cikkünk nyomán

Nagy István agrárminiszter kivizsgáltatja a jánossomorjai csatornaprojektet, mert „nem hangzik jól”

Néhány napja egy kommentelő felhívta az agrárminiszter figyelmét a Facebook-oldalán az Átlátszó cikkére, ami arról szól, hogy a Mosoni-Duna vizét elvezetik az osztrák határig, és esetleg a Fertő tóba is juttatnának belőle. Az agrárminiszter azt válaszolta a kommentelőnek: „Nem hangzik jól mindez. Kivizsgáltatom.”

Nagy István agrármérnök végzettséggel rendelkezik, családjával Mosonmagyaróváron él, 2010-től 2014-ig a város polgármestere is volt. 2010 óta a Győr-Moson-Sopron megyei 5. számú választókerület országgyűlési képviselője, hozzá tartozik Jánossomorja is. 2014-től 2018-ig a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára volt, majd 2018-ban a megújult nevű tárca, az Agrárminisztérium vezetője lett.

Nagy István rendkívül aktív politikus: rendszeresen átad vagy megtekint valamit, és mindezt honlapján, valamint Instagram- és Facebook-oldalán is nyomon követhetik az érdeklődők. Facebook-oldalán emellett egyéb inkább kormánykommunikáció, mint agrárügyi témákban (pl. Békemenet) is gyakran posztol, és sűrűn találkozhatunk oldala hirdetéseivel is a közösségi oldalon.

2021. november 12-én is megjelent egy hirdetése: semmi extra tartalom, csak ő és egy Fidesz-narancssárgával írt követési felhívás. A Facebook adatbázisa szerint a reklámot a Fidesz finanszírozza, eddig 90-100 ezer forintot költöttek rá, és 70-80 ezer embert értek el vele.

Az agrárminiszter szolid hirdetéséhez összesen 86 hozzászólás érkezett, köztük egy választókerületi lakosé, aki udvarisan megérdeklődte az agrárminisztertől, hogy

milyen információkkal bír a Mosoni-Dunának a vízét megcsapoló, a vízét Ausztriába vezető projekttel kapcsolatban? A 2019-es kormányhatározat óta nem kaptunk érdemi információt az ügyben!

A kommentelő hozzátette, hogy a projekttel kapcsolatos anyagokat összegyűjtötték, az összefoglaló itt olvasható, majd belinkelte az Átlátszó szeptemberi cikkét a jánossomorjai csatornaberuházásról.

Érdeklődő komment az agrárminiszter Facebook-oldalán

Duna-vizet Ausztriába és esetleg a Fertő tóba is

Idén szeptemberben írtuk meg, hogy a kormány tervei szerint a Lébény-Hanyi főcsatornát meghosszabbítják Ausztriáig, hogy a Duna vizével öntözzék a Jánossomorja környékén lévő és a szomszédos osztrák földeket. Környezetvédők szerint ez már önmagában rossz ötlet, de szó van arról is, hogy a Jánossomorjánál épülő új csatornából, Duna-vízzel pótolják a Fertő tó vizét, ami a zöldek szerint végzetes lehet a teljesen más kémiai összetételű tó ökoszisztémájára.

A csatornakivitelezést 3,8 milliárd forintos ajánlattal Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, egy másik cégének pedig Jánossomorja környékén vannak földjei. Vagyis az öntözési projektből duplán profitál a miniszterelnök barátja.

Elvezetik a Mosoni-Dunát az osztrák határig, a Fertő tó vizét is innen akarják pótolni | atlatszo.hu

„A Mosoni-Dunából, Mosonmagyaróvárnál kiágazó Lébény-Hanyi öntöző főcsatorna szabad vízkészletből, Jánossomorja város és térségének jelenleg nem öntözhető mezőgazdasági területek öntözésfejlesztési lehetőségének és a város rekreációs-, turisztikai vízigényeinek megteremtése, valamint a szomszédos osztrák határ menti területek vízpótlási lehetőségének biztosítása.”

Nem hangzik jól mindez

Az érdeklődőnek egy másik kommentelő azt mondta, hogy válaszát várhatja, ilyen kérdésekre nem válaszolnak, de ő reménykedett. Azt írta, hogy bízik Nagy István válaszában, és az agrárminiszter szokott járni falunapra és egy csomó átadóra a környéken. Hidd el, lesz majd aki megkérdezi élőben!

Neki lett igaza, hamarosan válaszolt neki Nagy István (vagy a Facebook-oldalának kezelője). Méghozzá pont olyan udvarias, lényegretörő és pozitív reakciót adott, amilyet egy újraválasztásban reménykedő politikustól elvár a hozzá forduló állampolgár.

Köszönöm, hogy elküldted. Nem hangzik jól mindez. Kivizsgáltatom.

Teljesen profi válasz, emberközelien telefonról begépelve pár plusz szóközzel és ékezethiánnyal, a végén pedig a jóindulatú hatalom intézkedése. Első látásra abszolút alkalmas a választópolgár megnyugtatására. Másodikra már nem annyira, hiszen ha a térség országgyűlési képviselője, aki ráadásul az agrárminiszter is egyúttal, csak egy kommentelőtől kapott újságcikkből értesül a jánossomorjai csatornaprojektről, akkor az elég sok kérdést felvet a hozzáértésével és munkájával kapcsolatban.

Az agrárminiszter válasza

Az öntözés közérdek

Persze, az is lehet, hogy az agrárminiszter mindezt csak a kommentelő megnyugtatására írta, mert a honlapját és Facebook-oldalát végigböngészve kiderül, hogy nagyon fontosnak tartja a mezőgazdasági területek öntözhetőségét, és a Fertő tavi gigaberuzás is tetszik neki.

Tavaly májusban például kijelentette, hogy az öntözött területek növelése társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból is kulcskérdés, legutóbb pedig idén októberben, a siófoki öntözőrendszer állami átvétele alkalmából beszélt az öntözött területek növeléséről. Facebook-oldalára november 9-én került fel egy videó a témában.

A Fertő tavi beruházásra szükség van”

Nagy István először szintén egy videóban mondta el véleményét a Fertőrákoson zajló környezetpusztító állami építkezésről. A Facebook-oldalán 2021. július 10-én közzétett videóban az látható, hogy a beruházást irányító Sopron-Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. (SFTFN) vezetőjével, Kárpáti Bélával mosolyogva sétál a letarolt Fertő-parton.

Közben a képek alá vágott hanganyagon az agrárminiszter arról beszél a nézőknek, hogy az építkezés nagyon is szükséges, 30 év lemaradását hozza be, és az első perctől kezdve kiemelt jelentőséget tulajdonít a természet védelmének és a környezet tiszteletének. További reklámszövegek után, a videó végén Nagy felteszi a kérdést, hogy az ellenzék és szószólói kinek az érdekeit képviselik, amikor a program leállításán és ellehetetlenítésén dolgoznak?.

Kicsit később, 2021 augusztusában bővebben is kifejtette gondolatait a Fertő tavi beruházással kapcsolatban: a Greenpeace által Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levélre, amelyben a környezetvédők a projekt leállítását kérték, Nagy István válaszolt. Az agrárminiszter kétoldalas levelében kiállt az építkezés mellett, amelynek szerinte semmilyen káros hatása nincs a természetre.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter beszédet mond a településfásítási program őszi ültetési időszakáról tartott sajtótájékoztatón Jánossomorján, a Bajcsy-Zsilinszky utcai játszótéren 2021. szeptember 18-án (forrás: MTI/Krizsán Csaba)

Megosztás