vidéki lapszemle

Saját emberét buktatta le az önkormányzat Kaposváron, Rétvári kitérő választ adott

Debreciner.hu: Úgy tűnik, két év alatt semmi sem valósult meg a Debrecen 2030-ból

Éppen két éve annak, hogy 2020. június 9-én Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Bács Zoltán egyetemi kancellár és Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő bejelentették, elkészült a Debrecen 2030 nevű fejlesztési program, amelynek a támogatásáról már döntött is a magyar kormány. A 600 milliárd forintosnak mondott elképzelésekhez határidőket és a szükséges forrásokat feltüntető, 2030-ig terjedő fejlesztési tervet azonban azóta sem közölt sem a kormány, sem az önkormányzat – írja a Debreciner.

7300.hu: Komlói kórház: kitérő választ kapott a Momentum képviselője a parlamentben

Sebők Éva (Momentum), Hidegkuti Szabolcs komlói önkormányzati képviselő és Péderi Tamás (Momentum Baranya megyei elnök) Rétvári Bencét kérdezték arról, miért kellett megszüntetni Komlón és Mohácson egyes egészségügyi ellátásokat, és kell-e további leépítéstől, kórházbezárástól tartani. Az államtitkár azonban csak arról beszélt a 7300.hu szerint, hogy eddig mennyi fejlesztést hajtottak végre a két intézményben.

KaposT.hu: Büntetőfékezés: az önkormányzat buktatta le saját, Fidesz-delegált bizottsági szakértőjét

Egy éve lesz lassan, hogy a Töröcske városrész felé vezető Boróka utcában egy személygépkocsi – némi útszéli szóváltást követően – agresszíven a menetrendszerű helyi járat elé vágott, s a hirtelen fékezésre kényszerülő busz egyik utasa elvágódott, elájult, megsérült. Az ügyet akkor a hatóságok nem hozták nyilvánosságra, a KAPOS-T is csupán egy szóbeszéd nyomán indult el, amely alapvetően igaznak bizonyult. Most ugyan megjelent egy közlemény a vádemelés kapcsán, azonban arról, hogy ki volt az érintett, csupán az önkormányzat honlapja árulkodott.

Nyugat.hu: „A helyi média nemcsak a múlt, hanem a jövő is” – Az Európa Tanácsban szólalt fel kollégánk

Egész napos ülést tartott az Európa Tanács Aktuális Ügyek Bizottsága a strasbourgi Európa Palotában a napokban. A napirend egyik legfontosabb ügyeként az európai helyi sajtó helyzetéről tárgyaltak. Az ülésre a Nyugat.hu-t is meghívták, a lapot Józing Antal képviselte. „Vidéken el vagyunk szigetelve, lassan lehetetlen újságírót találni, forrásokat szerezni. Pedig a regionális média a demokrácia fontos bástyája, a közélet aktív alakítója” – mondta el többek között Józing.

SzabadPécs.hu: Gyakorlatilag kiürítette a hírhedtté lett Lánc utcai tömböt a pécsi városvezetés, nyugdíjasházat alakítanának ki az épületből

A Szabad Pécs egy városházi sajtótájékoztatót követően számolt be arról, hogy a Lánc utcai tömbházban 120 lakás van, de ezek egyenként 19 és 30 négyzetméter közöttiek. Ezek a kis lakások viszont nem a fiatal családosok számára valók, ezért nyugdíjasházat szeretnének ott kialakítani. A ház a fejlesztés után is önkormányzati tulajdonban maradna, és a város szakcége, az Integrált Nappali Szociális Intézmény (INSZI) működtetné csakúgy, mint a másik, szomszédos, szintén a Lánc utcában lévő nyugdíjasházat. A beköltözési díj (holtig tartó lakhatásért cserébe) akár 6-7 millió forint is lehet a jelenlegi árak alapján. A jelenlegi, szomszédos nyugdíjasotthonban ez az összeg kb. 2,5 millió forint.

Nyitókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 30-án (forrás: MTI/Kovács Tamás)

Megosztás