közbeszerzés

Hetente 50 ezer sms küldését tervezi a Miniszterelnökség alá tartozó állami cég

Máig legendás a Belügyminisztérium 2013 márciusában kiküldött sms-e, amelyben arra biztatta a lakosságot a nagy havazás közepette, hogy üljenek át egy másik autóba, ha kifogyott az üzemanyaguk. Hogy ilyen vagy teljesen más típusú üzenetek küldését tervezi-e a Miniszterelnökség alá tartozó Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft., egyelőre nem tudni, ugyanis megkeresésünkre nem reagáltak. Egy dokumentációból azonban annyi kiderült, hogy óránként akár 2000 sms továbbítására is alkalmasnak kell lennie annak, aki szeretné elnyerni az állami cég tenderét. 

Tömeges SMS küldő szolgáltatásra írt ki közbeszerzési eljárást május 17-én az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. A társaság 100%-ban állami tulajdonú és a Miniszterelnökség alá tartozik. Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum szerint a beszerzés célja „saját fejlesztésű pályázati informatikai rendszeréből rendszeres SMS üzenetek küldését biztosító szolgáltatás igénybevétele”.

A szerződést a felek a szolgáltatás megkezdésének napjától számított 12 hónapos időszakra kötik, illetve akkor szűnik meg, amikor az Ajánlatkérő a nyertest értesíti arról, hogy a rendelkezésre álló keretösszeg (40 000 000 forint) terhére további szolgáltatást nem kíván igénybe venni. Az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. a keretösszeg kimerítésére nettó 28 000 000 forint összegig (70%) vállal kötelezettséget.

A leírás szerint a szolgáltatás keretében valamennyi hazai és külföldi mobil szolgáltató előfizetőjének irányába biztosítani kell az SMS-küldést, függetlenül attól, hogy a fogadó fél belföldön tartózkodik-e, vagy roaming szolgáltatás keretében veszi igénybe a szolgáltatást. (A külföldi mobil szolgáltatók előfizetőinek irányába küldendő SMS-ek aránya nem éri el az 1%-ot.)

A szolgáltatás küldési kapacitásának biztosítania kell az akár 2000 db SMS/óra értéket is.

„A szolgáltatás keretében az SMS-ek küldését a hét minden napján 0-24 órában (7/24) biztosítani szükséges, átlagosan heti 50 000 db SMS küldését tervezi a szerződés időtartama alatt, de ezt meghaladó heti darabszám elérése is lehetséges” – olvasható a dokumentumban. A szolgáltató emellett vállalja, hogy az esetleges műszaki hibák javítását a bejelentésétől számított 1 órán belül megkezdi, és 4 órán belül befejezi a hét bármely napján.

Cikkünk megjelenésekor még nem volt nyilvános a nyertes kiléte.

Részlet a közbeszerzési dokumentációból (forrás: ekr.gov.hu)

Nem árulták el, mire szánják

Június 21-én érdeklődtünk Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft.-nél és a Miniszterelnökségen is, hogy kiknek, mikor és milyen tartalmú sms-eket terveznek küldeni.

Az [email protected] küldött levelünkre először egy automatikus válasz érkezett a Széchenyi Terv Plusz Ügyfélszolgálatától, amelyben köszönték megkeresésünket, és amelyben azt írták, a lehető legrövidebb időn belül válaszolnak. Egy héttel később érdeklődtünk, hogy mikor számíthatunk válaszra. Akkor ismét megköszönték az érdeklődést, majd pár nap múlva azt írták, mivel a megkeresés címzettje a [email protected] cím volt, így érdemi válasz erről az e-mail címről fog érkezni. (Valójában két címzettje volt a sajtómegkeresésnek.)

Mindez június 30-án volt. Azóta se tőlük, se Miniszterelnökségtől nem érkezett válasz.

Üzenetek az államtól

Hogy miért van szüksége az állami cégnek óránként akár 2000 üzenet kiküldésére, egyelőre tehát nem tudni.

A legemlékezetesebb sms azonban minden bizonnyal a Belügyminisztériumtól (BM) jött 2013. március 15-én, amikor a masszív havazás miatt gyakorlatilag megbénult az ország. Akkor a BM ezt üzente:

„Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!”

Tavaly pedig egy internetes időpontfoglaló rendszert próbáltak ki így, amelynek során 70 ezer, a koronavírus elleni oltásra már regisztrált személy kapott sms-t. A szöveges üzenetben szereplő kód alapján lehetett időpontot foglalni a meghatározott helyszíneken és napokon. A hírt akkor György István, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára jelentette be.

A Belügyminisztérium legendás sms-e 2013-ból

Az egyik tulajdonos meghalt, miután az állam átvette a céget

Az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. társaság neve eredetileg WELT 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. volt; 1995-ben alapították Budapesten.

A Welt 2000 Kft. 2003-tól tíz évig dolgozott az államnak, a társaság az első Orbán-kormány idején lett beszállító: pályázatkezelő szoftvert adtak el az akkor Matolcsy György vezette gazdasági minisztériumnak. Néhány évvel később ezt fejlesztették tovább úgy, hogy a program az EU-s pályázatokat is kezelje. A program forráskódja a Welt 2000 tulajdonába került. Később az EU részben ezt, részben pedig azt tartotta szabálytalannak, hogy a cég úgy nyert hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést az államtól, hogy a versenykorlátozás nem volt indokolt.

2014 januárjában aztán Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára jelentette be, hogy megállapodtak az Egységes Monitoring Információs Rendszer (EMIR) működtetőjének, a Welt 2000 Kft.-nek a megvásárlásáról. Ahogy azonban azt az Átlátszó megírta, 2014 júliusában az átírásra még nem került sor.

A gyámügy dönthet az uniós pályázatkezelő rendszer tulajdonjogáról | atlatszo.hu

Bár Csepreghy Nándor januárban azt állította, hogy egymilliárd forintért megvette az állam a Welt 2000 Kft.-t, az Átlátszó értesülése szerint erre azóta sem került sor. Az egyik tulajdonos, Komáromi András váratlan halála után ugyanis a társaság rá eső része kiskorú gyermekeihez került, az államnak tehát újabb köröket kell futni, ha valóban meg akarja szerezni az uniós pályázatkezelő rendszert üzemeltető magáncéget. Úgy tudjuk, hogy a gyámügynek kulcsszerepe lehet az eladási procedúrában.

Komáromi András, az EMIR jogtulajdonosa ugyanis az adásvétel után – amit ő soha nem akart – váratlanul meghalt. A 444 akkori cikke szerint a 47 éves üzletember nem volt beteg: a közeli barátai szerint nagyon megviselte a cég eladása körüli vita, és nem kizárt, hogy halála összefüggött ezzel. A társaság rá eső része így kiskorú gyermekeihez került, ez pedig megnehezítette az állam dolgát. Végül 2014 novemberében nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették a Welt 2000 állami megvásárlását.

Az Új Világ Nonprofit Szolgáltató Kft. ma többek között az EKR (Elektronikus Közbeszerzési Rendszer) üzemeltetője.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kampányüzemmódban a választások előtt (forrás: a politikus Facebook-oldala)

Megosztás