adatvizualizáció

Háború Európa éléskamrájában: az egekbe szökhet a napraforgóolaj ára

A világ napraforgóolaj-importjának több mint felét, az EU behozatalának pedig a 88 százalékát adja Ukrajna. 

A napraforgó-étolaj ára 47 százalékkal emelkedett a pandémia első két éve alatt Magyarországon. Nem csoda, hogy a finomított napraforgó-étolaj egyike annak a 6 terméknek, amelyikre január 12-én árstopot vezetett be a kormány. 

Miután Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát – az országot, amely a világ napraforgóolaj-importjának több mint a feléért felel –, a termék árának további jelenős növekedésére lehet számítani, illetve hiány léphet fel a piacokon.

Az S&P Global Platts energiaipiaci információszolgáltató cég forrásai szerint az Ukrajnából és Oroszországból érkező napraforgóolaj-szállítmányokat a háború hírére leállították. Az orosz támadások előtti napon, az Ukrajnába érkező  orosz „békefenntartó egységek” behatolásának bejelentését követően, összesen 380 ezer tonnányi, eredetileg indiai exportra szánt napraforgó-étolaj rekedt a kikötőkben vagy a gyártóknál, miután a Fekete-tengeri orosz és ukrán kikötők felfüggesztették a működésüket – írta meg szerdán a Reuters. 

Az S&P Global Platts figyelmeztet: A kereskedelmi forgalom bármilyen zavara potenciálisan hatással lehet az élelmezésbiztonságra és az élelmiszerárakra egy olyan időszakban, amikor az élelmiszerár-infláció az elmúlt egy évben rekordokat döntött. 

Európát különösen súlyosan érintheti az ukrán napraforgóolaj-gyártás és -szállítás kimaradása, mivel az EU a napraforgó-étolaj több mint 88 százalékát Ukrajnából importálja. 

A napraforgó-export a szélrózsa minden irányába

Az Unión belül leginkább Franciaország és Hollandia függ az ukrán napraforgó-étolajtól. Ezekben az országokban 75 százalék felett van az ukrán étolaj-import aránya. (Egyébként Törökország is hasonló mértékben függ az ukrán napraforgóétolaj-beviteltől.) Lengyelország, Olaszország és Spanyolország pedig 50 és 75 százalék közötti mértékben importál étolajat Ukrajnából. 

Magyarországot, mely maga is exportőr, közvetlenül nem érinti majd az áruhiány.

Ukrajna azonban nemcsak a napraforgóolaj tekintetében működik Európa éléskamrájaként.

Hamarosan folytatjuk cikkünket.

Szémann Tamás—Rédl Boglárka

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.</

Megosztás