Egyéb

Több olvasónk adataival visszaéltek a kamupártok a választási aláírásgyűjtés során

Valójában kamupártoknak gyűjtöttek személyes adatokat azok a megtévesztett hoszteszek, akik azt hitték, az állatkínzás elleni tiltakozáshoz toboroznak aláírásokat – csak egy a kreatív módszerek közül, amelyekkel olvasóink találkoztak az aláírásgyűjtő  kampány során. Felhívásunkra sokan vették a fáradságot, és kikérték adataikat a választási bizottságtól, mely pártoknak írtak alá ajánlást. Rengeteg olyan szerepelt köztük, amelyeket nem hogy nem támogattak, de nem is hallottak róla. A választási irodák tapasztalataik szerint általában segítőkészek, Budapest Kőbánya azonban gáncsoskodik, illetve feljelentést hivatalból máshol sem tettek, azt az érintetteknek saját maguknak kell megtenniük.

Előzmények:

Ezt kell tenned, ha visszaéltek az adataiddal a pártok gyűjtőívein (feljelentés minta)

Segíts lebuktatni a kamupártokat!

Ezzel a jelöltállítási rendszerrel nem szabad nekimenni még egy választásnak

Zuglóban az “álbalos” Lévai Katalin és a fideszes jelölt ajánlásai még sorrendre is megegyeznek

Kamupártok tánca: mostani állás szerint 8,7 milliárd forint is kimehet a pártok kampánytámogatására

Az Átlátszónak beküldött több tucat sztoriban hasonló, hogy az olvasók vagy kisebb pártoknak, vagy egyáltalán senkinek sem adtak támogató aláírást, majd kiderült, adataikat még kisebb pártok jelöltjeinek támogatására is felhasználták.

Többször is felbukkan az alábbi szervezetek neve a valójában nem, a nyilvántartás szerint mégis támogatottak között: Rend és Elszámoltatás Párt, Közös Nevező 2018, A Mi Pártunk – IMA, Összefogás Párt. Ezen csak a kampány során aktivizálódó pártocskák hátterét következő cikkünkben mutatjuk be részletesen.

Most az olvasók tapasztalatait idézzük, és várjuk a további történeteket. Az adatokat így lehet kikérni, ha hamis ajánlás szerepel rajtuk, így kell feljelentést tenni.

József:

Az eset, amit most leírok, mondhatnám, hogy nem lepett meg, de gusztustalansága kiverte nálam a biztosítékot. Február 19-én este felhívott a volt párom most már 18 éves elmúlt lánya azzal, hogy most hostess munkát végeznek, és kérné a segítségemet. Az állatkínzások miatti petícióra gyűjtenek most aláírásokat és nagyon le vannak maradva. Kellenének a személyes adataim, hogy be tudjon írni. El is mondta szépen az állatkínzási kampány szöveget, így egy kicsit elült a gyanúm.  Ma viszont bementem a Soproni Választási Irodába és ki kértem, hogy volt-e az adataimmal visszaélés, és láss csodát,  7 kamupárt listáján is szereplek. Mellékelem a fotót is. A nevelt lányom teljesen meg van győződve, hogy hivatalos hostess munkát végeztek. A választási irodában azt mondták, hogy tehetek hivatalos feljelentést, de ők ezzel hivatalból nem foglalkoznak. Akkor minek vannak, kérdem én? Ha ott közlöm, hogy senkinek nem írtam alá, és rögtön 7 bejegyzés is van, hogy nem kerülnek automatikusan tiltó listára?

Eszter:

Megjött a válaszom: két olyan párt jelöltjét „támogattam”, amikről még csak nem is hallottam. Feljelentést teszek.Én egyáltalán senkinek nem írtam alá ajánlást. Utoljára NOlimpia-ügyben írtam alá olyan ívet,  amihez a személyi számom kellett.

László:

Külön köszönöm ezt a lehetőséget, amit Önök révén tudtam meg és  használhattam az aláírásom „nyomkövetésére”.  Kérésüknek megfelelően küldöm az eredményt. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak tényleg aláírtam, a többiek CSALTAK ! Vallom, hogy mindenkinek kötelessége (lenne) mindent  megtenni a hazájáért és ha lopják csalják azt legalábbis jelezni.

Csaba:

Mellékelten küldöm a feljelentésemet, amit a IV. Kerületi Rendőrkapitányságon megtettem. A rendőrség a feljelentésemet iktatta, telefonos tájékoztatásuk szerint. Az ügyről tájékoztattam a Kétfarkú Kutya Pártot is. (Én a Momentum Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt részére írtam alá az ajánlóívet, a mellékelt listán található harmadik személy, a Rend és Elszámoltatás Párt jelöltje részére nem.)

András:

Mellékelten küldök két kamu ajánlást – a középső valós. Ment egy rendőrségi feljelentés is, a két jelöltet nem vették nyilvántartásba, így a HVB-nek nincs teendője.

Zsuzsanna:

Most kaptam meg a Választási Irodától az adatszolgáltatást. Én a Kétfarkú Kutyapártnak, és az LMP-nek írtam alá, másnak nem. És semmiképpen nem írtam alá a Közös Nevező 2018 és a Net pártnak sem.

László:

Én csak 2 pártnak írtam alá. A többi 3 párt ahol az aláírásom megtalálható, hamisított. Nem találkoztam a képviselőjükkel (ajánlásgyűjtőjükkel). Mivel én is gyűjtöttem az ajánlásokat a Pest megyei 12. evk több településén járva, a 26 induló pártból talán négyet láttam kitelepülve aláírást gyűjteni. Tény, hogy sokkal kényelmesebb otthonról a szoba melegéből átmásolgatni a listát, mint kimenni a terepre az emberek közé abban a „jó” időben ami az ajánlásgyűjtés időszaka alatt volt. Rendőrségi feljelentést megtettem Btk.350-re hivatkozva. Ennek a rendszernek a fenntartása tudjuk, kinek az érdeke.

Zoltán:

Dunakeszin egy DK-s önkormányzati képviselő, illetve több lakos is írta egy zárt csoportban a Facebook-on, hogy az aláírása felkerült a Lendülettel Magyaroszágért jelöltjének ívére is. A Lendülettel mellett többen említik a „A Mi Pártunk IMA”-t is. Dunakeszin a Jobbik képviselőjelöltje is megtalálta a nevét ott, ahova nem adta.

Péter:

Nagyra becsülöm a munkátokat, és bízok is bennetek, ezért is fordulok hozzátok. Az itt elérhető útmutatásotok alapján jártam el, nekem szegedi címem van, így nálam nem volt probléma (alig 18 órán belül tájékoztatást kaptam, Szegeden velem nem próbáltak meg csalni szerencsére). Ellenben egy közeli ismerősöm, akit rávettem, hogy szintén kérje ki ezen adatait, a kőbányai választási irodával került szemben, ahol neki ezt megtagadták. Nagyon gyanús, hogy szándékosan, rosszhiszeműen tagadták meg ezt tőle. Mivel nem szeretné, hogy a neve kiderüljön, a levélből ezt a részt kitöröltem. Kifejezetten feltűnő, hogy még akár 25 napra is hajlandóak lennének ezt elhúzni.

Pál és Gabriella:

A lentebbi 2 x 2 jelölés teljesen kamu és hamis. Alulírott és felesége senkinek nem adtunk jelölő aláírást. Feljelentéseket megtettük.

Dávid:

Mellékelten küldöm a Választási Irodától kapott ajánlás ellenőrző nyomtatványomat. SENKINEK sem adtam ajánlást,ezért a felsorolásban szereplő összes pártajánlás a nevemmel KAMU. Nem szeretném a dolgot annyiban hagyni.

Megosztás