közpénzégetés

1,4 milliárdos irodaházzal gazdagodott az Alapjogokért Központ, itt építik most a szaunát

Vonzzák a vagyont a kormányközeli jogi elemzők. Az Alapjogokért Központ kormányközeli szervezetet működtető céget tavaly jegyezték be tulajdonosként egy Budakeszi úti ingatlan tulajdoni lapjára. Az eladó vállalkozás beszámolójából kiolvasható, hogy 1,4 milliárd forint volt a hatszintes épület ellenértéke, amit az Alapjogokért Központ feltehetően jórészt közpénzből állhat. Korábban arról írtunk, hogy közbeszerzési eljárás keretében 300 millió forintért alakítják át az ingatlant: kerül bele szauna, fitneszterem is.

Ha Orbán Viktor kormányát a magyar szavazópolgárok jövőre leváltják, a rezsimet barátságos jogi elemzésekkel és tévéokoskodással támogató, közpénzből élő Alapjogokért Központ munkatársainak nem kell majd a kertek alatt elbujdokolniuk. A szervezetet működtető nonprofit cég ugyanis tavaly hatszintes ingatlant vásárolt az elegáns Budakeszi úton.

Szauna is lesz az Alapjogokért Központ 300 millióból átalakított új irodaházában

A Budakeszi úton, a Türk Tanács és az MMA épülete között egy hatszintes épületet alakítanak át irodaházzá az Alapjogokért Központ részére. Az ingatlanban szauna és fitnesz-szoba is lesz, az átalakítás eddig ismert költségei közel 300 millió forintra rúgnak.

Korábban arról írtunk, hogy az épületen mintegy 300 millió forint értékben folynak munkálatok azért, hogy az készen álljon a jelenleg a várnegyedbeli Lovas úton működő jogi elemzőintézet beköltözésére. Az újdonság az, hogy maga az ingatlan is az Alapjogokért Központ mögött álló cég tulajdonába került a tavalyi év során.

A tulajdoni lap vonatkozó részletén kisárgáztuk a szóban forgó bejegyzést

Lekértük a tulajdoni lapot: ezen az látható, hogy 2020 szeptembere óta adásvétel jogcímén a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. a tulajdonosa az 1936 négyzetméteres ingatlannak. Az eladó cég beszámolójából kiolvasható, hogy az ingatlan értékesítéséből származó bevételének összege 1,4 milliárd forint volt. A Jogállam és Igazság tavalyi mérlege szerint pedig hasonló arányban nőtt a cég működésébe bevont tárgyi eszközök értéke.

Ez azt jelenti, hogy az Alapjogokért Központ korábban néhány százmillió forintos vagyona az 1,4 milliárdos ingatlannal, továbbá a 300 millió forint értékű felújítással gyarapszik.

A szervezetet működtető cég tulajdonosa Szánthó Miklós, aki egyben az Alapjogokért Központ igazgatója és a kormányközeli médiamonstrum, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke.

Az ingatlan eladója a milliárdos vállalkozó Lantos Csaba érdekeltségébe tartozó Melicus Ingatlanhasznosító Kft. Lantos nem áll távol a NER-világtól, korábban a Heti Válasz tulajdonosaként fungált, és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságában is megfordult.

Szerettük volna megkérdezni a felújítással kapcsolatos közbeszerzési hirdetményben kapcsolattartóként megjelölt Törcsi Pétert, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóját arról, hogy miből sikerült finanszírozni ezt a szép vásárlást. A telefonszámon ugyanakkor csak a férfi asszisztensét tudtuk elérni, a rajta keresztül átadott kérésünkre Törcsi azóta sem reagált.

Okkal feltételezhető, hogy a vásárlás pénzforrásának jelentős része közpénz.

Tavaly derítettük ki, hogy az Alapjogokért Központ működéséhez szükséges pénzeket az elmúlt években elsősorban olyan támogatások biztosították, amelyeknek a forrása a Rogán Antalhoz tartozó Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az Átlátszó által megtekintett dokumentumok szerint a kabinetiroda adományként a Batthyány Lajos Alapítványnak (BLA) adta a pénzeket, de ez a kevéssé ismert alapítvány csak a pénzek továbbcsatornázására szolgált. Több általunk megismert támogatói szerződésben megnevezték a Jogállam és Igazságot a támogatási összegek végső kedvezményezettjeként. A támogatások 2018 és 2020 között összesen legalább 925 millió forintot tettek ki.

Egy alapítványon keresztül önti a pénzt a kabinetiroda az Alapjogokért Központba

Az Átlátszó által látott szerződések szerint a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító, a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. által működtetett Alapjogokért Központ az elmúlt néhány évben közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítvány közbeiktatásával.

Az Alapjogokért Központot működtető cég tavalyi beszámolója szerint 2020-ban minden korábbinál magasabb összeget, 1 milliárd 163 millió forintot bevételeztek támogatásként.

A vonatkozó közbeszerzési hirdetmény szerint az 1,4 milliárd forintért megvásárolt hatszintes ingatlan -2. szintjén szaunát, fitnesztermet, könyvtárszobát alakítanak ki az elemzőknek. A -1. szinten konferenciaterem lesz, a földszinten elegáns lobby épül. „Az emelet a vezetői irodák szintje, ez a legnívósabb megjelenésű szint (…) a többi szinten elegáns, letisztult, de egyszerűbb belsőépítészeti megoldások megvalósítására kerül sor” – áll a hirdetményben.

Az opál üvegezésű belső üvegfalakon az Alapjogokért Központ logóját víztiszta, átlátszó módon fogják kialakítani. Az épület két szomszédja a Türk Tanácsnak otthont adó Ybl-villa, valamint a Magyar Művészeti Akadémia egyik kutatóintézetének neoklasszicista épülete.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen a szóban forgó ingatlan látható, a fotót Horn Gabriella (Átlátszó) készítette. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

 

Megosztás