Konzervatív értékek

Nincs nagy kereslet a félállami jobbos folyóiratokra

Tavalyi évről szóló beszámolója szerint alig 29 millió árbevételt produkált az 576 millió forintot költő BL Nonprofit Kft. A jobboldali folyóiratokat kiadó cég közvetlen állami támogatásokból, valamint az alapító-tulajdonosától, a közérdekű vagyonkezelők közé tartozó Batthyány Lajos Alapítványtól kapott támogatásokból él. A számok arra utalnak, hogy a konzervatív lapok az adófizetői pénzt viszik ugyan, sok olvasójuk azonban nincs.

Árbevételből alig 29 millió forintot szedett össze, ezzel szemben 576 millió forintot költött el 2021-ben a BL Nonprofit Kft. — olvasható ki a cég nemrég megjelent, tavalyi évről szóló beszámolójából. Anyagjellegű ráfordításokra, köztük a cég által kiadott jobboldali folyóiratok kiadási költségeire 391 milliót, személyi jellegű kiadásokra 185 millió forintot költött tavaly a vállalat.

A BL Nonprofit Kft. adja ki a Magyar Krónika, a Hungarian Conservative és a Hungarian Review című folyóiratokat, valamint a Hype&Hyper nyomtatott dizájnmagazint is. A dizájnmagazinról nemrégiben azért írtunk, mert annak online (nem a BL Nonprofit Kft.-hez tartozó) kiadása lelkendező interjút készített Orbán Ráhel bababoltjáról.

Az Orbán Ráhelt interjúvoló dizájnlap 89 millió forintot kapott a Batthyány Lajos Alapítványtól | atlatszo.hu

Mi a 2018 és 2020 közepe közötti időszakra rendelkezünk adatokkal; ebben az időszakban a BLA összesen 11,3 milliárd forintot bevételezett a kabinetirodától vagy a központi költségvetéstől. (A BLA azóta kvázi állami intézmény, úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvány rangjára emelkedett, és a kormánytól ingyen megkapta az önmagában is 9,9 milliárd forintos nyilvántartási értékű Hatvany-Lónyay villát is.)

A BL Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Arany Bencével korábban azért foglalkoztunk, mert az ő édesanyjának címén volt bejegyezve a Drogkutató Intézet nevű szervezet. Arany egyébként a Transzparens Újságírásért Alapítvány korábbi kurátora is egyben.

A BL Nonprofit Kft. alapítója és tulajdonosa a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA), amelyet tavalyelőtt közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá emelt a fideszes többségű Országgyűlés. Beszámolója szerint a BL Nonprofit Kft. tavaly 117 millió forintot kapott támogatásként a központi költségvetésből, további 447 millió forintot pedig a szintén kormányzati támogatásokból élő BLA-tól. Támogatások nélkül a cég tavaly durván veszteséges évet zárt volna.

Jobboldali remittenda az Ybl-villában

A bevételi számok arra utalnak, hogy az adófizetők pénzéből kiadott mutatósnak, nemzetközinek és magasröptűnek szánt konzervatív magazinokat nem sokan olvashatják — piaci árukat kifizetve legalábbis biztosan nem.

E sorok írója például azt tapasztalta egy, a BLA 9,9 milliárd forint nyilvántartási értékű székhelyén, a budavárbeli Karmelita kolostor tőszomszédságában álló Lónyay-Hatvany villában meghallgatott előadást követően, hogy a Hungarian Review és a Magyar Krónika korábbi hónapokról megmaradt példányait kisebb kötegekben osztogatták a megjelent érdeklődőknek. A Hungarian Review egy példánya amúgy a folyóirat honlapja szerint 2500 forintba kerülne.

A BLA-központban ingyen osztogatott folyóiratok (forrás: Átlátszó/Sarkadi Nagy Márton)

Sőt, a The European Conservative-ből is ingyen lehetett vinni. Ezt a lapot ugyan nem a BL Nonprofit adja ki, de a gerincén olvasható árjelölés szerint ez közel 10 angol fontot (4600 forintot) kóstál kereskedelmi forgalomban. A folyóirat kiadója a tavaly bejegyzett European Conservative Nonprofit Kft., melynek többségi tulajdonosa Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: A BL Nonprofit Kft. által kiadott folyóiratok (fotó: Hungarian Conservative / Facebook)

Megosztás