önkormányzati választás 2024

Állami, sőt uniós támogatásokkal kistafírozva kampányolhat a fideszes polgármester-jelölt „civil” hálózata Újbudán

Több százmillió forint közpénzből épült fel Újbudán egy civilszervezet-hálózat a fideszes polgármester-aspiráns, Király Nóra körül: a FICSAK, a Zöld Követ és más szervezetek a Városi Civil Alaptól kaptak pénzt, de EU-s forrásokat is lehívhattak, majd Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodájának köszönhetően is milliókhoz jutottak. A Kabinetiroda olyan szervezeteknek is juttatott közpénzt, amelyek négy évvel ezelőtt az akkori fideszes polgármesternek kampányoltak.

A közelmúltban többször írtunk arról, hogy a kormánypárti jelöltek önkormányzati kampányára a hivatalos kampánybüdzsén túl több milliárd forint közpénzt juttat a kormány az állami „civil támogatásokkal” ügyeskedve. A Városi Civil Alapon és hasonló programokon keresztül a helyi fideszes politikusok álcivil szervezetei jutnak közpénzhez, pedig nyíltan kampányolnak a kormánypárti polgármester- és képviselőjelöltek mellett.

Ennek a modellnek lehet a tökéletesített változata az újbudai kampány. A kormánypártok várható polgármester-jelöltjét, a korábbi alpolgármestert, Király Nórát évek óta építik civil vezetőként, személye köré egyesületek, alapítványok egész hálózata épült, százmilliós állami támogatásokat felhasználva.

„Kampány közpénzből” sorozatunk újabb részében a XI. kerületi Fidesz-közeli „civil” hálózatot mutatjuk be, amiben Rogán Antal is fantáziát láthat.

Százezres kampányajándék a választóknak

„Keressük Újbuda új lakosait, hogy köszönthessük és megajándékozhassuk őket” – hirdeti egy XI. kerületi civil szervezet, a FICSAK 11 Alapítvány honlapja (Fiatal Családosok Klubja). A felhívás a kerületbe újonnan beköltözőknek ajánl 10 ezer forint értékű ajándékcsomagot, a szerencsések pedig további 20 és 100 ezer forintos utalványt is nyerhetnek egy sorsoláson. De ugyanez az egyesület szervez gyerekprogramokat, kutyás foglalkozásokat, kirándulásokat is az érdeklődőknek.

429661094 961624851992476 2606343220775006693 N

Forrás:Facebook/ficsakbudapest11

A FICSAK alapítója, Király Nóra több újbudai civil szervezetben is aktív. Ezek programjai és az általuk közzétett tartalmak valóban politikamentesek; más településekkel szemben itt egyelőre nincs szó arról, hogy a közpénzből nyíltan beszállnának egy választási kampányba – bár Újbudán ennek is van hagyománya. Fontos viszont a kontextus: a kerületi fideszes frakcióvezető polgármester-jelöltként nevezi meg Király Nórát, aki saját weboldalán szintén a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjeként jelenik meg, bár hivatalosan még nem vették nyilvántartásba, mint jelöltet.

Civil szervezetektől szokatlan módon a FICSAK, a Zöld Követ és több más szervezet minden lehetséges alkalommal igyekszik megnevezni és szerepeltetni a volt alpolgármestert,

ez pedig akkor is egy politikai szereplő brandépítése, ha egyébként az eseményeken nem hívják fel a résztvevőket arra, hogy szavazzanak rá.

Különösen, mivel Király Nóra egyesületei az elmúlt években rengeteg pénzt kaptak kormányzati szervektől.

Az „állami civil” márkaépítése

Király Nóra 2019-ig a korábbi fideszes kerületvezetésben töltött be alpolgármesteri tisztséget, előtte a Fidelitas tagja, majd a Fidesz női szavazókat megszólító kampányának vezetője lett. 2020-ban a kormánypártok EP-választási listájára is felkerült, de a sorban 19. helyen álló jelöltként nem jutott be az Európai Parlamentbe.

A következő években főleg civil vezetőként jelent meg a nyilvánosságban, miközben az általa bejegyzett szervezetek (Fiatal Családosok Klubja Egyesület, Zöld Követ Egyesület, Gazdagréti Összefogás Egyesület) sorra nyertek az állami civil támogatási pályázatokon.

Az utóbbi években közszereplőként elsősorban zöld ügyekben, a női jogok területén, családok segítésében és helyi szabadidő-szervezésben aktív civil vezetőként határozta meg magát, ugyanakkor a civil tevékenységek mellett sokszor jelentek meg az oldalain közös fotók helyi és országos kormánypárti politikusokkal.

A volt alpolgármester emellett 2023-ban állami állást is kapott, az igazságügyi tárca az Áldozatsegítő Központok tevékenységének kommunikálásáért felelős megbízottá nevezte ki.

Király Nóra országosan is figyelemre méltó közszereplő, mondhatni, ő testesíti meg az ideális „állami civilt”.

Nyilvános szereplései során elsősorban civil vezetőként lép fel, általában pártlogók mellőzésével. Szereplései sokszor nem közvetlenül a politikához kapcsolódnak, közösségimédia-posztjai az influenszereket idézik, sportolás, főzés, kirándulás közben, vagy gyermekeivel fotózkodik.

Ezzel párhuzamosan viszont büszkén beszél minisztériumi megbízatásáról, rendszeresen találkozik helyi és országos fideszes politikusokkal, és az utóbbi időben egyre gyakrabban nyilvánul meg az újbudai közélettel kapcsolatban is.

400697217 882033260045697 923751625054263244 N

Király Nóra Németh Szilárddal 2023 novemberében, forrás:Facebook/kiralynoraujbuda

A polgármester-jelöltet e-mailben kérdeztük arról, mennyire tartja összeegyeztethetőnek a civil munkát és a politikai szerepvállalást, de cikkünk megjelenéséig nem válaszolt megkeresésünkre. Nem válaszolt a kerületi Fidesz-alapszervezet arra a kérdésre sem, hogy a kampányban számítanak-e a civil szervezetek részvételére is, de a pártirodától szintén nem kaptunk választ.

Sportegyesület is kampányolt a polgármester mellett

Újbudán már van hagyománya annak, hogy civilként bejegyzett szervezetek vesznek részt az önkormányzati választási kampányban. 2019-ben a G7 írt arról, hogy az újraválasztásért induló polgármester, Hoffmann Tamás kampányát kormányközeli civilek sora támogatja.

Hoffmann plakátjain a Fidesz logója mellé felkerült például az Értékmegőrzők Szentimrevárosi Egyesülete, a Szeretem Újbudát Egyesület, az Összefogás Újbudáért Egyesület, sőt, az elvileg nem is közéleti, hanem szabadidős szervezetként működő Összefogás XI. Sportegyesület logója is. A G7 megemlítette, hogy ezek a szervezetek „jellemzően teljesen jelentéktelenek, és legfeljebb pármillió forintos bevételük jelentős része a Fidesz által vezetett újbudai önkormányzattól származik.”

Ez azóta megváltozott, az utóbbi 2-3 évben a Városi Civil Alapon, a Nemzeti Együttműködési Alapon és különösen a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül milliós állami forrásokhoz juthattak a Hoffmann Tamás sikertelen 2019-es kampányát támogató szervezetek.

Ezek, kiegészülve Király Nóra szervezeteivel, a 2024-es választási kampány nyitányára több százmilliós, közpénzből működő hálózattá váltak.

Ez a hálózat jól kirajzolódik a Király Nóra-féle FICSAK 11 „Isten hozta Újbudán” című tájékoztató füzetéből. A füzet tartalmaz egy listát helyi civil szervezetekről, ahova kirándulásra, sportolásra, vagy karrier-segítségre vágyó új lakosok fordulhatnak – a bemutatott szervezetek nagy része azonos azokkal az álcivil csoportokkal, akik korábban Hoffmann Tamás kampányát támogatták. A cikkben említett szervezeteket, személyeket és ezek kapcsolati hálóját az alábbi ábrán mutatjuk be:

A kormánypárt jelöltjeit segítő álcivil hálózat Újbudán - Átlátszó infografika

A kormánypárt jelöltjeit segítő álcivil hálózat Újbudán – Átlátszó infografika

Uniós források, civil pénzek

A FICSAK 11 kiadványa nyugdíjasoknak szóló programok miatt ajánlja a Gazdagréti Összefogás Egyesületet. Az egyesület székhelyeként (a háló több más szervezetéhez hasonlóan) ugyanaz a cím szerepel az Opten cégadatbázisában, mint amit Király Nóra is használt egyéni vállalkozóként. Az egyesület 2021-ben 3,9 millió forintot kapott a Városi Civil Alaptól. Az egyesület a gyakorlatban szabadidős programokat szervez, miközben a közösségi médiában reklámozza Király Nóra egyéb szervezeteinek eseményeit, segítve a polgármesterjelölt brandingjét.

A K-Monitor tavaly írta meg, hogy a korábban évi pár millióból gazdálkodó egyesület 20 millió forinthoz jutott a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodától, pályázat nélküli, egyedi civil támogatásként.

Nem ez az egyetlen, Király Nórához köthető szervezet, amit milliókkal támogatott Rogán irodája. Közvetlenül Király Nóra az alapítója a Mindennapok Női Szemmel Egyesületnek, ami 2017 és 2020 között összesen 66 millió forintot kapott a Kabinetirodától, elvileg egy szoftveralkalmazás fejlesztésére.

A döntést a politikai részlehajláson túl azért is bírálták, mert jelenleg sincs nyoma olyan, a szervezet által jegyzett szoftvernek, ami ilyen drága fejlesztést igényelt volna. Dömötör Csaba 2020-as parlamenti válasza szerint a szervezet a csaladitudastar.hu oldal fejlesztésére kapta a pénzt. Ezen egy viszonylag egyszerű, regisztráció után elérhető gyűjtemény található írott és videós anyagokkal. Az oldal forráskódja alapján az ingyenes WordPress rendszerrel készült.

A Mindennapok Női Szemmel Egyesület sokáig szintén Király Nóra címére volt bejelentve, de 2023-ban megváltoztatták a címét, így a mostani székhely egy székesfehérvári ingatlan. Ez nem akadályozta meg, hogy felkerüljön az újbudai civil szervezetek listájára.

Tízmilliók a Rogán-irodától

Szintén Király Nóra képviseli a Zöld Követ Egyesületet. Ez a szervezet egy nagyobb összefogás, a Zöld Út Konzorcium részeként uniós pénzt is kapott: a Széchenyi 2020 program keretében a KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 sz. projektben 15 zöld szervezet osztozhatott közel 1 milliárd forinton, amit „szemléletformálásra” költhettek. Ez az egyesület emellett még a Rogán-irodától is kapott pénzeket: 2021-ben 50 millió, 2023-ban 20 millió forintot.

Nem újbudai, hanem országos szervezet a FICSAK anyaegyesülete, amit elvileg szintén Király Nóra vezet. A FICSAK országos hálózata milliárdokból gazdálkodik, többek között uniós hátterű pénzből is: 2017 és 2020 között 1,6 milliárd forintot nyert el az EU-s pénzből finanszírozott, „Nők a családban és a munkahelyen” című, EFOP-1.2.9-17-2017 pályázatokon.

245487040 4456119177757371 7824604139998099617 N

Király Nóra a Női Szemmel egyesület programján, forrás: Facebook/noiszemmel/

A 2019-es kampányban is megjelent az Összefogás XI. Sportegyesület, amely 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a szabadidősportokat népszerűsítse. Az akkori kampány előtt 2,4 millió forintot az Emberi Erőforrások Minisztériumától (EMMI), 900 ezret pedig az újbudai önkormányzattól kapott. 2023-ban pedig már 20 millió forinthoz jutott, ezúttal a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

Az egyesület székhelye szintén Király Nóra vállalkozói címe; Facebook-oldala rendszeresen reklámozza Király és a többi csoport posztjait.

A Szeretem Újbudát Lokálpatrióta Egyesület szintén támogatta a 2019-es Fidesz-kampányt. A Válasz Online cikke szerint a szervezet Junghausz Rajmund újbudai fideszes képviselőhöz kötődik, és az idei választások előtt közel 11 millió forintot kapott a Városi Civil Alapból.

A budapesti kerületek közül elsőként derült ki Újbudán, hogy idén újra közös polgármester-jelöltet indítanak az ellenzéki pártok, csakúgy, mint 2019-ben. Akkor a közös ellenzéki jelölt viszonylag nagy többséggel győzött: a DK-s László Imre kicsivel több mint 50 százalékot szerzett, míg a Fidesz-KDNP-s Hoffmann Tamásra a választók 43,19 százaléka voksolt. Az idei fideszes jelölthöz köthető civil szervezetekbe fektetett pénzekből ennek ellenére arra következtethetünk, hogy kormányberkekben nyerhetőnek tartják a kerületet.

Annál is inkább, mert az országos ügyekben Orbán Viktor után legbefolyásosabbnak tartott politikus, Rogán Antal Kabinetirodája is felkarolta Király Nóra hálózatát: egy újbudai győzelem országos szinten is bizonyítaná a közpénzekkel támogatott, Fidesz-közeli civil szervezetek hatékonyságát a kampányban.

Zubor Zalán

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás