választás 2022

Befejeződött az ajánlásgyűjtés: hat vagy hét lista lehet áprilisban

Február 25-én 16:00 órakor véget ért a kéthetes aláírásgyűjtési időszak. Bemutatjuk, kik a hivatalos indulók, és hány párt tud feltehetően országos listát is állítani.

A kormányon lévő Fidesz-KDNP koalíció egyéni jelöltjei már az aláírásgyűjtési időszak első napjaiban sikeresen összegyűjtötték a szükséges ajánlásokat, február 21-ig mind a 106 képviselőjelöltet jogerősen nyilvántartásba vették. Hasonló a helyzet a Egységben Magyarországért pártnevet viselő ellenzéki összefogással is, náluk már csak Pest 10-ben induló Szabó Rebekát nem vették fel jogerősen a nyilvántartásba. Őt már az ajánlásgyűjtés megkezdése után dobta be pártja, mivel az eredeti indulóról, Gér Mihályról igen kellemetlen dolgok derültek ki. A Mi Hazánk Mozgalom 101 egyéni jelöltjéből 36-an biztosan indulhatnak a választáson, 32-en még a jogerős határozatra várnak, 33 jelöltnek pedig csak bejelentették az indulását.

A választási szabályzat alapján „pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább 14 megyében és a fővárosban – legalább 71 (hetvenegy) egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított”. Ezzel a hivatalos adatok szerint nem lesz gondja Gattyán György (MOME) és Gődény György pártjának (NÉP) sem, az előbbinek 89, az utóbbinak 85 jelöltje szerepel az NVI honlapján valamilyen státusszal. Ugyanakkor az ellenőrzés során még támadhatnak kellemetlenségeik, volt olyan körzet például, ahol a leadott ajánlások háromnegyede is érvénytelennek bizonyult a Gattyán-párti indulónál.

Jelenleg 70 MKKP-s egyéni képviselőjelölt szerepel a listán, de megkeresésünkre elmondták, hogy a határidőig el fogják érni a pártlista állításához szükséges jelöltszámot. A kétfarkúaknál azt remélik, hogy végül 80 fölött lesz a jóváhagyott jelöltek száma. A Kutya Párt ajánlásai között eddig nagyon kevés érvénytelenre bukkantak.

„Reménykedünk” – ezt már Szanyi Tibor az ISZOMM-Munkáspárt reménybeli listavezetője mondta az Átlátszónak.  A reggeli adatok szerint még csak 38 jelöltje volt a pártszövetségnek. Az önmagában még nem lenne rendkívüli, ha a kisebb szervezetek az utolsó napokra szedik össze a megfelelő mennyiséget a körzetek többségében, de a legutolsó napon a duplázás azért szokatlannak tekinthető.

A Mi Hazánk Mozgalom pártlistája már február 23-án felkerült a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásába, ugyan nem jogerősen. A párt reggelig 99 jelöltet jelentett be, de küzdenek mind a 106 körzetért. Siófokon egy halálozás miatt az utolsó pillanatban beugrott jelöltnek való gyűjtés okozott gondot, másutt a helyi szervezetlenség jelentett problémát. A Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért néven emlegetett ellenzéki pártlista még nem érhető el az NVI honlapján. Az ellenzéknél az jelenthet örömöt, hogy ha a végén is, de sikerült megegyezniük a listás helyek elosztásáról.

Nyilvántartásba vett egyéni választókerületi jelöltek száma

Nyilvántartásba vett jelöltek száma pártonként

Képviselőjelöltek megoszlása a nyilvántartásba vétel napja és típusa szerint 

Az Átlátszó választási aloldala itt érhető el:

Újra itt az Átlátszó Nagy Jelöltböngészője – kövesd velünk a választási hajrát! | atlatszo.hu

A választási térkép elkészítésekor is az egyéni körzeti elemzésünkből indultunk ki. A térképen egyből látható, hogy mely körzetek számítanak biztos fideszesnek, melyek ellenzékinek, és lilával jelöltük a csatatér körzeteket. Fontos megjegyezni, hogy a 26 kétesélyes körzetet kiegészítettük Hódmezővásárhellyel, amely a számok alapján ugyan egyértelműen fideszes, ám ott indul az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és a Márki-Zay-Lázár-összecsapás akár még meglepetést is tartogathat.

Szabó Krisztián—Hont András

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás