Nemzeti Együttműködés Rendszere

Fiatalok a kormánypártok célkeresztjében: fidelitasos vezetésű szervezetek taroltak a Városi Civil Alap pályázatán

Frissen alapított, korábban semmilyen látható tevékenységet nem végző, viszont fideszes és fidelitasos vezetésű ifjúsági szervezetek is milliós közpénztámogatást kaptak a Városi Civil Alap program tavalyi keretéből. A fiatalok körében alacsony a Fidesz-KDNP népszerűsége, a kormány valószínűleg ezt próbálja orvosolni a VCA segítségével, ahol a támogatott szervezetek között látványosan megnőtt az ifjúsági profilú szervezetek száma.

A Bethlen Gábor Alapkezelőn keresztül szétosztott Városi Civil Alap régóta a civilként beállított, valójában helyi fideszes potentátok által vezetett szervezetek finanszírozásának eszköze. A Civil Alapból először 2021-ben folyósítottak támogatásokat – az állami forrásokat szétosztó alap a megszűnő Norvég Civil Alap helyébe lépett, és a legnagyobb pénzeket már ekkor is jórészt olyan szervezetek nyerhették, amelyek valójában a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődtek.

A pályázat 2021-es és 2022-es nyertesei között jelentős részben olyan alapítványokat, egyesületeket láthatunk, amelyeket fideszes önkormányzati képviselők, alapszervezeti vezetők irányítottak. Sok szervezet később aktívan segítette is a kormánypártok kampányát a választások alatt, sőt, olyan civil szervezetek is kaptak támogatást, amelyek közös jelölteket indítottak a kormánypártokkal.

Valódi civileknek kevés jutott

Nem volt ez másként a 2023-as pályázatok esetén sem, amelyek nyerteseinek névsorát decemberben hozták nyilvánosságra. A K-Monitor adatbázisa alapján a tavalyi 1004 díjazott ötöde kötődik valamilyen módon a kormánypártokhoz. Ha azonban a 2 millió forint feletti támogatást elnyert szervezeteket nézzük végig, azt látjuk, hogy a nyertesek harmada fideszes kötődésű.

Az idén elérhető legmagasabb, 11 milliós támogatást pedig többségében (59 százalék) fideszes politikusokhoz köthető szervezetek nyerték el.

A K-Monitor táblázatát itt lehet böngészni:

A nyertesek között nagyrészt visszatérő neveket találunk, amelyek a korábbi években is sikeresen pályáztak VCA-forrásokra: újra az elnyerhető legmagasabb összeget vitte el például a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelyet Németh Szilárd államtitkár alapított 2017-ben.

Harmadik alkalommal pályázott sikeresen a Jobb Közéleti Kör Nagyatád, amely 2010-ben a FIDESZ-szel közösen támogatta Kárpáti László nagyatádi polgármester-jelöltet.

Csakúgy, mint az Újpestért Egyesület, a kerület régi fideszes fedőszervezete, amely a választásokon rendszeresen jelölőszervezetként is beáll a fideszes képviselők mögé.

Másodjára kap támogatást (6 millió forintot) a hódmezővásárhelyi Szeretem Vásárhelyt Egyesület, amely hivatalosan „politikai, gazdasági és vallási szervezetektől, ideológiáktól és érdekektől független civil nonprofit szervezetként” határozza meg magát, annak ellenére, hogy 2019-ben a Fidesszel közös választási szövetségben indítottak jelölteket az önkormányzati választásokon, köztük az egyesület elnökét, Walterné Böngyik Teréziát is.

Fókuszban az ifjúsági szervezetek

Érdekesség, hogy a VCA támogatási stratégiájában eddig minden évben – a választási ciklusnak megfelelő módon – más célokra, tevékenységekre esett a hangsúly.

2021-ben a legnagyobb összegeket helyi média építésével lehetett elnyerni

– ennek jó példája volt Pécs, ahol a választások előtt a VCA-n keresztül támogatott civil szervezetek több új, a kormánypárt üzeneteit közvetítő médiafelületet hoztak létre. 2022-ben, a választási évben a fókusz a kormánypárti politikusokat felvonultató, választási mozgósításra alkalmas nyilvános rendezvények szervezésén volt.

Úgy tűnik, az idei választási évre készülve (júniusban egyszerre tartanak önkormányzati és európai parlamenti választásokat) a fiatalok megszólítása került a középpontba – ez beleillik egyébként a kormánypártok közelmúltban történt klientúraépítésébe, gondoljunk csak például az állami milliárdokból felpörgetett Matthias Corvinus Collegium (MCC) tevékenységére.

A VCA-források idei nyerteseinek listáján feltűnően megszaporodtak az ifjúsági profilú szervezetek. A 2022-es listán mintegy 18, ifjúsági profilú és fideszes kötődésű csoportot találunk, a 2023-ason már legalább 27-et. A támogatott szervezetek nagy része második vagy harmadik alkalommal kap már támogatást a VCA-n keresztül, és az új szereplők között több, a fiatalok mozgósítására létrehozott csoportot találunk, köztük olyanokat, amelyeket mintha kifejezetten a tavalyi pályázati pénz lehívásáért hoztak volna létre, vagy aktivizáltak.

Taroltak a fidelitasos vezetésű szervezetek

Ilyen például a 2023-ban bejegyzett Budai Fiatalok Lokálpatrióta Egyesülete, amely a VCA-tól egyből meg is kapta a legmagasabb, 11 milliós összeget.

Az egyesület alelnöke, Fróna Levente a Fidelitas Sport-, Család – és Ifjúsági Kabinetvezetője.

Nem sokkal alapítása után az egyesület már meg is kezdte egy helyi fideszes önkormányzati képviselő, Gulyás Gergely Kristóf (mellesleg szintén Fidelitas-tisztviselő) profilépítését: júniusban ő volt a civil egyesület napközis táborának fővédnöke.

Nem először kap állami támogatást, a VCA díjazottjai között azonban új szereplő az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (szintén 11 milliót kapott). A szervezet a Lezsák Sándor-féle Nemzeti Fórum Egyesülethez kötődik, lényegében annak ifjúsági szárnya. Az ifjúsági szervezet vezetői egyben a Lezsák-féle, a Fidesz hivatalos partnereként nyilvántartott Fórum elnökségi tagjai.

Valamivel kisebb, 8,9 millió forintos támogatást kapott az Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület. A szervezet a mórahalmi fideszes városvezetéshez köthető, képviselője az Opten adatai szerint Csányi László alpolgármester.

Az egyesület különböző neveken régóta létezik, azonban a birosag.hu-n közzétett beszámolók alapján 2022-ben jelentős szervezeti átalakításon ment keresztül, ekkor vették át a vezetést a mostani képviselők, akik Csányi mellett szintén az önkormányzat munkatársai. Nem sokkal később az egyesület megkapta a közhasznú jogállást.

275928030 1137886827010596 4717866360970484234 N

A VCA-n keresztül támogatott ifjúsági szervezet, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület tagjai a 2022-es békemeneten (forrás: Facebook, Határtalanul a Magyar Fiatalokért)

7 millió forintos támogatást biztosított a VCA a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesületnek, amely saját állítása szerint „a legnagyobb jobboldali ifjúságpolitikai ernyőszervezet”. Az egyesület képviselője, Bagi Barna szintén a Fidelitasból ismerős, annak nemzetpolitikai igazgatója. A Határtalanul a 2022-es választásokon már bizonyított a mozgósításban:  a szavazás napja előtt a határon túli szavazók mozgósításában vettek részt, sőt, egy csoportot az akkori békemenetre is elvittek.

Érdemi tevékenység nélkül

Jóval rejtélyesebb, mivel foglalkozik a Next Gen – Miénk a Jövő Egyesület, amely 6,4 millió forintot kapott a VCA-tól. A debreceni ifjúsági szervezetet 2021-ben alapították, a bírósági iratok szerint képviselője Czibere Tamás, a debreceni Fidelitas alelnöke. A birosag.hu-n fellelhető pénzügyi beszámoló szerint

a frissen alapított, még semmilyen tevékenységet nem végző egyesület az alapítás évében már kapott is egy 4 millió forintos állami forrást.

Saját, profin megdizájnolt honlapja szerint az egyesület közösségi teret biztosít a fiataloknak, rendezvényeket, oktatást, mentorációs programokat biztosít. Azonban sem az egyesület honlapján, sem az egyelőre üres Facebook-oldalán, sem más internetes hírforrásban nem találunk információt arról, hogy a debreceni egyesület valóban végzett volna ilyen tevékenységeket. Annak ellenére, hogy saját állításuk szerint a „digitális kommunikáció és PR” a legnagyobb erősségük.

Látható tevékenységet csak tavaly szeptember óta végez a 2021-ben bejegyzett Fiatalok Pécsért Egyesület. Az egyesület elnöke, Szklandán Dávid a fideszes elitképző MCC-ben tölt be kollégium-vezetői tisztséget.  Szklandán egyébként más jogcímeken is támogatásokat kapott a VCA-n keresztül: a Fiatalok Pécsért Egyesület mellett ő vezeti a Pécsi Gamer Egyesületet is, amely idén 4 milliós támogatást kapott. A Pécsi Gamer Szövetség mellett érdemes még megemlíteni az azonos profilú Országos Gamer Szövetséget is, ami szintén a pécsi Fideszhez kötődik: központi alakja Vezér Tamás Dániel, aki a helyi Fidesz sajtósa volt.

Ismét milliókat kapott a pécsi fideszes hálózat

Vezér Tamás Dániel szervezeteivel tavaly már foglalkoztunk, ezek szerepet játszottak a civil támogatásokból kiépülő pécsi mini-KESMA létrehozásában: Vezér egy másik egyesülete, a Bio Város Egyesület 2021-ben és ’22-ben 15, illetve 11 millió forintot kapott a VCA-tól, elvileg a környezettudatosságot népszerűsítő tartalmak gyártására. Később az Egyesület egyik kormánypárti pécsi lapban, a Pécsi Aktuálban tett közzé tartalmakat. A Bio Város Egyesületet idén is megjutalmazták a VCA-n keresztül, ezúttal 10 millió forinttal.

A VCA visszatérő díjazottjai között is találunk ifjúsági szervezeteket: ilyen például a 2017-ben alakult, komáromi Fiatal Lokálpatrióták Egyesülete (FILO).

A szervezet 2021-ben már egyszer kapott pénzt a VCA-n keresztül, tevékenysége látszólag a politikától független. Az egyesület alelnöke azonban, aki többször nyilatkozott a csoport nevében, egyben a Fidesz önkormányzati képviselője.

Harmadik alkalommal kap támogatást a szintén Tállai Andráshoz köthető Dél-Borsod Ifjúságáért Sport, Kulturális és Szabadidő Alapítvány. Az egyesület elnöke, Hagyacki József annak a Mezőkövesdi Zsóry FC-nek az ügyvezetője, ahol Tállai András az elnök. Szintén harmadjára kap támogatást a Della Lavanda Kreatív Fiatalokért Alapítvány is. Az alapítvány kurátora, Sedlák-Bihall Orsolya, a Nord Tender Kft. pályázatíró cég ügyvezetője. A cég Tállai András választókerületében visszaélésgyanús pályázatok miatt vált ismertté.

Visszatérő név a támogatottak listáján a Fiatalok Újpestért Egyesület, amit eredetileg a helyi Fidesz alapított. Vezetői között találjuk Vajda Ádámot, az újpesti önkormányzat egyik bizottságának fideszes delegált tagját, és Renge Zsoltot, aki nem más mint a Fidelitas budapesti igazgatója.

Zubor Zalán

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás