közbeszerzés

3,2 milliárd forinttal drágábban, 8,8 milliárdért építheti meg Zalaegerszeg új uszodáját a ZÁÉV

Jóval a tervezett 5,6 milliárd forint felett költ a zalaegerszegi önkormányzat a Modern Városok Program keretében megépülő fedett uszodára. A munkát elnyerő ZÁÉV immár Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent, az eljárás eredményéről szóló tájékoztatóban az áll, hogy az új fedett sportuszoda megfelel majd a FINA előírásainak, és nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmas lesz. Az új uszodában helyet kap egy 10 pályás versenymedence, egy merülő medence, egy melegvizes tanmedence, és egy kültéri medence is. A beruházásról már írt a 24.hu is.

A kivitelezést a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte, ami a munkát a kültéri medence bontásával kezdi, majd a második ütemben elbontja a meglévő uszodaépület, és felhúzza az új létesítményt. Amíg ez el nem készül, a kültéri medence működését ideiglenes sátorfedéssel és ideiglenes öltözőkkel biztosítják. A beruházás harmadik ütemében pedig a strandépületet újítják fel.

Az önkormányzat január 10-én kötötte meg a szerződést a ZÁÉV-vel. A cég jól járt, az adófizetők pedig rosszul, ugyanis az új uszoda felhúzásának költségeit eredetileg 5,6 milliárd forintra becsülte a város, de a kivitelezés végleges összértéke 8,8 milliárd lett.

A tájékoztatóban szerepel az is, hogy a ZÁÉV alvállalkozók bevonásával végzi el többek között a bontási munkákat, az állványozást, a zsaluzást, a melegburkolatok készítésének részfeladatait, az előregyártott épületszerkezeti elemek elhelyezését vagy például az akadálymentesítést is.

A közbeszerzések alakulását nyomon követve korábban megírtuk, hogy számításaink alapján 2017-ben a ZÁÉV 430 milliárd forint értékű tendert nyert el. Ezzel abban az évben a második lett a kormányközeli vállalkozók közbeszerzési versenyén, 2018-ban azonban visszaesett a hatodik helyre, így most biztosan örülnek a cégnél, hogy 2019-et egy ilyen jól fizető munka elnyerésével indíthatták.

A ZÁÉV 2015-ben a Peresztegi Imre tulajdonában lévő Pannon Speed Pro Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. tulajdona lett. Már onnantól kezdve terjedt a hír a zalaegerszegi építőcégről, hogy Mészáros Lőrincé, de ez most lett biztos: idén januárban jelentették be, hogy a ZÁÉV Zrt. és építőipari tevékenységet folytató leányvállalatai Mészáros érdekeltségébe kerültek.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Megosztás