Nemzetközi Együttműködés Rendszere

Habony Árpádnak már van diplomata-útlevele

Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását, tudta meg az Átlátszó.

2014 októberében az Amerikai Egyesült Államok megtagadta a belépést az ország területére hat meg nem nevezett magyar állampolgártól. A „kitiltási botrány” néven elhíresült ügyben a szóbeszéd szerint Vida Ildikó akkori NAV-elnök mellett érintett volt Habony Árpád is, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója.

Habony azonban akkor egy friss újsággal fényképezkedett Washingtonban, ami két dolgot jelenthetett: vagy nem volt kitiltva, vagy diplomata-útlevele volt. Az Index rá is kérdezett akkor a külügyminisztériumnál, hogy van-e Habonynak diplomata-útlevele, azonban a tárca nem közölte az információt a lappal.

Ezután Szél Bernadett, az LMP akkori társelnöke közadatigényléssel fordult az ügyben a külügyhöz, ami végül csak pereskedés után, 2015-ben válaszolt: Habonynak akkor és azelőtt sem volt diplomata-útlevele. 2017-ben a jobbikos Szilágyi György kérdésére is azt válaszolta a külügyminisztérium, hogy

„Habony Árpád nem rendelkezett és nem rendelkezik diplomata-útlevéllel”

Idén azonban több forrásból is arról értesültünk, hogy a helyzet megváltozott, és Habony már diplomata-útlevéllel járja a világot, ezért május elején közadatigénylést nyújtottunk be a külügyhöz. Ebben kértük, hogy szíveskedjenek megmondani, hogy van-e Habony Árpádnak diplomata-útlevele, és ha igen, azt mikor, milyen célból, és ki kérvényezte illetve engedélyezte részére.

A tárca válasza szerint Szijjártó Péter külügyminiszter Habony Árpád részére – az érintett kérelme alapján – 2019. február 15-én engedélyezte a diplomata-útlevél kiállítását.

Azt nem közölte a külügy, hogy miért kapott diplomata-útlevelet Habony, akit évek óta Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójaként emlegetnek, és a hírek szerint a háttérből irányítja a kormányzati kommunikációt. Egy ideje ugyan Magyarországon ritkán látni, de külföldön terjeszkedik: 2017-ben Szlovéniában kezdtek médiavásárlásba a hozzá köthető cégek, idén áprilisban pedig az egyik érdekeltsége V4 News Agency (V4NA) néven Londonban alapított nemzetközi hírügynökséget, amelyre a Válasz.hu bukkant rá.

Habony legutóbb február 11-én, a diplomata-útlevele engedélyezése előtt néhány nappal jelent meg nyilvánosan: Orbán Ráhel és Tiborcz István társaságában, sűrűn pislogva hallgatta Orbán évértékelőjét.

A Népszava információi szerint Habony Árpád rendszeresen egyeztet David B. Cornstein amerikai nagykövettel, továbbá Márki-Zay Péter és Kész Zoltán szerint Habony Washingtonban volt május 13-án, amikor Orbán Viktor találkozott Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban.

Mindez azért furcsa, mert Orbán korábban azt mondta, hogy közte és Habony Árpád között nincs hivatalos kapcsolat:

„Ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel”

Habonynak 2015-ben szakértői belépője volt a Parlamentbe is, amelyet a Miniszterelnökség kezdeményezésére kapott, ám a tárca is azt közölte akkor az érdeklődésünkre, hogy nem állnak vele szerződéses viszonyban.

Habony Árpád nem a Miniszterelnökség munkatársa, és soha nem is volt az

Nemrégiben kiderült, hogy az Orbán Viktor bizalmasaként elhíresült Habony Árpád a parlamenti belépőjét a Miniszterelnökség kezdeményezésére kapta, ám most a tárca elismerte, hogy Habony hivatalosan nem a munkatársuk, és soha nem is volt az.

Megosztás