választási kampány

Még csak egy vádemelésre került sor a választási ajánlások tömeges tavaszi hamisítása miatt

Szinte eredménytelenül nyomoz a rendőrség több tucat, az áprilisi országgyűlési választások idején az ajánlásokkal történt visszaélés ügyében. A 111 eljárás közül 6-ot már megszüntettek, 19-et felfüggesztettek, 9-et átminősítettek, 11-et pedig átadtak a NAV-nak. Vádemelésre mindössze egy esetben került sor – derült ki az Átlátszónak megküldött rendőrségi tájékoztatásból.



Társadalmi célú hirdetés

Ahogyan azt júniusban hírül adtuk, hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt országos szinten 111, ezen belül a Budapesti Rendőr-főkapitányságon 43 nyomozást rendeltek el az április országgyűlési választások után.

A valós politikai tevékenységet nem végző kamupártok célja az aláírások másolásával az volt, hogy támogatók híján is képesek legyenek egyéni jelölteket állítani, hiszen egy képviselő-jelölt után 1 millió forint állami kampány-támogatás járt. Ráadásul, ha sikerült 27 jelöltet összecsalni legalább 9 megyében és egy budapesti választókörzetben, akkor már országos listát is állíthattak, amiért további 153 millió forint ingyenpénzt kaptak.

„Az enyém alatt ott volt az elhunyt férjem aláírása is” – országosan 111 büntetőeljárás indult a választási ajánlások hamisítása miatt

Miközben a GDPR miatt most magyar vállalkozások tízezrei pánikolnak, és naponta kérdezgetik az alkalmazottaikat, hogy „ugye semmilyen ügyfél személyes adatát nem tárolod az íróasztalodon?!”, addig a kamupártok még néhány héttel ezelőtt is úgy adták-vették a választók személyes adatait, mintha csak egy kiló kenyérért mentek volna le a boltba.

A választások idején több tucat olvasónk jelezte, hogy lemásolták a személyes adatait: hiába csak egy (valódi) pártnak írt alá, a szignója (a lakcímével és az anyja nevével együtt) számtalan más ajánlóíven is szerepelt. Akadt köztük olyan, akinek az aláírásával összesen 7 párt élt vissza, sőt olyan is, akinek az elhunyt férje aláírásának meghamisításával kellett szembesülnie.

A visszaéléseket a választópolgárok aláírásainak meghamisításával, személyes adataiknak engedélyük nélküli feltüntetésével; elhunytak adataival és aláírásával visszaélve; akár egy személy által “legyártva” az összes aláíró helyett; vagy egyes ajánlások többszörözésével követték el az ajánlásokkal trükköző pártok.

Mivel az ügyekben érintett pártok nevét az ORFK sem adta meg, megkeresést küldtünk a helyi választási irodáknak is, hogy megtudjuk, ők hány esetben fordultak a rendőrséghez, és konkrétan mely pártok ajánlásaival kapcsolatban. Így ugyanis a büntetőeljárások száma mellett az is kiderülhet, kik hozták össze ezt a több tucat büntetőügyet.

A helyi választási irodáktól akkor kapott érdemi válaszok között itt lehet böngészni (Google Drive).

Legalább 15 választókerületben volt probléma az Iránytű Párt, a Rend és Elszámoltatás Párt, valamint a szcientológusok egykori elnöke által vezetett Kell az Összefogás Párt ajánlóíveivel. A Hajrá Magyarország! Párttal – amelynek sikerült pont az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila adatait ajánlóívre hamisítania -, a gyógyszerész-testépítő Gődény György által vezetett Közös Nevezővel, és a Szepessy Zsolt féle Összefogás Párttal szemben legalább 13 eljárás zajlott.

Összesen legalább 280 esetről van szó, ennyi ügyben tettek feljelentést a nekünk erről érdemi információt küldő választási irodák, illetve foglaltak le ajánlóíveket a hatóságok.

Az Index egy hónapja írt arról, hogy a kamupártok több, mint 2 milliárd forintot tettek zsebre; 13 országos listát állító párt – a Transparency International Magyarország adatigénylése szerint – százmilliókkal tartozik az államnak. A legnagyobb összeget, 308 millió forintot az Összefogás Pártnak kellene visszafizetnie.

Az ORFK az Átlátszó érdeklődésére most azt válaszolta, hogy a szóban forgó eljárások közül 6-ot megszüntettek, 19-et pedig felfüggesztettek. A rendőrség 9 ügyben a nyomozást – átminősítés után – más bűncselekmény gyanúja miatt folytatja. Vádemeléssel 1 nyomozást fejeztek be, míg 11 ügyet áttettek a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Jelenleg 65 büntetőeljárás van folyamatban.

Csikász Brigitta

Megosztás