktor Párizsba a hétvégén. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Orbán Viktor azonban nem csak az OTP repülőjével utazgat: 2018-ban lefotóztuk, ahogy a Videoton bulgáriai mérkőzése után kiszállt egy 17 milliárd forintos, Bombardier Global 6000 típusú magánrepülőből Budapesten. Az osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű gépet azóta használta már Mészáros Lőrinc és Szíjj László is, és bár az ausztriai szabályozás miatt a tulajdonosa nem megismerhető, az utasok alapján egyértelműen a Fidesz belső köreihez köthető.

2019-ben Orbán ezzel az osztrák magángéppel mehetett a Montenegro-Magyarország meccsre is, idén május végén pedig Párizsba, a Bajnokok Ligája döntőjére is.

Orbán Viktor miniszterelnök és a NER luxusrepülője is Párizsban járt a BL-döntő napján | atlatszo.hu

Hogy pontosan kit/kiket vitt és hozott az osztrák bejegyzésű privát jet, melynek fedélzetén korábban már Mészáros Lőrincet, Szíjj Lászlót és magát a miniszterelnököt is lefotózták, nem tudjuk. Mindenesetre érdeklődtünk a Miniszterelnökségen, hogy mikor és hogyan utazott Orbán Viktor Párizsba a hétvégén. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Épp tegnap emelték Orbán fizetését

Tavaly egyébként az OTP tulajdonában lévő Air-Invest Kft. vett egy vadiúj, Falcon 8X típusú repülőgépet, ami a HA-LKW lajstromot viseli, és körülbelül 17 milliárd forintba kerülhetett. Az elmúlt egy évben a HA-LKW több híres nyaralóhelyen járt az Adriától Dubajon át a Maldív-szigetekig, de járt Finnországban, Ukrajnában, Oroszországban és Kínában is.

A gyártó honlapja szerint termékeik közül a Falcon 8X rendelkezik a legtágasabb kabinnal: 13 méter hosszú, majdnem 2,5 méter széles és 1,88 méter magas. Általában 12-14 üléssel szerelik fel az utasok kényelme érdekében, de igény szerint ez a szám csökkenthető vagy akár 16-ra is növelhető. Hatótávolsága közel 12 ezer kilométer, tehát egy tankkal képes például Pekingből New Yorkba, Londonból Hongkongba vagy Sao Paolóba elrepülni. Végsebessége 0,90 mach, vagyis bő 1100 kilométer óránként.

17 milliárd forintos, Falcon 8X típusú repülőgépet vett tavaly az OTP cége | atlatszo.hu

Ahogy a videón is látható, egy új Falcon 8X listaára 58-60 millió amerikai dollár (extrák esetén több), ami a jelenlegi nagyjából 370-es árfolyammal számolva 21-22 milliárd forintot jelent. Egy évvel ezelőtt, a HA-LKW magyar lajstromba vételekor azonban még csak 300 forint körül járt a dollár-árfolyam, vagyis akkor az 58 milliárdos repülő körülbelül 17 milliárd forintba kerülhetett.

Egy Falcon 900LX típusú repülőgép (amilyen a HA-LKZ) óránkénti üzemeltetési költsége jelenleg úticéltól és a repült óráktól függően 1-1,3 millió forint a külföldi szakportálok szerint. A modernebb Falcon 8X (amilyen a HA-LKW) működtetése ennél drágább: a körülmények függvényében 1,2-1,7 millió forint körül van.

Egy-egy meccslátogatás tehát többmilliós költség, amit Orbán Viktor a vagyonnyilatkozata alapján nem tudna kifizetni, mert bevallása szerint évek óta egy forint megtakarítása sincs. Viszont épp tegnap szavazta meg a fideszes többségű parlament Orbán fizetésemelését, aki miniszterelnökként az eddigi 1,5 millió helyett havi bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, amihez hozzájön még az 1,3 milliós képviselői alapdíj.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A magyar csapat tagjai győzelmüket ünneplik a labdarúgó Nemzetek Ligája 4. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkőzés után a wolverhamptoni Molineux Stadionban 2022. június 14-én. A magyar válogatott 4-0-ra győzött (forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás