közbeszerzés

Száraz István cége nyerte az MNB kétmilliárdos kommunikációs tenderét

A Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. látja el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019–2020. évi kommunikációs tevékenységéhez kapcsolódó feladatokat – derült ki az EU-s közbeszerzési értesítő október 16-i számából. A nyertes cég tulajdonosa, Száraz István többször üzletelt már Matolcsy György jegybankelnök környezetével.

A megbízás a nettó 1,95 milliárd forintos keretösszeg kimerüléséig vagy legkésőbb 2020 végéig szól. Az MNB az „Azonnali Fizetési Rendszert”,  a „Növekedési Hitelprogram Fixet,” és a „Növekedési kötvényprogramot” akarja reklámozni a cég segítségével, amely az MNB egyéb kommunikációs és kampánytevékenységéhez kapcsolódó feladatokat is bonyolítja, valamint a PR-t és a rendezvényeket szervezi majd.

A pályázók az egyes kommunikációs munkákra nem tehettek részajánlatokat, mert az MNB kikötötte, hogy a „fő feladat a projekt egész arculatának egységes meghatározása, a terméket az alapoktól kell felépíteni, annak későbbi kommunikációja a már kialakított egységes szakmai stratégia mentén valósulhat meg következetes tartalommal.”

A tender eredményhirdetéséről szóló tájékoztatóban szerepel az is, hogy a Frank Digital Kft. alvállalkozókkal teljesíti majd többek között a médiavásárlást, médiafelületek vásárlását, kampányértékelést, a kapcsolódó ügynökségi szolgáltatásokat, a kreatív tervezési, kivitelezési, gyártási kutatási és értékelési, illetve a PR és rendezvényszervezési feladatokat.

A Frank Digital – mint megírtuk – 2017 szeptemberében a New Land Media Kft.-vel együtt nyerte el az MNB-től a “fogyasztóbarát” lakáshitelek reklámozását. Arra a kommunikációs kampányra szánt keretösszeg nettó 1,5 milliárd forint volt.

A Frank Digital Kft. Száraz István Péter érdekeltsége, akinek a neve onnan ismert, hogy ő alapította az azóta megszűnt, az MNB alapítványok által pénzelt VS.hu-t, továbbá az Origo tulajdonosa is volt egy időben a New Wawe Media Group Zrt. nevű cégén keresztül, amelyet a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégének, a Magyar Stratégiai Zrt.-nek adott tovább. Matolcsy Ádám befektetéseiről itt írtunk bővebben:

Matolcsy Ádám Porsche 911 Targákat gyűjt

Pár hónappal ezelőtt egy olvasónk vette észre, hogy három Porsche 911 Targa parkol egymás mellett egy XIII. kerületi garázsban. Az Átlátszó kiderítette, hogy az autók Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fia, a kormányközeli vállalkozóként közpénzből meggazdagodott Matolcsy Ádám gyűjteményébe tartoznak. Megtaláltuk a gyűjtemény negyedik darabját is.

A Frank Digital korábban dolgozott Schmidt Mária alapítványának és a MOB-nak is. A hvg.hu értesülése szerint Száraz Matolcsyék mellett jó kapcsolatot ápol a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal is. A huszonéves NER-milliárdosokról ebben a cikkünben írtunk bővebben:

Huszonévesen milliárdosok – így áll a saját lábán az Orbán-rezsim második generációja

Kennedyk vagy Alijevek? A nyugati vagy a keleti változatra hasonlítanak jobban a közelmúltban kialakult magyar politikus- és oligarcha-dinasztiák? Az Orbán-Tiborcz házaspár, a három Mészáros-testvér és Matolcsy Ádám vagyona összesen tízmilliárdos nagyságrendű, Mészárosék második generációja ráadásul több százmilliárdos tőzsdei értékű cégek döntéshozó és ellenőrző testületeiben is szerepet kapott.

A Frank Digital Kft. 2018-ban nettó 940,2 millió forintos árbevétel mellett 1,1 millió forintos adózott eredményt ért el. A vállalkozásnak az Opten Kft. adatai alapján a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft. a tulajdonosa, amely szintén Száraz István érdekeltsége. A DryCom tavalyi árbevétele nettó 461,5 millió forint volt, adózott eredményként pedig 142,9 millió forintot könyvelhetett el.

A Frank Digitalnek nem volt nehéz dolga a közbeszerzés elnyerésében, mert a másik induló, a Wavemaker Hungary Kft. érvénytelen ajánlatot nyújtott be. A médiaügynökség vezetője Gulyás János, a Magyar Reklámszövetség elnöke. A tendert a K-Monitor saját fejlesztésű közbeszerzés-figyelő oldala, a Red Flags több szempontból is problémásnak találta.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás