médiaszereplés

A közpénzből támogatott Fidesz-közeli civilekről beszélt kollégánk a Klubrádióban

Két jogszabály is tiltja, hogy a civil szervezetek állami támogatásban részesüljenek, ha politikai pártokkal működnek együtt, azonban Fidesz-közeli civilek és az állami Bethlen Gábor Alapkezelő egy kiskapun keresztül ezt meg tudják kerülni. A Városi Civil Alap támogatásairól szóló cikkünk szerzője, Zubor Zalán a Klubrádiónak beszélt erről a jogi trükközésről.

A Városi Civil Alap (VCA) egy hivatalosan a helyi civil szervezetek finanszírozására indított állami támogatási program, amely az állami tulajdonú Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez oszt szét közel 5 milliárd forint közpénzt.

Ahogy arról már többször beszámoltunk, indulása óta a VCA rendre a Fidesz-közeli civilek kifizetésének eszközévé vált. Többek között olyan szervezetek is kaptak pénzt az alapból, amik a választásokon jelölőszervezetként is felléptek, kormánypárti jelölteket támogatva.

Erről szóló cikkünk szerzője, Zubor Zalán a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának január 17-i adásában elmondta, hogy bár a Bethlen Alapról szóló törvény és az állami támogatások átláthatóságáról szóló törvény kifejezetten tiltja, hogy ilyen politizáló szervezetek közpénzhez jussanak, jogi kiskapuk technikailag mégis legálissá teszik ezt a pénzosztást.

Az egyik ilyen trükk a VCA könyvelése: kollégánk a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alap pénzügyi beszámolói alapján mutatta be, hogy

a VCA nem a Bethlen Alap részeként, hanem a Miniszterelnökség kiadásaként szerepel a pénzügyi beszámolókban.

Így Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az alapot igazgató állami cég a Városi Civil Alapot úgy oszthatja szét, hogy nem kell megfelelnie a Bethlen Alapról szóló törvénynek.

 

Zubor Zalán felhívta a figyelmet arra is az adásban, hogy eközben a Bethlen Alap és a Miniszterelnökség szervezetileg nehezen szétválasztható. Az Alapot irányító bizottságban ugyanis ott ül a Miniszterelnökség egyik államtitkára – sőt, a Miniszterelnökség alá tartozó nemzetpolitikai titkársághoz futnak be a támogatási kérelmek a Bethlen Alap számos pályázatán.

Megosztás