választás 2022

Így kereshet 775 ezer forintot egy mikropárt képviselőjelöltjeként – mutatjuk a szerződést

Bár meggyőződésből kéne politizálni, egy mikropárt úgy döntött, ők inkább fejpénzt és célprémiumot fizetnek a képviselőjelölteknek, az Átlátszó birtokába került szerződéstervezet szerint. Az állami kampánytámogatással bőven megéri a furcsa konstrukció: ha egy mikropárt 106 jelöltet indít, számításaink szerint félmilliárd forint felett lehet a jelöltek és a valós költségek kifizetése után megmaradó tiszta nyereség.

A nagy pártoknak könnyen összejön az országos lista állításhoz szükséges minimum 71 jelölt, a kicsiknek azonban nem egyszerű ennyi jelöltet találni. A Le az Adók 75%-ával Párt (LA75) érdekes megoldáshoz folyamodott. A lapunk birtokába került szerződéstervezetből kiderül, hogy ha valaki bevállalja a jelöltséget, akkor azt 250 ezer forinttal honorálják, és ha összegyűjti a 750 aláírást, azért további 525 ezer forint jár. Tehát egy aktív és lelkes jelölt összesen 775 ezer forintot kereshet az idei kampány során a pártnál.

LA75 Szerződés by atlatszo on Scribd

A szerződéstervezetből kiderül, hogy a jelölt lemond a párt javára a részére járó egymillió forintos kampánytámogatásról, valamint hogy a jelölt 250 ezer forintot kap legkésőbb a kampányidőszak 45. napján (áprilisban). Az aláírásgyűjtésért is jár pénz, a választást megelőző 50. napon indul a kampány, melynek során 750 aláírást kell összegyűjteni.

„Ezért a Jelölt érvényes aláírásonként 700 ft-ban részesül a választási iroda általi elfogadásakor. Ha a Jelölt mind a 750 aláírást összegyűjti, akkor 525 000 forint díjazásban részesül.”

A szerződéstervezet szerint a jelöltnek meg kell ismernie a párt célkitűzéseit, programját. Viszont engedély nélkül nem nyilatkozhat, különösen nem „a Párt hírnevét rossz fényben feltüntetni kívánó média szereplőknek (sic!).”

LA75 – a családi párt

Ecsenyi Áront és az LA75 pártot az előválasztáskor ismerhette meg szélesebb közönség, ő volt az miniszterelnök jelölt, aki visszalépett a jelöltségtől, egyebek mellett, mert mindössze ezer aláírást sikerült gyűjtenie, valamint az OEVB nem díjazta, hogy online akart engedélyt kérni a szimpatizánsoktól, hogy helyettük aláírja az aláírásgyűjtő íveket. Így Ecsenyi nem lett mininszterelnök-jelölt, de ez nem tántorította el a pártot attól, hogy induljanak a választásokon.

Az Ecsenyi Áron által elnökölt párt alelnöke Ecsenyi Szilárd, Áron ikertestvére, kriptovaluta szakértőjük pedig Ecsenyi Tamás, aki vélhetően szintén rokon.

A felmerülő kérdéseinkre Gábori L. Balázs, a LA75 pártigazgatója válaszolt, aki részletesen elmagyarázta, miért is adnak pénzt a jelöltnek. Válaszában arról ír, hogy nem a jelöltségért, hanem „a kampány tevékenységért és a libertárius álláspont képviseletéért fizetünk majd az OEVK jelöltjeinknek. Akárcsak minden más párt, biztosítunk a jelöltjeinknek egy egyénileg elkölthető kampány keretet (sic!). Az aláírásgyűjtést támogatják majd hostess-ek (sic!), akiknek a hostess tevékenységét természetesen meg fogjuk fizetni. Ahogy más pártok is.”

Tájékoztatása szerint minden körzetben fognak jelöltet indítani, és mind a 106 OEVK jelölt részt fog venni egy kommunikációs online felkészítő meetingen, valamint számíthatnak a munkacsoportok segítségére is. A négy munkacsoport vezetői mind profi civil szakemberek. Komoly programunk van, mely a honlapunkon elérhető” – tette hozzá Gábori.

A pártigazgató válaszából kiderül, hogy a meghirdetett kondíciókkal kapós a jelöltség, eddig az 500-at közelíti a jelentkezők száma, akik a Jófogáson látható hirdetésbe is könnyen belefuthattak. Mint a pártigazgató írta:

„Mind személyes vagy webes interjún vettek részt és korrekt szerződést kötöttünk velük az elmúlt hetekben. Csak a legkiválóbb jelölteket választottuk ki, akik alkalmasak a párt ideológiáját és összesen 36 oldalas Szabad Magyarország Program-ját megtestesíteni és képviselni. Pártunk komoly ambíciókkal indul a választásoknak.”

Honnan van a pénz?

Kérdés, honnan fogja kifizetni a párt a jelölteknek azt a számításaink szerint mintegy 82 millió forintot, amibe az aktivizmus kerül? Tájékoztatásuk szerint Ecsenyi Áron a beérkezett adományokból finanszírozza a kampányt. Egyrészt a pártot lehet támogatni, másrészt mint oldalukon írják, közvetlenül Ecsenyi kriptotárcájába is lehet fizetni, ami a CoinJoin révén titkosítja az adományozót. A pártigazgató szerint „így a párt meg tudja őrizni a külső donoroktól való függetlenséget, hisz a párt számlájára csak elenyésző adomány kerül közvetlenül”. Ecsenyi pártcélokra indirekt módon több millió forintot költött el, és továbbra is így tervezi, aminek egyik forrása új könyve lesz, ami reményeik szerint bestseller lesz a jövőben.

Hogy ez a konstrukció mennyire felel meg a pártfinanszírozásról szóló törvényeknek, jó kérdés: a jogszabály szerint 500 ezer forint felett nyilvánosságra kell hozni a donorok kilétét, és bár adományt gyűjthet párt, csak magyar állampolgár, természetes személyek körében és csak ilyenektől fogadhat el támogatást.

Ez pedig az egyértelmű megfogalmazás ellenére sem egyszerű feltétel, hisz honnan tudná, vagy tudhatná meg egy párt, hogy egy Kovács József nevű embertől érkező összeg egy magyar állampolgár Kovács Józsefet takar, vagy bármely más nemzet polgárát? Vagy visszafelé, egy láthatóan nem magyar nevű ember miért ne lehetne magyar állampolgár? Még a legjogkövetőbb pártoknak sincs jogalapjuk bárkinek ellenőrizni az állampolgárságát, és valljuk be, nem is lenne életszerű elvárni tőlük. Így a Fidesz sem tudja ellenőrizni, hogy a sárga csekket, melyet Orbán Viktor levelével küldtek ki, ki adta fel, és neki milyen állampolgársága van.

Az Átlátszóhoz került szerződéstervezetet megmutattuk Ligeti Miklósnak, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetőjének.

„Bár tudtommal ezt írott jogi előírás nem tiltja, ellentétes a parlamenti képviselőjelöltség lényegével, ami a közjó szolgálatáról, a népképviseletről szól és az értelemszerűen járó fizetség a tiszteletdíjban, esetleg a jelölő szervezet (párt) által adott fizetésben, nem pedig abban kell megnyilvánuljon, hogy egy párt pénz kilátásba helyezésével toboroz jelölteket.”

Bombaüzlet állami támogatással

A választásokon induló pártok és jelöltek is kapnak pénzt, nem is keveset, a jelöltek például fejenként egymillió forintot, amit vissza kell(ene) fizetniük, ha az egyszázalékos küszöb alatt teljesítenek a választásokon. Ezt az összeget fel lehet ajánlani a saját pártjuk számára is. A törvény szerinti támogatás alapja az országgyűlési képviselők általános választásán megszerezhető összes mandátum és ötmillió forintnak a szorzata. A törvény szerint az a párt, amelyik 71 jelöltet indít 398 millió, amelyik 80-at, 497 millió, amelyik pedig 106 jelöltet indít, 597 millió forintból gazdálkodhat, plusz ehhez jön a jelölteknek járó 1 millió forintos támogatás, mely átruházható a pártra. A közös pártlistát indító pártok egy pártnak tekintendők ebből a szempontból.

Tehát az LA75 esetében, amennyiben találnak 106 képviselőjelöltet az Átlátszó birtokába került szerződés szerinti kondíciókkal, és az összes jelölt összegyűjti a szükséges aláírásokat, állami támogatásból 597 + 106, vagyis összesen 703 millió forint lesz a bevételük, míg a jelölteknek mindössze 106 x 775 000, vagyis összesen 82 millió 150 ezer forintot kell kifizetniük. Ehhez hozzáadódnak még a pártnál keletkező költségek, de ha a hostesseket és a fejtágítókat is ki tudják hozni ugyanennyiből, még mindig több mint félmilliárd forintot nyerhetnek a bulin két hónap alatt.

Az üzleti terv Achilles-sarka a képviselőjelölt indulásához szükséges, megfelelő számú aláírás összegyűjtése, nem véletlen, hogy a múltban annyi visszaélésre került sor ezen a területen.

A pártoknak nem kötelességük tételes elszámolást leadni az állami támogatásról, így azt nem lehet megtudni, ők pontosan mire és mennyit költöttek a kampány során: 2014-ben és 2018-ban az országgyűlési választási kampányban összesen 7 milliárd forint égett el az úgynevezett kamupártoknál, amelyek 1 százalékos támogatottságot sem értek el a választásokon.

Több tucat kamupárt startolhat rá az állami százmilliókra | atlatszo.hu

Több tucat kamupárt startolhat rá az állami százmilliókra

Az egyéni képviselőjelölteknek el kell számolniuk az egymillió forintos fejpénzzel. A Transparency International Magyarország a Magyar Államkincstártól elkérte a 2018-as választáson indult képviselőjelöltek egyéni elszámolását, amit két évvel később és egy bírósági ítélettel a kezükben kaptak végül meg. A TI átnézte az adatokat, és arra jutottak, hogy tíz kamupárt jelöltjei legalábbb 410 millió forintnyi egyéni kampánytámogatással nem számoltak el. A TI 2020 decemberében a NAV Bűnügyi Főigazgatóságán feljelentést tett, a NAV pedig 47 eljárást indított az ügyben, melyből 10 jutott el a vádemelésig 2021 januárjában.

Ebben a műfajban az egyik legnagyobb játékos Szepesi Zsolt egykori monoki polgármester, aki 2014-ben 299 millió forintot, 2018-ban 306 milliót kampányolt el a kamupártjával. Az Összefogás Párt vezetője ellen több ügyben is vádat emeltek, egyrészt az elszámolás szabálytalanságai miatt, de végül azért ítélték el képviselő-jelöltet (élettársával egyetemben), mert 100 milliós összeget csalt ki ukrán állampolgároktól azzal az ajánlattal, hogy magyar állampolgárságot szerez nekik.

Fidesz-közeli jogász küzd az elítélt kamupártelnök perújrafelvételéért és egy elkobzott családi házért | atlatszo.hu

Noha a csobánkai ingatlan ügyének közvetlenül nincs kapcsolódása a kamupártozással, ifj. Lomnici ügyvédi képviseletének ténye legalábbis érdekes. Riporterünk hétfőn felkereste a csobánkai címet, ahol alkalma nyílt a családi házból a csengetésre kilépő Taracközi Zoltánt megkérdezni arról, hogy ugyan mégis miképpen sikerült a Fidesz-közeli celebszakértőt megnyerniük jogi képviselőnek.

Ellenőrizze idén is, kik és mire használják fel az adatait!

A kamupártoknak gyakran gondot okoz a megfelelő számú aláírások összegyűjtése, ezért egyesek az adatlopástól sem riadnak vissza: az Átlátszó 2018-ban tizennyolc olyan pártról készített listát, amelyek hamis aláírásokat szerepeltettek az aláíróíveiken. Felhívásunkra több tucatnyian kérték ki adataikat a választási irodáktól, s osztották meg velünk a tapasztalataikat. Amelyek lesújtóak voltak ugyan, viszont tanulságosak.

Itt a lista – olvasóink szerint ezek a kamupártok csaltak az aláírásaikkal | atlatszo.hu

Itt a lista – olvasóink szerint ezek a kamupártok csaltak az aláírásaikkal

Ahogy sok más olvasónk, 2018-ban Judit is úgy döntött, hogy él a lehetőséggel, és lekéri a helyi választási irodától, hogy mely pártoknak adott ajánlást. Aztán nagyon meglepődött. A dokumentumból ugyanis az derült ki, hogy összesen 15 párt, továbbá egy független jelölt is lenyúlta az aláírását.

Új rekord: Judit adataival 15 kampupárt, és egy független jelölt is visszaélt | atlatszo.hu

„Személyesen az Együtt képviselő-jelöltjének írtam alá. Nem egy aktivistának, hanem neki. Egy teljesen új lakcímkártyát használtam az aláíráshoz, teljesen új a címem, januárban jelentkeztem át ide. Úgyhogy az ezer százalék, hogy az adataim most kerültek ki, nem 4 évvel ezelőtt.”

Ha nem érik el a választáson a legalább 1 százalékos eredményt, akkor a kamupártoknak vissza kell fizetniük a pénzt, vezetőiknek pedig elvileg a magánvagyonukkal is helyt kell állniuk a tartozásért. Az Átlátszó 2018-ban hat pártelnök érdekeltségeit vizsgálta meg: közös bennük, hogy a nevükön egyetlen cég sincs, nekik tehát ebből a forrásból biztosan nem lesznek százmillióik. Az állam esetükben csak abban reménykedhet, hogy van valamilyen lefoglalható vagyonuk, vagy munkavállalóként keresnek annyit, amelyből vissza tudják fizetni a százmilliós nagyságrendű támogatást. Ez viszont nem tűnik reálisnak.

Cégvagyonból nem fog megtérülni a kamupártoknak adott kampánytámogatás | atlatszo.hu

Az általunk vizsgált 6 párt összesen 1 milliárd forintot kapott, melynek behajtása minimum bizonytalan. Az állam ugyanis nagyjából ugyanúgy jár el a kiosztott támogatások visszaszerzésénél, mint a NAV, amikor egy cég tartozik valakinek: megnézik, hogy a formáció elnökének milyen vagyona van, és azt lefoglalják, megnézik, hogy milyen rendszeres jövedelme van, és annak terhére letiltanak.

Idén is várjuk a beszámolókat azoktól, akiknek a hozzájárulása nélkül használták fel a pártok a személyes adatait a jelöltállítás során. A saját adatainkat így lehet kikérni majd a pártlisták véglegesítése, február 26-a után, ha hamis ajánlás szerepel benne, így lehet majd feljelentést tenni. A gyanús eseteket beküldhetik nekünk az [email protected] címre.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép forrása: LA75.hu

Megosztás