aranyélet

Lesz miből költeni luxusra: Matolcsy Ádám bútorgyáros cége megnyolcszorozta a nyereségét tavaly

Matolcsy György jegybankelnök kisebbik, az üzleti életben aktívabb fia, Matolcsy Ádám kimagasló évet zárt. A Balaton Bútor Kft. bevétele több mint kétszerese lett az előző évihez képest: 1,6 milliárd forintról 3,7 milliárd forintra ugrott. Az adózott eredmény meseszerű ugrást mutat: 18 millióról 155 millióra nőtt. Matolcsy Ádám most nem vett ki pénzt ebből a cégéből, a tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-ből azonban 300 milliós osztalék ütötte a markát. Matolcsy Ádám dúskál az állami és MNB-s megbízásokban, miközben azt sem nagyon takargatja, hogy szívesen költ luxusra a megtakarításaiból.

Megjelent a Balaton Bútor Kft. tavalyi évre vonatkozó beszámolója. Matolcsy György jegybankelnök fia, Ádám, 2015-ben vásárolta meg a bútorgyárat.

A jó hír, hogy a jegybankelnök fiának érdekeltsége 2021-ben több mint kétszeres bevételt ért el, mint az azt megelőző évben: 1,6 milliárd forintról 3,7 milliárd forintra ugrott. Az összegből 673 millió forint exportértékesítést takar. Az adózott eredmény meseszerű ugrást mutat: 18 millióról 155 millióra nőtt, ami több mint nyolcszoros növekedés. A nyereséget az eredménytartalékba helyezték.

A cég nem szűkölködött nyertes pályázatokban: 428 millió forint támogatást számoltak el. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég számolt be arról, hogy szabálytalanság miatt bukott 50 millió forintot a cég, ennyivel csökkentették ugyanis az okos irodafejlesztést célzó uniós pályázatának a támogatását.

Folyik a közpénz Matolcsyhoz

A beszámolóban megjegyzik, hogy a Balaton Bútor Kft. jelenléte az angol piacon hosszú ideje jelentős volt: „Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével sajnálatos módon piacot veszítettünk és drámai mértékben növekedtek vám és adminisztratív költségeink. A piacvesztés miatti hatást számoltuk ki, és a tényszámok alapján indultunk a BAR-2021 Európai Bizottság Brexit kárenyhítő pályázatán.” A 24.hu írta meg, hogy a Brexit-kárpótlás alapjából 308 millió forintot nyert el a cég, ami a 2020-ban elért teljes profit tizenhétszerese, a frissen közzétett 2021-esnek pedig a duplája.

A pénzügyi beszámoló szerint a cég többségi tulajdonosa a Magyar Stratégiai Zrt., amelynek egyszemélyes tulajdonosa Matolcsy Ádám György. A pénzt anno a Matolcsy-unokatestvér, Szemerey Tamás bankjától, a Növekedési Hitelbanktól vették fel. Később az is kiderült, hogy valójában az édesapa, Matolcsy György emblematikus programja, a cégeket olcsó hitelekkel támogató Növekedési Hitelprogram volt a hitel forrása.

A cégadatbázis szerint a Balaton Bútor Kft. a Glamorous Szépségipari Berendezések Kft. többségi (80 százalékos) tulajdonában van. Ez a cég is Matolcsy Ádám érdekeltsége volt, a Balaton Bútor Kft. jogelődje, a beolvadást 2018-ban határozták el. 

A Balaton Bútor Kft. igen sikeresen szerepel az elmúlt években az állami közbeszerzéseken. A bútorgyár szállított a Testnevelési Egyetemnek, az Országos Bírósági Hivatalnak, de még az édesapja által vezetett Magyar Nemzeti Bank által tulajdonolt egykori Postapalotába is. Ezt Vadai Ágnes DK-s képviselő számon is kérte, mire a Nemzeti Nyomozó Iroda válaszában azt közölte, hogy ez etikai kérdéseket vethet fel, de nem indokolja büntetőjogi lépések megtételét – írta a 444.hu.

Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-nek sem sikerült rosszul az év: a vállalkozás 290 millió árbevételt könyvelt el, ez 2020-ban mindösszesen 103 millió volt. A cég tavaly 199 millió forint adózott eredményt ért el, ami több mint háromszorosa a 2020-as nyereségnek, ami 59 millió forint volt. A munkavállalók átlagos létszáma öt fő.

A tavalyi adózott eredményt Matolcsy Ádám osztalékként jóváhagyta, illetve az előző évek eredménytartalékából hozzácsapott még 104 millió forintot. Így 300 millió forintot vett ki ebből a cégéből.

Imádja a luxusautókat és a magánrepülőgépet

Matolcsy Ádám neve idén februárban vált széles körben ismertté, amikor nyilvánosságra került, hogy a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány által megvásárolt, majd a Felis nevű magántőkealapnak továbbadott 1,3 milliárd forintot érő svábhegyi villában lakott egy darabig, és ezt meg is erősítette. A villa titkára úgy derült fény, hogy Matolcsy Ádám felesége Instagramon mutatta meg a gyönyörű otthont, Hadházy Ákos képviselő pedig felismerte azt egyedi ablakai alapján.

Matolcsy Ádám autói (forrás: Átlátszó)

A 36 éves üzletember szereti a luxust, 2019-ben az Átlátszónak megerősítette, hogy négy Porsche 911 Targája van, de egy 2020-as Porsche Taycan Turbo S-t is neki tulajdonítanak. Sajtóhírek szerint utazásain rendszeresen magángéppel repül, de állítása szerint nem tulajdonol ilyen járművet. 

Zimre Zsuzsa—Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Átlátszó-montázs (forrás: balaton-butor.hu; Matolcsy Ádám Facebook-oldala)

Megosztás