Kaposvár

Kétszer is megtervezték, mégsem elég a pénz a Deseda kemping felújítására

Nem hirdettek győztest a Kaposvár melletti mesterséges tó, a Deseda melletti, egykor jó hírűnek számító kemping újjáépítésének közbeszerzési eljárásában, miután a legjobb ajánlat is jóval több mint egymilliárddal múlta felül a rendelkezésre álló összeget. A beruházás sorsa így hosszú időre eldőlni látszik, hiába kötött az önkormányzat az üzemeltetésre már 2018-ban szerződést egy Mészáros Lőrinc-közeli idegenforgalmi céggel. A szokványosnak mondható történet egyes elemeiből ugyanakkor különös mintázat látszik kirajzolódni.

Társadalmi célú hirdetés

A túlzás nélkül kudarcsorozatnak tekinthető előzmények ismeretében sokakat meglepett az az optimista kijelentés, amelyre Szita Károly polgármester ragadtatta magát Facebook-oldalán, a beruházás közeli sikerét jövendölve – 2,2 milliárdból. A TED európai uniós közbeszerzési értesítőben is ennyi, nettó 1 773 690 502 forint szerepel forrásként, ám az eljárás jegyzőkönyve szerint a legkedvezőbb ajánlat a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. által adott nettó 2 976 628 861 forint lett volna. A tender emiatt eredménytelen lett.

Eszerint a két héttel ezelőtt megjelent írásunkban bemutatott, forrásszűke miatti újratervezés csúnyán célt tévesztett: még csak megközelíteni sem sikerült a rendelkezésre álló összeget. Ahogyan az korábbi cikkünkben is szerepel, a H-BON Mérnöki Irodának adott három megbízás, az első tervezés, az el sem kezdődött kivitelezés műszaki ellenőri feladatai és a második tervezés végösszege kísérteties egyezést mutat azzal a százmillió forinttal, ami a kormánnyal kötött, 2020 júniusában lejárt támogatási szerződésben ilyen címen szerepel.

Az időhúzás haszna: kétszer fizet a kaposvári önkormányzat a Deseda kemping terveiért

Sehol sem tart a Kaposvár szomszédságában található Deseda-tó kempingjének felújítása, de az önkormányzat három éven belül már kétszer is kifizette…

Ezt a pénzt nyilván akkor sem kell visszafizetni, ha végül a beruházás véglegesen meghiúsul. Nehéz elképzelni, hogy egy jó nevű tervező cég az egy hónapja, költségcsökkentő áttervezésre megkapott megbízást a rendelkezésre álló összeg ismeretében ilyen amatőr módon teljesítse. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy időközben kiderült: a kedvezményezett H-BON Mérnöki Iroda ötven százalékos tulajdonosát, Boa Árpádot nemrég kinevezték Kaposvár főépítészének, nem kell hozzá túl nagy rosszindulat, hogy úgy tűnjék, mintha csupán a 100 millió gyors eltapsolása lett volna a cél.

Gondok a vízminőséggel

Elképzelhető, hogy Kaposvár városa szép lassan megpróbál kihátrálni a kempingberuházásból, miközben menti a menthetőt, ugyanis az 1974-ben létesített, Magyarország leghosszabb mesterséges tavaként számon tartott víztározó vízminőségével folyamatosak a problémák: két éve ijesztő halpusztulással, most pedig komoly kékalga-burjánzással kellett szembenézniük a tó szerelmeseinek. Utóbbi miatt a hét végén rendezett Extreme Man triatlonverseny úszószámát törölni is kellett: duatlon lett belőle. A tényt, hogy erre a vízminőség egészségre ártalmas volta miatt került sor, a helyi sajtó kormánypárti része gondosan elhallgatta.

A vízminőséget károsan befolyásolja a tó nyugati partjának közvetlen közelében folytatott nagyüzemi mezőgazdasági termelés, és az, hogy évtizedek óta nem sikerült eldönteni: a horgászat, vízisportok vagy a fürdés legyen-e az idegenforgalmi cél.

Ezek ugyanis nagyrészt kizárják egymást. A tavat üzemeltető helyi horgászegyesület egyes vélemények szerint – az említett mezőgazdasági művelésből származó műtrágya- és növényvédőszer-szennyezés mellett – jelentős mennyiségű szervesanyagot juttat haleledelként a vízbe, így segítve elő az algásodást.

Úgy tűnik, hiába adott Kaposvár városa Mészáros Lőrincnek kedvező kondíciójú koncessziót, az évtizedes álom, hogy a hely jelentős idegenforgalmat vonzó „turisztikai desztinációvá” nője ki magát, egyelőre nem hatotta meg a NER döntéshozói magaslatain tanyázókat.

Huszka Imre

Nyitókép: A Deseda tó látképe (fotó: Huszka Imre)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás