közbeszerzés

Feljutott a futsalcsapat az NBI-be, 2 milliárddal drágult a TE sportcsarnoka

Nem láthatták előre, hogy a TFSE felnőtt férfi futsalcsapata feljut az NBI-be, ezért nem is terveztek be bizonyos műszaki elemeket a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai sportlétesítményének fejlesztésébe. De mivel a csapat sikerrel vette az akadályt 2021 nyarán, a csarnokot is alkalmassá kell tenni az első osztályú mérkőzések rendezésére. Többek között ezzel indokolták, hogy ismét drágult a beruházás, amelynek Mészáros Lőrincék ZÁÉV-je a kivitelezője. A költségek az eredeti tervekhez képest így már 3,5 milliárd forinttal nőttek. Igaz, közben a futsalcsapat ki is esett az NBI-ből.

A kormány 2015 decemberében döntött arról, hogy több lépcsőben fejleszti a Testnevelési Egyetemet (TE), amelynek épül egy új kampusza, meglévő létesítményeit pedig felújítják. Az új kampuszra akkor 30 milliárdot, a teljes beruházásra 36,3 milliárd forintot szántak. 2017-re már 13,6 milliárd ment el a munkálatokra, miután a ZÁÉV 11,8 milliárd forintért vállalta az első ütemet, a második ütem terveit pedig a TPSC Kft. készítette el 1,1 milliárd forintért.

Az első ütem után aztán a folytatással is a ZÁÉV-et bízták meg, erről 2020 őszén írtunk. A második ütemére kiírt, 18 milliárd forint értékű közbeszerzést ugyanis ismét a zalaegerszegi székhelyű építőipari cég nyerte el, miután a másik pályázó, a közbeszerzési nagyágyú West Hungária Bau Kft. ajánlata érvénytelen lett.

A ZÁÉV-vel megkötött szerződést 2021-ben és 2022-ben is módosították: először 214 millióval, majd 1,4 milliárd forinttal toldották meg az összeget. Ehhez jött most egy újabb áremelés: a kivitelezés ára ezzel 19,5 milliárdról 21,5 milliárdra nőtt.

Így a beruházás összesen már 3,5 milliárddal drágult.

A szerződésmódosítás oka ezúttal többek között az volt, hogy a TFSE felnőtt férfi futsalcsapata 2021 nyarán kiharcolta az NBI-be kerülést, és ettől az időponttól kezdve vonatkoznak rá az emelt igényű mérkőzésrendezési szabályok.

Az első látványtervek. Fotó: tf.hu

Emiatt „a sportlétesítményeknek magasabb szintű sportszakmai előírásoknak kell megfelelniük”, amelyek pótmunkákat és pluszfeladatokat igényelnek a vállalkozó részéről. Ez pedig megemeli a költségeket is. Más kérdés, hogy a csapat 1 év után ki is esett az első osztályból, és a 2022/23-as szezont már újra az NBII-ben játssza.

A ZÁÉV feladata egyébként egy 12 300 m2 nettó alapterületű, 1700 fős befogadóképességű multifunkcionális sportcsarnok és mélygarázs építése volt, többek között 8 sávos szabadtéri atlétikai pályával, fedett lelátóval és szabadtéri teniszpályával.

Az egyetem Alkotás utcai tömbjének munkálatait szintén a ZÁÉV végzi, nettó 69,7 milliárd forintért.

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások | atlatszo.hu

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest. Megnéztük azt is, kik a folyamatosan dráguló állami építkezések legnagyobb nyertesei: néhány kormányközeli cégcsoportot találtunk.

Mészárosék építik

A ZÁÉV Építőipari Zrt. hivatalosan 2019 óta Mészáros Lőrinc érdekeltsége, azóta a cég sikere töretlen. A társaság számtalan állami megbízást kapott az elmúlt években, így többek között a Puskás Aréna építését 190 milliárd forintért, az atlétikai stadion építését a Magyar Építő Zrt.-vel közösen nettó 150 milliárd forintért, vagy épp egy iskola építését Veresegyházon nettó 13,5 milliárdért. A ZÁÉV Zalaegerszegen is dolgozott már, többek között az új uszodáért is ők feleltek.

Legutóbb akkor írtunk róluk, amikor kiderült, hogy ők nyerték el a 40 milliárd forintos sport- és rendezvénycsarnok építését Zalaegerszegen. Igaz, a zalaegerszegi önkormányzat később jelezte, hogy vélhetően ezt a beruházást is felfüggesztik a „rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt.

42 milliárdos sportcsarnokot építhet Zalaegerszegen Mészáros Lőrincék ZÁÉV-je | atlatszo.hu

Miközben országszerte sorra halasztják el iskolák és utak építését a „rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt, egy több mint 40 milliárd forintos sportberuházás mégis zöld utat kapott. A Zalaegerszegen épülő sport- és rendezvénycsarnok 4000 fő befogadására lesz alkalmas, a régi csarnokot lebontják.

A ZÁÉV éves nettó árbevétele az elmúlt években 35 és 80 milliárd forint között mozgott, az adózott eredménye pedig a 12 milliárdot is meghaladta 2021-ben.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: TFSE-BeStrong – Nyíregyháza NBI – Osztályozó (Fotó: Facebook)

Megosztás