családbarát intézkedések

Matolcsy Ádám is diplomata-útlevéllel utazgat

Matolcsy György kisebbik fia, Matolcsy Ádám luxuséletéről többször írtak a lapok. Milliárdos otthon, menő kocsik, magánrepülők – avagy részletek egy bútorgyáros életéből. Most kiderült, a vámmal és az útlevélellenőrzéssel sem kell sokat vacakolnia az ifjú Matolcsynak, hisz valamiért úgy gondolta a Külügyminisztérium, kijár neki a diplomata-útlevél. A vízummentes beutazás mellett nincs vámvizsgálat, sorban állás, ráadásul diplomáciai mentesség is jár vele. 

A Direkt36 hosszú cikkben mutatta be a Matolcsy-kör életét és felemelkedését februárban. Ebben a cikkben látható egy fotó, amin Somlai Bálint a kisgépes terminálról távozik épp feleségével, a szüleivel, illetve apósával és anyósával. Somlai Bálint Matolcsy Ádám barátja. A képen egy fiatal nő két útlevelet tart a kezében: egy „hagyományos” bordót és egy zöldet. Utóbbi a diplomata-útlevelek színe.

Megkerestük ezért a Külügyminisztériumot egy közadatigénylés keretében, hogy megtudjuk, Matolcsy Ádám, Somlai Bálint Fülöp vagy más az útlevél tulajdonosa. A veszélyhelyzetre való hivatkozással májusi kérdéseinkre csak július 4-én válaszoltak. Ebből kiderül, hogy a három személy közül egyedül Matolcsy Ádámnak van diplomata-útlevele.

A jegybankelnök fia pedig az 1998. évi XII. törvény. 12. § (2). alapján kapott, amely szerint „kizárólag utazásának időtartamára érvényes diplomata-útlevelet kaphat az a személy is, aki a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke vagy a külpolitikáért felelős miniszter megbízásából diplomáciai küldetéssel utazik külföldre, továbbá az, akinek az útlevéllel történő ellátását rendkívül indokolt esetben az irányítást (felügyeletet) gyakorló miniszter javaslatára a külpolitikáért felelős miniszter engedélyezte”.

Hogy pontosan miért járt az értékes okmány Matolcsy Ádámnak, nem tudni, de nem ő az egyetlen, aki Szijjártó Péter minisztériumától kapott útlevelet.

Például Dzsudák Balázsnak is járt a zöld okmány. Vele kapcsolatban azzal magyarázták a dolgot, hogy „Dzsudzsák Balázs a magyar nemzeti labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, és igen, ezáltal méltó és érdemes a diplomata-útlevélre”.

De Lénárd Andrásnak, a Tiltott Csíki sör tulajdonosának és Habony Árpádnak sem kell sorban állni az ellenőrzéshez. Sőt, Schadl Györgynek és nejének is járt a zöld okirat. Amikor erről kérdezték Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt nyilatkozta, nem tudja az okát. Igaz, később pontosított, mondván, szerinte minden kamarai vezetőnek van diplomata-útlevele, bár a végrehajtói kar 2015 óta nem létezik, hanem karrá alakult.

Habony Árpádnak már van diplomata-útlevele | atlatszo.hu

Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását, tudta meg az Átlátszó.

Nem spóroltak vele

2010–2019 között 17 ezer ember kapott itthon diplomata-útlevelet. Hivatalosan a diplomaták, magas rangú állami tisztviselők (államfő, kormánytagok, OGY-képviselők, alkotmánybírák) kapnak ilyet, illetve időszakos útlevelet kaphat, aki magas rangú állami tisztviselők megbízásából utazik külföldre, és ez az utazás időtartama alatt érvényes. 2020 júliusában a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 2400 útlevelet kaptak magas rangú állami szereplők és katonák.

A jogszabály azonban elég nagy mozgásteret ad Szijjártó Péternek, aki miniszterként gyakorlatilag bárkinek engedélyezheti a diplomata-útlevél kiadását.

Schadl György például vallomásában azt állította: azért kapott diplomata-útlevelet, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson – írta a hvg.hu. De ez nyilvánvalóan nem indokolja, miért járt a feleségének is. A dolog pikantériája, hogy a végrehajtói kar elnöke és felesége épp ezekkel az útlevelekkel és nagy összegű készpénzzel a csomagjában igyekezett Dubajba, amikor a repülőtéren őrizetbe vették.

Jól menő üzlet, villa, sportautók

A 36 éves Matolcsy Ádám György élete csupa játék és mese. Bútorgyára jól prosperál, dőlnek az állami megrendelések. Ha pedig ez nem lenne elég, a Brexit-kárpótlási alapból is jutott neki 308 millió forint annak ellenére, hogy 50 millió forintos büntetést kapott egy EU-s pályázat nem megfelelő elszámolása miatt. Februárban 115 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott technológiafejlesztésre, az EU gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programjából.

Lesz miből költeni luxusra: Matolcsy Ádám bútorgyáros cége megnyolcszorozta a nyereségét tavaly | atlatszo.hu

Matolcsy György jegybankelnök kisebbik, az üzleti életben aktívabb fia, Matolcsy Ádám kimagasló évet zárt. A Balaton Bútor Kft. bevétele több mint kétszerese lett az előző évihez képest: 1,6 milliárd forintról 3,7 milliárd forintra ugrott. Az adózott eredmény meseszerű ugrást mutat: 18 millióról 155 millióra nőtt. Matolcsy Ádám most nem vett ki pénzt ebből a cégéből, a tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-ből azonban 300 milliós osztalék ütötte a markát. Matolcsy Ádám dúskál az állami és MNB-s megbízásokban, miközben azt sem nagyon takargatja, hogy szívesen költ luxusra a megtakarításaiból.

Ezzel persze semmi gond nincs. De az sem baj, ha valaki szereti a gyors sportautókat, és hajlandó is rájuk áldozni. Sőt, azt sem vetheti senki a szemére, hogy egy svábhegyi villában szeret élni. Bár az némi megütközést kelt, ha kiderül, hogy ezt a villát hogy hogy nem, a Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány vásárolta meg, majd a Felis nevű magántőkealapnak adta tovább, amit Száraz István, Matolcsy Ádám barátja érdekeltségébe tartozó alapkezelő kezel.

Az ifjabb Matolcsy nem tagadta, hogy lakott a villában, bár vélhetően nem akarta nagydobra verni a dolgot. Ám köszönhetően nejének, az Instagramra kikerült az egyedi ablakokkal rendelkező otthon képe, és Hadházy Ákos képviselő azonnal lecsapott a történetre.

Már egy Porsche 911 Coupé is parkol Matolcsy Ádám Porsche 911 Targái mellett | atlatszo.hu

Bár cikkünk az oldtimer Porsche 911 tulajdonosát szerette volna beazonosítani, egyelőre nem jártunk sikerrel, ugyanakkor pár figyelemreméltó címazonosságra bukkantunk, melyek tovább erősítik azt a már korábban kialakult képet, miszerint a Matolcsy Ádám, Száraz István és Somlai Bálint nevével fémjelzett vállalkozói és baráti kör több szálon is kötődik egymáshoz, és a Matolcsy György jegybankelnök vezette MNB által kezelt állami, valamint alapítványi vagyonhoz.

Zimre Zsuzsa

Nyitókép: Átlátszó-montázs

Megosztás