2022

Így költötte az adóforintjaidat a kormánylibling álvicilek céges és ingatlanbirodalma az elmúlt évben

A 2022-es évben az adóforintok kárára nemzetközi politikai dzsemborit szervezett és szaunás irodaházba költözött az Alapjogokért Központ, milliárdokat kapott ingatlanra a Kommentár, az alakuló jobboldali folyóiratköteg pedig csak vitte a közpénzt — bár egy Orbán Ráhel-interjú azért csak összejött.

Az elmúlt esztendőben tovább építkezett az a kormánybarát álcivil birodalom, amelynek szervezetrendszeréről és pénzügyeiről a magyar sajtóban elsőként érdemben az Átlátszón írtunk. Olvasóink idén is tőlünk tudtak értesülni a sajátos színtér fontosabb eseményeiről.

Most öt pontban felidézzük, hogy miként zakatolt tovább a Fidesz-barát beszélő fejeket és a mögöttük álló álcivil gittegyleteket közpénzen felfújó masinéria 2022-ben.

Több százmillió forint politikai dzsemborira

Az Alapjogokért Központ 390 millió forint közpénzt kapott tavaly rendezvények, köztük „nemzetközi konferencia” szervezésére. A szervezetnek más hasonló kaliberű eseménye 2022-ben nem volt, így alappal következtettünk arra: a pénz javát a májusi budapesti CPAC-re költötték.

Sok millió forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a budapesti CPAC | atlatszo.hu

Noha a hirdetmény csak idén júliusban jelent meg, a szerződést már korábban megkötötték: egészen pontosan idén május 6-án. Vagyis alig szűk két héttel azelőtt, hogy Orbán Viktor a Bálna rendezvénytermében a budapesti CPAC színpadán szónokolhatott, és körülbelül három hónappal azelőtt, hogy a magyar miniszterelnök Dallasban is fellépett a dobogóra.

Ez az amerikai konzervatív hátterű politikai dzsembori az évek során az amerikai republikánus párt belső mozgásait követve egyre inkább sodródott a szélsőjobbra, amíg mára a militáns trumpisták és összeesküvéselmélet-hívő politikusok kedvenc cirkuszává vált. Ráadásul utazó cirkusszá: tavaly nyolc különböző helyszínen rendeztek CPAC-et, ebből csak kétszer az Egyesült Államok területén.

Azt nem tudni, hogy milyen a pénzügyi konstrukció. Vagyis, hogy a nemzetközi CPAC-ek helyi társszervezői mit fizetnek a brand használatáért, a know-how-ért az amerikaiknak. Az Alapjogokért Központnak mindenesetre tisztes büdzsét biztosított közpénzből a magyar álcivil pénzosztó szervezet, a félállami Batthyány Lajos Alapítvány, amiből elméletben akár százmilliós franchise-díjra is telne.

Ennek azért van jelentősége, mert később, augusztusban Orbán Viktor miniszterelnök Dallasban, az egyik amerikai CPAC-en szónokolhatott meghívott előadóként. Akkor arról tájékoztatták a médiát, hogy nem kértek Orbántól külön pénzt azért, hogy beszédet tarthasson. Azt viszont nem tudni, hogy mennyit fizetett az Alapjogokért Központ a budapesti dzsembori kapcsán az amerikai szervezőknek a 390 millió forintos közpénzes büdzséből.

Orbán egyébként a budapesti rendezvényen is beszédet mondott.

Szaunás beköltözés

Nyáron számoltunk be arról, hogy a jelek szerint végre beköltöztek az Alapjogokért Központ derék munkatársai az exkluzív új székházukba. A budakeszi úti építmény pontban a Türk Tanács (a kipcsak nyitás jegyében közpénzből fenntartott) Ybl-villája és az Orbán-kormány által köztestületté emelt, kultúrharcos Magyar Művészeti Akadémia tulajdonában lévő Hild-villa között található.

Beköltözött a szaunás új székházába az Alapjogokért Központ | atlatszo.hu

Ha Orbán Viktor kormányát a magyar szavazópolgárok jövőre leváltják, a rezsimet barátságos jogi elemzésekkel és tévéokoskodással támogató, közpénzből élő Alapjogokért Központ munkatársainak nem kell majd a kertek alatt elbujdokolniuk. A szervezetet működtető nonprofit cég ugyanis tavaly hatszintes ingatlant vásárolt az elegáns Budakeszi úton.

Az épületről szóló legutóbbi cikkünk óta a kapu fölé került két biztonsági kamera, az óvatlan és kíváncsi tekintetek elől pedig a kerítést fedő sötét anyag védelmezi a Fidesz-barát elemzőintézet munkatársait, de a réseken benézve azért látni, hogy az udvar már tele van járművekkel. Egy sötétkék Volkswagen Tuareg SUV pedig főnökhöz illő helyre, azaz az épület főbejáratához parkírozott.

Évek óta követjük figyelemmel az Alapjogokért Központ székházügyének fejleményeit. Az Átlátszón számoltunk be először arról, hogy 2020-ban a Fidesz-közeli elemzőintézet 1,4 milliárd forintért megvette a Budakeszi úti ingatlant. Leírtuk azt is, hogy a hatszintes épület felújítására további 300 millió forintot költöttek.

Ennek keretében a -2. szinten szaunát, fitnesztermet, könyvtárszobát alakítottak ki az elemzőknek. A -1. szinten konferenciaterem, a földszinten elegáns lobby épült. „Az emelet a vezetői irodák szintje, ez a legnívósabb megjelenésű szint (…) a többi szinten elegáns, letisztult, de egyszerűbb belsőépítészeti megoldások megvalósítására kerül sor” a vonatkozó közbeszerzési hirdetmény szerint.

Luxi ingatlanra költhet 11,5 milliárd forintot a Kommentár

A Kommentár folyóirat főszerkesztője Békés Márton, akit többen az Orbán Viktor-féle rendszer egyik főideológusának tartanak. Nyáron derítettük ki, hogy a kormánylibling folyóirat 11,5 milliárd forintos támogatást kapott, amelynek „jelentős részét” egy budapesti képzési központra fordítják.

Ingatlanokra költhet több mint 11 milliárd közforintot a jobboldali Kommentár folyóirat | atlatszo.hu

A pénzből emellett „az Alapítvány budapesti irodájának létrehozására, az Alapítvány balatonszepezdi Képzési Központ befejező ütemére, kiegészítő funkciók létrehozására, a Kommentár Folyóirat budapesti rendezvényeinek helyszínét biztosító, valamint az Alapítvány vendégelőadói, kutatói és a képzésben részt vevő fiatalok részére a képzések ideje alatti szállás biztosítására szolgáló ingatlanok vásárlására” is költenek majd – írta az MCC megkeresésünkre.

A projekt várhatóan a palotanegyedbeli, Puskin u. 4. alatti épületben fog megvalósulni, amit két éve a kormány ingyenesen adott oda az állami vagyonból a folyóiratot kiadó Kommentár Alapítványnak. Az eredetileg a millennium idejében a Magyar Tisztviselők Országos Egyesülete klubházaként felépült impozáns ingatlan felújítására aztán tervpályázatot írtak ki. Az épületben irodák és közösségi, „kreatív terek” mellett 500 fős befogadóképességű előadótermet alakítanak ki, de lesz éttermi, kávézó és kocsmarész is.

A Kommentár pénzének külön érdekessége, hogy az nem a szokásosan a hasonló álcivil szerveződéseket pénzelő Batthyány Lajos Alapítványtól, hanem a szintén félállami Mathias Corvinus Collegium Alapítványtól (MCC) érkezett. A tehetséggondozó intézményt – rossz nyelvek úgy tartják, fideszes káderképzőt — működtető MCC nemrégiben speciális jogi státuszt és 501 milliárd forintnyi állami vagyont kapott, úgyhogy van miből stafíroznia a folyóiratot.

A pénzből a képzési központ mellett „az Alapítvány budapesti irodájának létrehozására, az Alapítvány balatonszepezdi Képzési Központ befejező ütemére, kiegészítő funkciók létrehozására, a Kommentár Folyóirat budapesti rendezvényeinek helyszínét biztosító, valamint az Alapítvány vendégelőadói, kutatói és a képzésben részt vevő fiatalok részére a képzések ideje alatti szállás biztosítására szolgáló ingatlanok vásárlására” is költenek majd — írta az MCC megkeresésünkre.

Nem veszik a közpénzből készülő jobboldali folyóiratokat

Árbevételből alig 29 millió forintot szedett össze, ezzel szemben 576 millió forintot költött el 2021-ben a BL Nonprofit Kft. — olvastuk ki tavaly a cég 2021-es beszámolójából.

Nincs nagy kereslet a félállami jobbos folyóiratokra | atlatszo.hu

Árbevételből alig 29 millió forintot szedett össze, ezzel szemben 576 millió forintot költött el 2021-ben a BL Nonprofit Kft. – olvasható ki a cég nemrég megjelent, tavalyi évről szóló beszámolójából. Anyagjellegű ráfordításokra, köztük a cég által kiadott jobboldali folyóiratok kiadási költségeire 391 milliót, személyi jellegű kiadásokra 185 millió forintot költött tavaly a vállalat.

A BL Nonprofit Kft. adja ki a Magyar Krónika, a Hungarian Conservative és a Hungarian Review című folyóiratokat, valamint a Hype&Hyper nyomtatott dizájnmagazint is. A cég tulajdonosa az álcivil pénzosztó Batthyány Lajos Alapítvány.

A bevételi számok arra utalnak, hogy az adófizetők pénzéből kiadott mutatósnak, nemzetközinek és magasröptűnek szánt konzervatív magazinokat nem sokan olvashatják — piaci árukat kifizetve legalábbis biztosan nem.

Az Átlátszó újságírója korábban azt tapasztalta a Batthyány Lajos Alapítvány egy rendezvényén, hogy a Hungarian Review és a Magyar Krónika korábbi hónapokról megmaradt példányait kisebb kötegekben osztogatták a megjelent érdeklődőknek. A Hungarian Review egy példánya amúgy a folyóirat honlapja szerint 2500 forintba kerülne.

Orbán Ráhel-interjú a közpénzből kistafírozott dizájnmagazinban

A közpénzeket bevételező, félállami Batthyány Lajos Alapítvány a központi pénzosztó szervezete a Fidesz-barát álcivil építkezésnek. Az elmúlt években ők finanszírozták az Alapjogokért Központot. Részletesen feltérképeztük a pénzosztás mikéntjét, és külön cikkben mutattunk be számos kedvezményezettet a miniszterelnöki fiú Orbán Gáspár szakkollégiumi alapítványától kezdve a kormánypárti drogkutatókon át a Miniszterelnökség luxusbüféjében működő elit jogászklubig, vagy a saját bevallása szerint a közgazdaságtudománnyal hadilábon álló fideszes politikus Farkas Örst alkalmazó gazdaságkutató alapítványig.

Egy nemzetközi újságírói együttműködés részeként külön cikkben mutattuk be, hogy a támogatott szervezetek miként segítik a magyar kormány ultrakonzervatív politikáját; a Radicals with Reach című cikksorozat tavaly a legjobb európai kollaboratív újságírói projekteket díjazó IJ4EU Impact Awards tízes shortlistjére került.

A Batthyány Lajos Alapítvány pénzszórásának egy kedvezményezettjéről viszont soha nem gondoltuk volna, hogy valaha is lesz különösebb közéleti relevanciája. A Hype&Hyper dizájnmagazinról van szó, amelynek az online kiadása összesen 89 millió forintot kapott. A 4. pontunkban már említettük a nyomtatott Hype&Hyper kiadóját, a BL Nonprofit Kft.-t. A Hype&Hyper online verziójának viszont másik kiadója van, méghozzá a Hypeandhyper Nonprofit Kkt., ők kapták a szóban forgó támogatást online magazin fejlesztésére.

(Csak hogy még bonyolultabb legyen, a Hype&Hyper online webshopot pedig már egy harmadik entitás, a véletlenül sem nonprofit Filtz Europe Kft. üzemelteti).

Tavasszal aztán mégis akadt közéleti természetű érdekessége az online dizájnmagazinnak, ugyanis sajátos hangulatú interjút közöltek Orbán Ráhellel a miniszterelnöki leány új bababoltja kapcsán. Ez azért volt érdekes, mert Orbán Ráhelről régóta rebesgetik, hogy jelentős informális befolyása van a divat- és a dizájnügyekben elköltődő közpénzek vonatkozásában.

A Hype&Hyper közösségi felületein egyből kitört a népharag, egy Londonban élő magyar dizájner azt kommentelte a vonatkozó Instagram-poszt alá: hirtelen nagyon kíváncsi lett a magazin finanszírozásának hátterére. Kérésének örömmel tudtunk eleget tenni ebben a cikkben.

Az Orbán Ráhelt interjúvoló dizájnlap 89 millió forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítványtól | atlatszo.hu

Mi a 2018 és 2020 közepe közötti időszakra rendelkezünk adatokkal; ebben az időszakban a BLA összesen 11,3 milliárd forintot bevételezett a kabinetirodától vagy a központi költségvetéstől. (A BLA azóta kvázi állami intézmény, úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvány rangjára emelkedett, és a kormánytól ingyen megkapta az önmagában is 9,9 milliárd forintos nyilvántartási értékű Hatvany-Lónyay villát is.)

Olvasóink hasonlóan informatív tájékoztatását reméljük végezni az új esztendőben is. Tartsatok velünk! Ha szerintetek is fontos, amit csinálunk, akkor jelöljétek be az értesítéseket a jobb alsó sarokban található haranggal, ne feledjétek a kedvencek közé rakni az oldalunkat Facebookon, és ha megtehetitek, támogassátok az Átlátszót 2023-ban is!

Sarkadi Nagy Márton

Címlapképi grafika: Jeney Flóra Anna

Megosztás