választás 2022

Gattyán György pártjának alelnöke mögött a Rahimkulov famíliához köthető cégháló van

Nemrég alapított pártot Gattyán György milliárdos üzletember, és egy régi üzlettársa, Huszár Viktor lett az egyik alelnök. Felrajzoltuk a Huszár Viktor mögött álló céghálózatot: az újdonsült párt alelnöke több üzleti szálon is kötődik egy dúsgazdag orosz családhoz, Rahimkulovékhoz. A család egyik tagja az a Ruszlav Rahimkulov, aki Bajnai Gordont a Városháza megvásárlásának szándékával kapcsolatban arra a beszélgetésre invitálta, amelyről titokban hangfelvétel készült. 

Gattyán György néhány hónappal a 2022-es országgyűlési választások előtt döntötte el, hogy pártot alapít. A tavalyi év végén, december 24-én jogerősítette a bíróság a Megoldás Mozgalom (MEMO) nevű párt bejegyzését – szúrta ki  az év elején a Magyar Nemzet a Bíróság.hu adatbázisából.

A szerveződés elnöke Gattyán György, aki a Forbes 2021-es listája alapján a hatodik leggazdagabb magyar, becsült vagyona közel 254 milliárd forint. Nyilatkozatai szerint Orbán Viktort szeretné kétharmados többséggel legyőzni, az azonban továbbra sem világos, hogy mi a célja a politikai színrelépéssel. A milliárdos vagy pártja nem vett részt a 2021-es ellenzéki előválasztáson, többen a Fideszt vélik látni mögötte. A digitalizációval kampányoló pártnak jelenleg egyetlenegy Facebook-bejegyzése sincs.

Gattyán György pártja eddig még nem tett közzé egyetlenegy bejegyzést sem a Facebook-oldalán (forrás: Megoldás Mozgalom/Facebook)

Honnan tett szert a milliárdos üzletember ekkora vagyonra? Gattyán György a Docler-csoport fő tulajdonosa hatalmas vagyonát főként a LiveJasmin nevű webkamerás pornóoldalnak köszönheti. A G7 nemrég nekiesett áttekinteni a Gattyán-birodalom céghálózatát, amit igencsak megnehezített, hogy szerteágazó nemzetközi cégstruktúrát alakított ki az üzletember.

Gattyán György ezenkívül a Teqball egyik alapítója is, ez az a sportág, aminek az a lényege, hogy egy hajlított pingpongasztalon fociznak. A sportnak a politikában is szerepe lett, ugyanis az üzletember a Teqball Zrt.-ből választotta ki újonnan alapított pártjának két alelnökét, Huszár Viktort és Borsányi Gábort, akik a Teqball társalapítói. Hozzájuk csatlakozott még a pártba alelnökként Bajusz Krisztina ügyvéd. A pártot egyébként a milliárdos legnagyobb cége, a Docler Holding székházába jegyezték be, a Kincsem Park melletti Expo tér 5-7-re – írta a Magyar Nemzet. A Teqball honlapján Huszár Viktorról azt írják, hogy „egy igazi futballkedvelő informatikus, aki a Teqball és a Sqiller projekt műszaki hátterét biztosítja”.

A Teqball társalapítói: Gattyán György, Huszár Viktor, és Borsányi Gábor (fotó: Gattyán György/Facebook)

Huszár Viktor a Városháza-ügyben vevőként emlegetett Rahimkulovék üzlettársa

Az ősszel kirobbant Városháza-ügy kapcsán jelenleg a „Városháza eladásának ügyében létrehozott” bizottság vizsgálja egyebek mellett azt is, hogy a budapesti városvezetés tudtával egyeztettek-e a Városháza megvásárlásával kapcsolatban, vagy a felvételeket kiszivárogtató ismeretlen Karácsony Gergelyt és Bajnai Gordont akarta-e kompromittálni a választások előtt.

A Telex számolt be arról novemberben, hogy a nyilvánosságra hozott fotók alapján a Váci út 152–158 alatt került sor a vásárlás iránt érdeklődő Ruszlan Rahimkulov, az üzlettársa, Zentai Péter, a találkozót szervező Gansperger Gyula és Bajnai Gordon közötti találkozóra. Itt készülhetett lesifotó és a titkos hangfelvétel, amit később a volt miniszterelnök meg is erősített.

A Láng Gépgyár legrégibb máig fennmaradt épülete a Váci út felől (forrás: Wikipedia)

Karácsony Gergely, a főváros polgármestere, a Párbeszéd társelnöke január 9-én tett közzé Facebookon egy bejegyzést, amiben azt állítja, hogy a Váci úti Rahimkulov-beruházás irodájába csalta a Fidesz és az Orbán-család könyvelője Bajnai Gordont. Bajnai Gordon pedig azt állítja, hogy az irodában készült hangfelvételt manipulált formában a fővárosi vezetés lejáratására használja a kormánysajtó.

A Telex írta meg még novemberben, hogy ezen a Váci úti címen található többek között a SouthBlaze Kft., aminek az egyik tulajdonosa Huszár Viktor, így itt érhető tetten, hogy a Gattyán-párt alelnöke Ruszlan Rahimkulovval üzletel.

A SouthBlaze Kft.-nek három cég a tulajdonosa:

  • 50 százalékban a V152 Property Kft. – amit Huszár Viktor Dénes, és Márton Péter Rudolf közösen tulajdonol;
  • 25 százalékban a Ruszlan Rahimkulov által birtokolt Greennovatív Kft.;
  • és szintén 25 százalékban a Zentai Péter által birtokolt Peter’s Consulting Kft.

A cégadatbázis szerint az ingatlanokkal foglalkozó Southblaze Kft.-t 2021. januárban alapították, a NAV létszámadatai szerint mindössze egy fő munkavállalója van a társaságnak.

A Váci út 152–156. szám alatti terület papíron a svájci hátterű Pacont Kft. tulajdonában áll, a Pacont irányításában részt vevő Huszár Viktor és Marton Péter tavaly alapított Southblaze nevű cége 2021 februárjában 7 millió euró (2,5 milliárd forint) jelzálogot jegyeztetett be az iparterületre – írta a Népszava idén januárban.

Az Opten adatbázisa szerint Huszár Viktor több tucat cégben érdekelt a Teqball vállalkozáson kívül. Többek között résztulajdonos az ingatlanokkal foglalkozó A18 Ingatlan Project Kft.-ben, szintén résztulajdonos az üzemorvosi szolgáltatásokat nyújtó Iustomed Kft-ben. A Népszava találta meg Huszár saját honlapján azt, hogy 2016-ban közös fényképet tett közzé Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A rozsdaövezetben kezdett gigantikus építkezésbe Rahimkulovékkal

A 13. kerületi Váci út 152–156. a volt Láng Gépgyár területe, az Árpád-hídtól északra, a Dagály fürdőtől és a Duna Arénától nem messze található, és épp egy kormány által segített, gigantikus ingatlanfejlesztési projekt előtt áll. A Hvg írt arról 2021 novemberében, hogy a több mint 8 hektáros területen 150 milliárd forintot költenek a beruházásra, amit a kormány (nem sokkal az elhíresült Bajnai-találkozó után) kiemeltnek minősített, ami mint ilyen, mentesül a településképi véleményezési eljárás alól, valamint mellőzhetők az országos és kerületi építési szabályok. A kormány rendeletben rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a telket, így azon kedvezményes áfakulccsal árusítható lakások épülhetnek. A 8 hektáros tömbben önálló városrész épül, négy különálló toronyból álló, Magyarországon kiemelkedően magas, 65 méter magas irodaház épül, illetve 1 424 lakást alakítanak ki.

A cikkünkben vázolt összefüggésrendszerből is következtethetett Karácsony Gergely főpolgármester arra, hogy orosz titkosszolgálati háttere lehet a kormánybarát sajtó által tálalt Városház-botránynak. Novemberi Facebook-bejegyzésében a főpolgármester úgy fogalmazott, hogy

„Azt persze már megszokhattuk, hogy a Fidesz titkosszolgálati technikákkal próbálja lejáratni az ellenfeleit. Az újdonság az ügyben az orosz szál. Egyrészt az egész történet erősen idézi a klasszikus, megtervezett, a zavarkeltést célzó orosz dezinformációs kampányok technikáját. Másrészt nehezen képzelhető el, hogy a Magyarországon élő leggazdagabb család, a Fidesz jóvoltából kiemelt beruházást megvalósító, az orosz államhoz sok szálon kötődő Rahimkulovok irodájában folytatott beszélgetésről úgy készülhetett titokban hangfelvétel, hogy az az orosz titkosszolgálat és így a Putyin-rendszer tudta nélkül vagy akarata ellenére történt.”

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Huszár Viktor 2016 decemberében koccintott egyet Orbán Viktor, miniszterelnökkel (forrás: Huszár Viktor/Facebook)

Megosztás