önkormányzati választás 2024

Három forrásból is folyik a közpénz a fideszes jelölteknek kampányoló civileknek

Több településen is felkerülnek a szavazólapokra – általában Fidesz-KDNP-s polgármester-jelölteket támogatva – olyan egyesületek, amelyek korábban civil szervezeti támogatás keretében kaptak közpénzt. Diósdon például egy olyan szervezet indítja a kormánypárti jelöltet, ami három helyről is kapott állami pénzt, például „előadó-művészeti szervezetként” is kapott támogatást.

„Kampány közpénzből” sorozatunk újabb részében olyan településeket mutatunk be, ahol a korábban civil szervezetként közpénzzel támogatott szervezetek most hivatalos jelölőszervezetként is támogatják a kormánypárti polgármester-jelölteket.

Korábban írtunk róla, hogy az egyik legnagyobb civil támogatási program, a Városi Civil Alap (a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Miniszterelnökség programja, elvileg helyi civil célok támogatására) keretében olyan szervezetek is kaptak pénzt, amik korábban egyértelműen politikai tevékenységet folytattak: jelölteket támogattak, vagy saját jelölteket indítottak az önkormányzati választásokon. A 2024-es önkormányzati választásokra ismét aktivizálódott több szervezet, amelyek az elmúlt ciklusban civil támogatás címen jutottak közpénzhez.

A cikk készítéséhez a Valasztas.hu jelölt-adatbázisát használtuk, és a 10 ezer főnél nagyobb települések polgármester-választásait néztük át. Több várost is találtunk, ahol közpénzes szervezetek polgármestert is jelölnek a kormánypártokkal közösen.

Gamer klubból polgármestert jelölő egyesület

Két városban is indít polgármester-jelöltet a Nemzeti Fórum, Lezsák Sándor egyesülete. A hosszú múltra visszatekintő, a Fidesz hivatalos partnereként regisztrált szervezet a VCA támogatottjai között új szereplő, először idén kaptak támogatást a BGA Zrt. által osztott pénzből, 11 millió forintot.

Az egyesület két igen távoli városban, Kiskunfélegyházán és Érden jelöl polgármestert. Előbbi településen Csányi József jelenlegi polgármester indul, aki korábban is a Nemzeti Fórum jelöltjeként szerepelt a szavazólapokon, őt egyébként megyei listás jelöltként is nyilvántartásba vették, itt a Fidesz-KDNP-listán szerepel.

Az érdi polgármester-választáson Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Egyesületének elnökét támogatja a Nemzeti Fórum, a Fidesz-KDNP, és egy újabb „civil” szervezet, az ÉRteD Családbarát Egyesület. Ez a szervezet szintén közpénz-nyertes, amit különösen érdekessé tesz az egyesület előtörténete:

az Átlátszó írta meg, hogy 2023 őszéig teljesen más névvel, címmel és profillal működött, Korábban HunGame Esport Sportegyesület néven, budapesti székhellyel, e-sport egyesületként létezett.

A hirtelen név-, székhely- és profilváltás után pár hónappal, immár Gyurkó Katalin vezetésével egyből meg is nyert 9 millió forint állami támogatást.

Lecserélték a polgári kört, máris kapott 4 milliót

Szintén friss alapítású, egy éve bejegyzett szervezet a Fejlődő Maglódért Egyesület (FEMA), ami a mostani választáson polgármestert és önkormányzati képviselőket is jelöl. A kormánypártok itt papíron nem indítanak jelölteket, de nyilvánvaló, hogy a FEMA jelöltjeit támogatják: olyannyira, hogy van olyan képviselőjelölt, aki a Fidesz-logót is használja (bár ez a szavazólapon nem szerepel majd).

Érdekesség, hogy Maglódon korábban egy másik egyesület, a Maglódi Polgári Kör volt a Fidesz-szövetségese, de később szembe kerültek egymással, ezért most a Polgári Kör a pártoktól függetlenül indít jelölteket.

A kegyvesztett szervezet helyébe hozták létre tavaly júniusban, egy évvel a választások előtt a FEMA-t, ami idén már kapott is 4 millió forintot a Városi Civil Alapból.

Szintén helyi fideszes politikus, Bükki Miklós vezeti a JUVE – Jövő Új Városáért Egyesületet Dunaújvárosban, ami 2022-ben és 2024-ben összesen 19 millió forint VCA-pénzt kapott. A mostani választáson Magyar András a polgármesterjelölt, és az összes kormánypárti képviselőjelölt a JUVE jelöltje is.

Az egyesület működése tipikus példája az álcivil-támogatások logikájának, ezt talán a legjobban a JUVE Facebook-csoportja mutatja: az egyesület vezetői pár hónapja még főleg sporttal, szabadidős programokkal kapcsolatos tartalmakat osztottak meg a csoportba meghívott dunaújvárosiaknak, mostanra viszont teljesen kampány-üzemmódba kapcsoltak, és a civil egyesület csoportja teljesen a Fidesz-KDNP jelöltek pódiuma lett.

Hasonló a helyzet Gyöngyösön, ahol a mostani polgármesterjelölt, Szókovács Péter egyesülete, a Szeretlek, Városom kampányol közösen a kormánypártokkal. Az egyesület idén közel 11 millió forintot kapott a VCA-ból.

Előadó-művészeti szervezetként is kapott pénzt a fideszes egyesület

Nem a Városi Civil Alap az egyetlen, ami közpénzt osztott a Fidesz-szövetséges civileknek. A diósdi Pro Civitate – A Városért Egyesület például három állami forrásból is pénzhez jutott: civil.info.hu adatbázis szerint 2021 és 2023 között összesen 32,9 millió forintot kapott a Nemzeti Együttműködési Alaptól, kulturális és szabadidő tevékenység jogcímen, idén pedig 4,5 milliót nyert el a VCA-tól. Az egyesület képviselője Sohajda Lajos, a diósdi Fidesz alapszervezet elnöke, és a bejegyzési okiratukban megjelölt egyik cél „a FIDESZ-KDNP kormány működésének helyi szinten történő támogatása.”

A Pro Civitate 2021-ben még az Előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásából (EMET) is kapott 3,9 millió forintot.

Ezeket a pénzeket az azóta megszűnt Emberi Erőforrás-minisztérium osztotta szét, és elvileg kulturális szervezeteket, programokat támogatott.

Diósdon a Fidesz idén nem indít saját polgármester-jelöltet, azonban a Pro Civitate színében elindul Dizseri András, aki korábban az ECHO TV műsorvezetője volt, illetve 2010-től fideszes önkormányzati képviselő.

„Kerepes és Szilasliget közösségi és kulturális harmóniájának kialakítása, lokálpatrióták összefogása, kulturális rendezvények, falunapok, irodalmi estek rendezése” – ez a célkitűzés szerepel az Összefogás Kerepesért Egyesület bejegyző okiratában, ami most Farkas Domonkos, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje mellett kampányol. A szervezet (aminek vezetője korábban szintén fideszes képviselő volt) a Nemzeti Együttműködési alaptól (NAE) kapott 4,5 millió forintot 2024-ben.

Szintén a NEA-tól kapott támogatást a Hajdúszoboszlói Gazdakör, valamint a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület (előbbi összesen 34,267 millió, utóbbi 40,76 millió forintot nyert el 2017 és 2024 között), amelyek most szintén a Fidesz szövetségeseként indítanak polgármester-jelölteket.

A fenti felsorolásból látható, hogy a kormány három forrásból is juttatott közpénzt olyan „civil” szervezeteknek, amelyek később hivatalosan is jelölőszervezetként álltak be a fideszes polgármester-jelöltek mögé. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, ami az álcivil közpénz-támogatásokat illeti, hiszen a különböző civil támogatási programokon, vagy akár a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül még tucatjával kaptak közpénzeket helyi fideszes potentátok egyesületei, amelyek nyílt vagy kevésbé nyílt módon segítenek be a jelöltek kampányba.

A parlament még 2011-ben hozott meg egy rendelkezést, ami lehetővé tette, hogy akár közvetlen politikai tevékenységet folytató szervezetek is pénzhez juthassanak a civil célra fordított költségvetési forrásokból. Kivételt csak a Bethlen Gábor Alap forrásai jelentenek, azonban a Bethlen Alapkezelő egy kiskaput alkalmaz, ugyanis a VCA esetében nem a saját, hanem a Miniszterelnökség pénzét osztja, így ezek az összegek legálisan mehetnek politizáló „civilekhez”.

Zubor Zalán

Címlapkép: Átlátszó montázs

Megosztás